ΣΥΝΤΑΓΗ

Αυτά τα μοτσαρέλα sticks ψήνονται στο φούρνο και θα τα φας χωρίς ενοχές

Shutterstock

Λατρεύεις, λατρεύω, λατρεύουμε το τυρί. Σε κάθε του μορφή. Τριμμένο στα μακαρόνια, μέσα στο τοστ (με διπλή φέτα παρακαλώ), σαν κρούστα πάνω σε φαγητά φούρνου, αλλά και σαν σνακ πάνω σε ένα χορταστικό πλατό με τυριά.

Το τυρί είναι το πιο νόστιμο σνακ στον πλανήτη. Τι; Νιώθεις ότι τα παραλέω; *σκύβει κεφάλι, χαμογελάει, ξανασηκώνει βλέμμα*. Όταν μιλάμε για τυρί στην πρόταση δεν χωράει οποιαδήποτε λέξη που να εκφράζει υπερβολή. 

Δεν μπορώ να διαλέξω αγαπημένο. Αν με ρωτήσεις, το ίδιο αγαπώ το κασέρι και τη γραβιέρα, την παρμεζάνα και το πεκορίνο, το κεφαλοτύρι και το ανθότυρο, τη φέτα και το cottage, το γκούντα Ολλανδίας, αλλά και το καλαθάκι Λήμνου.

Ένα όμως έχει την πρώτη θέση στην κατάταξη μου. Και το ξέρω ότι θα γελάσεις με την καρδιά σου γι’ αυτό που θα διαβάσεις εντός ολίγων δευτερολέπτων, αλλά, για μένα, το Νο1 τυρί είναι η μοτσαρέλα. Μου αρέσει η ουδετέρη γεύση της, η μαστιχωτή υφή της και δεν μπορώ να αγνοήσω ότι είναι πιο ελαφριά από τα άλλα τυριά. Για να είμαι ειλικρινής, τη θεωρώ ένα δώρο της τυροκομίας προς τον άνθρωπο.

Ως πιστή φαν δε θα μπορούσα παρά να είμαι ερωτευμένη με τα μοτσαρέλα sticks.

 

Τα γνώρισα και τα αγάπησα ως junk food (καθότι τηγανιτά), αλλά πλέον έχω βρει τον τρόπο να τα απολαμβάνω στην πιο υγιεινή μορφή τους. Ψημένα στο φούρνο. Ίδια, απίθανη γεύση, πολύ πιο υγιεινό μαγείρεμα και άρα πολύ λιγότερες θερμίδες.

Για τη συνταγή για 15 sticks μοτσαρέλας ψημένα στο φούρνο θα χρειαστείς τα εξής:

Υλικά

2/3 του φλ. αλεύρι

1 +1/2 του φλ. φρυγανιά τριμμένη

2 αυγά

1 κ.σ. γάλα

450 γρ. μοτσαρέλα τεμαχισμένη σε μορφή sticks 

Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Αρχικά χτυπάς τα αυγά μαζί με την 1 κ.σ. γάλα  μέσα σε ένα βαθύ πιάτο και τοποθετείς το αλεύρι και την τριμμένη φρυγανιά μέσα σε δύο ξεχωριστά πιάτα.

2. Βρέχεις (ελαφρώς) τη μοτσαρέλα σε νερό και τα βουτάς πρώτα στο πιάτο με το  αλεύρι, μετά μέσα στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά προσέχοντας να καλυφθούν πλήρως από όλες τις μεριές.

3. Βάζεις τα στικς σε ένα ταψάκι πάνω στο οποίο έχεις απλώσει λαδόκολλα και τα βάζεις για 15 λεπτά (ή για όλο το βράδυ) στην κατάψυξη.

4. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς και όταν είσαι έτοιμη να τα ψήσεις, απλώνεις λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνεις στους 180 βαθμούς,  για 12 λεπτά. 

Τιπ: Αν θέλεις, μέσα στην τριμμένη φρυγανιά, μπορείς να προσθέσεις κάποιο μπαχαρικό ή αρωματικό της επιλογής σου για να δώσεις ακόμα περισσότερη γεύση.