ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Συνταγή για σοκολατένιες μπάρες με ξηρούς καρπούς και καραμέλα χωρίς ζάχαρη

Shutterstock

Ξέρεις, ξέρω, όλοι ξέρουμε πως είναι όταν σε πιάνει η ανάγκη για γλυκό. Ανοίγεις ψυγείο, κατεβάζεις συρτάρια,ψάχνεις στο ντουλάπι πίσω-πίσω (μήπως και έχεις κρύψει κάτι πίσω από τα μακαρόνια) για να βρεις κάτι.

Όλα αυτά για να καταλήξεις να ικανοποιείς δύσθυμα την επιθυμία σου για κάτι σοκολατένιο με γλυκό του κουταλιού της γιαγιάς σου που υπάρχει μόνιμα στο ψυγείο και δε χαλάει ποτέ. 

Το γλυκό σνακ που θέλεις δεν είναι ούτε κέικ, ούτε σκέτη σοκολάτα. Είναι αυτές οι μπάρες με βάση από ξηρούς καρπούς, καραμέλα και σοκολάτα τις οποίες αν δεν φας σε ένα απόγευμα, θα αποδειχθούν σωτήριες για τις στιγμές εκτάκτου ανάγκης.

Δε θα χρειαστεί να μπεις καν στον κόπο να εξετάσεις το ενδεχόμενο να πας στο περίπτερο. Και το καλύτερο; Είναι σούπερ νόστιμα και πολύ πιο υγιεινά από αυτό με το οποίο θα έφευγες από το περίπτερο αφού δεν περιέχουν ζάχαρη και στη θέση του μπισκότο έχεις μια βάση από ξηρούς καρπούς. 

Τι θα χρειαστείς:

(Για 12 μπάρες)

Για τη βάση

1 φλ. ωμά κάσιους

1/2 του φλ. τριμμένη καρύδα

2 1/2 κ.σ. αμύγδαλα, ανάλατα και χωρίς τη φλούδα

1/2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας

2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου


Για την καραμέλα

13 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι

1/4 του φλ. σιρόπι σφενδάμου

1/3 του φλ. φυστικοβούτυρο

1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας

Λίγο αλάτι

Για την επικάλυψη σοκολάτας

86 γρ. μαύρη σοκολάτα

Εκτέλεση:

1. Για να φτιάξεις τη μπισκοτένια βάση θα χρειαστείς μίξερ. Ρίχνεις πρώτα τα αμύγδαλά ώστε να γίνουν σκόνη, μετά τα κάσιους και ύστερα συνεχίζει με τα υπόλοιπα συστατικά μέχρι να συνδυαστούν πολύ καλά.

2. Σε ένα ταψί, στρώνεις αντικολλητικό χαρτί και πάνω σε αυτό απλώνεις το μείγμα της βάσης. Το μεταφέρεις όπως είναι στην κατάψυξη και το αφήνεις για μισή ώρα.

3. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να έχεις ξεπλύνει το μίξερ από το προηγούμενο μείγμα γιατί θα το ξαναχρειαστείς άμεσα. Ρίχνεις ένα-ένα τα συστατικά για την καραμέλα στο μίξερ και ανακατεύεις μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.

4. Βγάζεις το ταψί από την κατάψυξη και πάνω στη βάση απλώνεις ομοιόμορφα το στρώμα καραμέλας. Το ξαναβάζεις στην κατάψυξη για να σταθεροποιηθεί. Λιώνεις τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί και την αφήνεις να κρυώσει.

4. Μόλις σταθεροποιηθεί βάση και καραμέλα, αφαιρείς από την κατάψυξη και αρχίζεις να κόβεις σε λεπτές μπάρες. Βυθίζεις κάθε μπάρα στη λιωμένη σοκολάτα και τοποθετείς σε ένα δίσκο ή ταψί. Ξαναβάζεις για λίγα ακόμα λεπτά στην κατάψυξη για να «παγώσει» και η σοκολάτα. Όταν είναι έτοιμα μπορείς να τα φυλάξεις σε ένα αεροστεγές δοχείο και τα διατηρείς μέσα στο ψυγείο.