TRAVEL

Ας μιλήσουμε για τις τουαλέτες των αεροπλάνων

Αν έχεις ταξιδέψει με αεροπλάνο είτε για τις διακοπές σου είτε για επαγγελματικό ταξίδι και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα του στη διάρκεια του ταξιδιού σου, δεν μπορεί παρά να σε έχουν απασχολήσει απορίες που ταλανίζουν το μέσο ταξιδιώτη ενώ κάνει την ανάγκη του στον αέρα.

Είναι καθαρά; Πού πάνε όλα αυτά που “υποδέχεται” με περισσή υπομονή η λεκάνη; Οι απορίες πολλές, οι μύθοι ακόμα περισσότεροι σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των WC των αεροπλάνων, γι’ αυτό κι εμείς είπαμε να ρίξουμε λίγο φως στο θολό τοπίο της παραπληροφόρησης.

Αρχικά, πρέπει να μάθεις ότι τα περιττώματα από τη λεκάνη του WC δεν απελευθερώνονται στα σύννεφα, όπως πολλάκις έχουμε διαβάσει και ακούσει δεξιά κι αριστερά. Σοβαρά τώρα, αυτό είναι γελοίο. Η αποχέτευση του αεροπλάνου αδειάζει σε ειδικές δεξαμενές, μόνο όταν το μέσο προσγειωθεί. Το αποχετευτικό σύστημα του αεροπλάνου (και ουχί του Βυζαντίου) προστατεύεται μ’ ένα ειδικό κύκλωμα ώστε να μην υπάρξει ποτέ η πιθανότητα να “ανοίξει” στον αέρα ενώ το αεροπλάνο πετά.

Επιπλέον, κάτι που λογικά δεν ήξερες μέχρι αυτή τη στιγμή που διαβάζεις τούτες τις σειρές, είναι πως οι τουαλέτες των αεροπλάνων είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλής τεχνολογίας. Αποτελούνται από τουλάχιστον 300 μέρη, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρο-υπολογιστή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, χρειάζεται μία ολόκληρη μέρα για να τοποθετηθεί το κάθε “κομμάτι” στη θέση του και το κόστος του καθενός μπορεί να ανέλθει σε έως και 17.000 δολάρια (σύμφωνα με στοιχεία της Air New Zeland).

Ναι, 17.000 δολάρια για μία τουαλέτα. Ίσως τώρα να κατάλαβες γιατί το ταξίδι με αεροπλάνο είθισται να κοστίζει κατιτίς παραπάνω.