TRAVEL

Πλήρης οδηγός για σένα που θα πας διακοπές στην Πάρο από μια (σχεδόν) ντόπια

Στην Πάρο και στην Νάξο, τον αέρα μου να αλλάξω τραγουδούσε ο Γιάννης Πάριος και πραγματικά μόλις διαβάσεις τον οδηγό που ακολουθεί θα κλείσεις αμέσως εισιτήρια για να πας. Η, σχεδόν ντόπια, Αγγελική επισκέπτεται ευλαβικά κάθε χρόνο το νησί και μας ετοίμασε έναν πλήρη οδηγό με τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς για να φας/πιεις/κάνεις μπάνιο. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ψάχνεις σε ποιο νησί θα πας, ήρθε η ώρα να δεις τι μπορείς να κάνεις στην πανέμορφη Πάρο.

Μπάνιο και βόλτες

Βόλτα θα πας στον Φάρο του Κόρακα. Φθάνοντας στο Πάρκο της Πάρου (βρίσκεται προς τη μεριάς της Νάουσας) θα συναντήσεις ένα μονοπάτι που σε οδηγεί σε έναν από τους πιο όμορφους φάρους της Ελλάδας. Στο δρόμο αξίζει να κάνεις μια βουτιά στην Κολυμπήθρες (έχει πολύ κόσμο τον Αύγουστο), να χαζέψεις στα καρνάγια και να κάνεις μια στάση στο Μοναστήρι του Αϊ – Γιάννη Δέτη.

A post shared by Alma(Xhevriaa)Al (@alma_gjici) on

Πρέπει να πας για μπάνιο και spa στον Καλόγερο. Στην δεξιά πλευρά της παραλίας υπάρχει στον βράχο φυσικός άργιλος, τον οποίο ανακατεύεις με νερό από τις λακκούβες που σχηματίζουν οι βράχοι και το απλώνεις παντού! Αξίζει να επισκεφτείς επίσης τον Φάραγγα, όπου θα βρεις και οργανωμένη παραλία αλλά και δύο πανέμορφους κολπίσκους με γαλάζια νερά- αυτές οι παραλίες είναι ιδανικές για μέρες με αέρα. Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφτείς είναι ο Βουτάκος και ο Παρασπόρος.

Για πρωινό καφέ να πας στις Πεταλούδες (όταν οι πεταλούδες της Ρόδου λείπουν από το νησί, βρίσκονται στην Πάρο), στο ορεινό χωριό Λεύκες, όπου θα βρεις όμορφα μικρά καφενεδάκια για καφέ, γλυκό και ούζο. Φυσικά αξίζει να πας βόλτα στην Αντίπαρο, η οποία βρίσκεται 5 λεπτά μακριά από το λιμανάκι της Πούντας (καμία σχέση με το beach bar). Μια βραδινή βόλτα στα στενά της, ένα ταινιάκι στο θερινό Cine Oliaroς ή στο Πάρκο της Πάρου είναι ιδανικές επιλογές.

Open air cinema #cineoliaros #antiparosvillage #polamatic #polaroid

A post shared by Alix Helgesen (@alixhelgesen28) on

Φαγητό, ποτό, καφές

Magaya

Στο Magaya, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Παροικιά μπορείς να μείνεις όλη ημέρα, επίσης είναι ιδανικό μέρος για τις μέρες που ξεκινούν τα μελτέμια και δεν μπορείς να σταθείς από τα μποφόρ. Έχει ωραία μικρή παραλία μπροστά χωρίς ξαπλώστρες και μπορείς να χαλαρώσεις στα τραπεζάκια και τους καναπέδες του πίνοντας τη φανταστική σαγκριά του, τρώγοντας ασιατικά κυρίως πιάτα και ακούγοντας reggae.

A post shared by Tassos (@yogamagaya) on

Μουράγιο

Στο Μουράγιο, μια τέλεια ψαροταβέρνα στο λιμανάκι της Αλυκής θα φας την καλύτερη γούνα- σκουμπρί ή κολιό δηλαδή, που έχει ψηθεί για ώρες στον ήλιο πριν μπει στην σχάρα. Εκεί θα βρεις και καλή σούμα, το Παριανό τσίπουρο θα έλεγε κανείς. Μια συνηθισμένη παραγγελία έχει πάντα τηγανητά κολοκυθάκια τηγανητά (δίπλα πάντα παίζει ξινομυζήθρα ή γιαούρτι), γούνα, καλκάνι (ψαροσαλάτα), γαρίδες γόνος, καλαμαράκια, τηγανητές πατάτες, γαύρος και πολύ σούμα.

Η Αλυκή είναι ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι στη νότια μεριά του νησιού, κάνουν πολύ ωραίο πανηγυράκι, ιδανικό για πιο οικογενειακές διακοπές αλλά και για βραδινό μπάνιο. Οι 3 παραλίες που έχει είναι με άμμο και δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.

Χαρούλα

Η Χαρούλα βρίσκεται στη Μάρπησσα, ένα ορεινό χωριό της Πάρου, το οποίο αξίζει μια βόλτα (συνδυάζεται συνήθως με μπάνιο στο Πίσω Λιβάδι ή τον Λολαντώνη). Έχει τραπεζάκια σε μια μικρή πλατεία, κάτω από δέντρα (σπάνιο για Κυκλάδες) και φανταστική θέα τη θάλασσα. Θα βρεις πολύ ωραίο μπιφτέκι, μπριζόλα και μαγειρευτά και ΠΟΛΛΕΣ τηγανητές πατάτες- σερβίρουν μέχρι και το παστίτσιο με πατάτες.

Φωτογραφία: www.tripadvisor.com.gr

Εύηνο

Για ποτό θα πας στον Εύηνο, ένα τα πιο όμορφα μπαράκια της Παροικίας. Η νυχτερινή ζωή γενικότερα είναι στην Νάουσα, αλλά και στην Παροικιά θα βρεις μαγαζιά με τραπεζάκια έξω, όπου μπορείς πιεις το κοκτέιλ σου, να ακούσεις πολύ ωραία μουσική ενώ θα χαζεύεις τα καράβια στο λιμάνι να έρχονται και να φεύγουν.

A post shared by Mar V. M. (@marivmak) on

Impasto

Όταν πεινάσεις, μπορείς να περάσεις μια βόλτα από το Impasto για πίτσα με το μέτρο!

Βόλτα με το Regaki

Όταν πας στην Πάρος πρέπει οπωσδήποτε να πας βόλτα με το Regaki, το καΐκι του Πέτρου που φεύγει από την Παροικιά περίπου στις 10 το πρωί και σε πηγαίνει σε όλα τα καταγάλανα νερά του νησιού για να κάνεις βουτιές. Η διαδρομή γίνεται ανάμεσα σε Πάρο – Αντίπαρο αλλά και πίσω από την Αντίπαρο (περνάς και από το Δεσποτικό, ένα ακατοίκητο νησάκι). Το μεσημέρι αράζει σε μια φανταστική παραλία και ψήνει ψάρια και σουβλάκια, τρως και πίνεις πάνω στο καΐκι και συνεχίζεις την βόλτα σου περίπου μέχρι τις 6 το απόγευμα. Πληροφορίες θα βρεις εδώ: www.facebook.com/regaki.boattrips