TIPS

5 έξυπνοι τρόποι να αξιοποιήσεις τα ώριμα φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με μία αμερικανική έρευνα μία τετραμελής οικογένεια ξοδεύει 1.440 ευρώ σε τρόφιμα που δεν καταναλώνει και τελικά πετάει. Αλλά τι σου λέω τώρα, έχεις προσωπική εμπειρία. Πόσες συσκευασίες έχεις πετάξει πριν καν τις ανοίξεις γιατί έληξαν, πόσα λαχανικά και φρούτα έχεις στείλει στον κάδο όταν τα είδες να αρχίζουν να μαλακώνουν και να μαυρίζουν; Στο τελευταίο θα αναφερθώ ευθύς αμέσως. Προτού ρίξεις βολή τη μπανάνα ή το ακτινίδιο στον σκουπιδοτενεκέ, ρίξε μια ματιά στις εναλλακτικές χρήσεις ενός φρούτου που έχει αρχίζει να μην είναι τόσο δελεαστικό στο να φαγωθεί όπως είναι.

1) Ξεφλούδισέ τα, κόφ’τα σε κομμάτια, βάλ΄τα σ’ ένα μπολ, ρίξε κανέλα και ψήσε στο φούρνο μικροκυμάτων. Δύο μπανάνες και δύο μήλα με κανέλα θέλουν 2-3 λεπτά για να μεταμορφωθούν σε μία εναλλακτική απλή, γευστική τάρτα φρούτων.

2) Το ακτινίδιο κράτησέ το για το μαρινάρισμα του κρέατος. Το φρούτο αυτό περιέχει ακτινιδίνη, ένα ένζυμο το οποίο διασπά πρωτεϊνούχες τροφές όπως π.χ. το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και το ψάρι ταχύτερα σε σχέση με τα πεπτικά ένζυμα. Αν δεν ξέχασες να μαρινάρεις το κρέας αποβραδοίς, ρίξε μέσα στο μείγμα ακτινίδιο και θα είναι έτοιμο για ψήσιμο σε μισό χρόνο.

3) Αν σου έχουν ξεμείνει αβοκάντο, κάν’τα γουακαμόλε ή λιώσε μαύρη σοκολάτα σ’ ένα μπεν μαρί και ρίξε τον πουρέ του μέσα. Θα έχεις φτιάξει ένα πολύ υγιεινό επιδόρπιο.

4) Οι μπανάνες, όπως και τα ροδάκινα, τα ακτινίδια ή όποια άλλο φρούτο σου αρέσει αφού τα λιώσεις, μπορείς να τα προσθέσεις στο μείγμα του ψωμιού σου (αν πιάνουν λιγάκι τα χέρια σου).

5) Τη ντοματούλα που έχει αρχίσει να μαλακώνει ή να σαπίζει κατά τόπους, την καθαρίζεις και είτε την κάνεις χυμό ή ακόμα πιο πρωτοποριακά την κόβεις σε λεπτές φέτες, την βάζεις σ’ ένα ταψί, την αλατίζεις, την σκεπάζεις μ’ ένα τούλι και την βγάζεις στον ήλιο να ξεραθεί για 12 ώρες. Το βράδυ τις βάζεις μέσα στο σπίτι κι επαναλαμβάνεις για 5 μέρες. Το ελαιόλαδο το προσθέτεις είτε πριν τις βγάλεις στον ήλιο, είτε μετά μέσα σε αποστειρωμένο βάζο μαζί με μυρωδικά.