ΝΗΣΤΕΙΑ

Συνταγή για πανεύκολο και γρήγορο σιμιγδαλένιο χαλβά-απόλαυση

Shutterstock

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και να αποδώσουμε φόρο τιμής ισότιμα σε όλα τα γλυκά εδέσματα της νηστείας δεν γίνεται παρά να μιλήσουμε για τον χαλβά. Όοοοοχι τον χαλβά από ταχίνι, τον άλλον.

Αυτόν που φτιάχνεται από σιμιγδάλι, που θυμίζει απογεύματα στο σπίτι της γιαγιάς, που συνοδεύει με απόλυτη γευστική αρμονία τον καφέ σου, που θρυμματίζεται σαν άμμος, που έχει άρωμα από κανέλα και μπαχάρι, που είναι σχετικά ελαφρύς (οπότε τρώγεται αντίστοιχα «ελαφρά τη καρδία»), τον χαλβά που φτιάχνεται μπαμ-μπαμ με μόνο τέσσερα υλικά.

Φυσικά ο λόγος για τον σιμιγδαλένιο χαλβά. Αυτό το ποίημα από σιμιγδάλι και ελαιόλαδο.

Να πώς θα τον φτιάξεις ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή του «1,2,3,4»:

Υλικά

1 φλ. ελαιόλαδο

2 φλ. σιμιγδάλι (1 χοντρό και 1 ψιλό)

3 φλ. ζάχαρη (αλλά σε παίρνει να τα κάνεις και 2 αν δεν θέλεις πολλή ζάχαρη)

4 φλ.  νερό

Έξτρα: 2 ξυλάκια κανέλα και μερικές φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού

Προαιρετικά: Αμύγδαλα καθαρισμένα, σταφίδες, κουκουνάρι ή οποιαδήποτε άλλα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς προτιμάς.

Εκτέλεση

1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζεις το νερό με τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας και τις φλούδες μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί.

2. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζεις το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει για περίπου 6 λεπτά (ιδανικά ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα). Τώρα είναι η στιγμή που προσθέτεις (αν το θέλεις) έξτρα μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα.

3. Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνεις σιγά σιγά και με πολλή προσοχή (γιατί το μίγμα καίει και «πετάγεται» το ζεστό σιρόπι. Καθώς το σιμιγδάλι «πίνει» το σιρόπι, προσθέτεις κι άλλο.

4. Όταν τελειώσεις αυτή τη διαδικασία, ξαναβάζεις το χαλβά στη φωτιά και ανακατεύεις. Τον αδειάζεις σε μια φόρμα, περιμένεις να κρυώσει και σερβίρεις.