TIPS

Γιατί πρέπει να πλένεις πάντα τις τροφές που αγοράζεις χύμα

Η σαββατιάτικη βόλτα στη λαϊκή αγορά είναι μια από τις αγαπημένες μας συνήθειες (όχι, δεν είμαστε 80 χρονών) γιατί αγοράζουμε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και άλλα τρόφιμα που θα χρειαστούμε για την εβδομάδα που έρχεται.

Όταν φτάνει η ώρα να τακτοποιήσεις τα ψώνια σου, συνήθως τα αφήνεις στις σακούλες και αν δεν βαριέσαι τα πλένεις και τοποθετείς τακτικά στο ψυγείο. Ντομάτες, αγγούρια, πορτοκάλια και λεμόνια περνάνε κάτω από τη βρύση για ένα σύντομο πλύσιμο ώστε να φύγουν τα χώματα, έχεις σκεφτεί όμως ότι ακόμα και οι φακές και τα αποξηραμένα φρούτα χρειάζονται πλύσιμο;

Οι τροφές που αγοράζεις χύμα, είτε είναι φρούτα είτε ξηροί καρποί χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο καθώς ΔΕΝ έχουν συσκευαστεί αεροστεγώς και σε αποστειρωμένες συνθήκες, αλλά συντηρούνται σε ανοιχτά σακιά. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι τα καταστήματα δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής, αλλά ότι ποτέ δεν ξέρεις πώς έχει μεταφερθεί/ συντηρηθεί ένα προϊόν που πωλείται χύμα.

Για αυτό την επόμενη φορά, καλό είναι πριν αποθηκεύσεις τα τρόφιμα να τα πλύνεις και να τα στεγνώσεις προσεκτικά ώστε να απομακρύνεις τυχόν μικρόβια από την επιφάνειά τους.