TRAVEL

Ταξίδι στο Βερολίνο: Αυτές οι 10 φωτογραφίες θα σε πείσουν να κλείσεις αμέσως εισιτήρια

Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας. Στην ιστορία του το Βερολίνο ήταν πρωτεύουσα διάφορων κρατών, όπως της Μαρκιωνίας του Βρανδεμβούργου, του Βασιλείου της Πρωσίας, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, του Γ΄Ράιχ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Στις 3 Οκτωβρίου 1990 έγινε με την επανένωση των δυο γερμανικών κρατών πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και αντικατέστησε έτσι την μέχρι τότε πρωτεύουσα, τη Βόννη. Το γερμανικό κοινοβούλιο, που μέχρι τότε εξακολουθούσε να εδρεύει στη Βόννη, αποφάσισε το 1991 να μεταφερθεί στο Βερολίνο. Η μετακίνηση της βουλής από τη Βόννη στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε το 1999.

Αξιοθέατα

Νήσος των μουσείων (Museumsinsel). Πέντε μουσεία βρίσκονται στο νησί που σχηματίζει ο ποταμός Σπρέε:

Άλτες Μουζέουμ (Altes Museum – Παλαιό Μουσείο): Συλλογή κλασσικών αρχαιοτήτων.

Νόιες Μουζέουμ (Neues Museum – Νέο Μουσείο): Προϊστορικές, αρχαϊκές και αιγυπτιακές συλλογές. Περιφημότερο έκθεμα η προτομή της Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτης.

Άλτε Νατσιονάλγκαλερί (Alte Nationalgalerie – Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη): Ζωγραφική και γλυπτική (γερμανική πρωτίστως) του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Μπόντε-Μουζέουμ: Τέχνη της χριστιανικής Ανατολής, Βυζαντινά, μεσαιωνικά, γοτθικά και πρώιμα αναγεννησιακά γλυπτά, πρωσσικό μπαρόκ μέχρι τον 18ο αιώνα. Πλουσιότατη νομισματική συλλογή.

Πέργκαμονμουζέουμ (Pergamonmuseum – Μουσείο της Περγάμου): Περιλαμβάνει το Μουσείο Μέσης Ανατολής (Vorderasiatisches Museum), με σπουδαιότερο έκθεμα την Πύλη της Ιστάρ από την Βαβυλώνα, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (πρόσοψη του ανακτόρου Κασρ Μσάττα της Ιορδανίας) και την Συλλογή Αρχαιοτήτων (Antikensammlung) με σπουδαιότερα εκθέματα την ρωμαϊκής εποχής Πύλη της Αγοράς της Μιλήτου και κυρίως τον ελληνιστικό Βωμό της Περγάμου.

Kulturforum, Στον χώρο αυτό, που βρίσκεται δυτικά της Ποτσντάμερ Πλατς, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και τα μουσεία:

Gemäldegalerie (Πινακοθήκη του Βερολίνου). Ευρωπαϊκή ζωγραφική από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα. Μεγάλη συλλογή των περιφημότερων ζωγράφων.

Neue Nationalgalerie (Νόιε Νατσιονάλγκαλλερί – Νέα Πινακοθήκη), με έργα μοντέρνας τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα.

Kunstgewerbemuseum (Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών)

Kupferstichkabinett (Μουσείο Χαρακτικής)

Musikinstrumenten-Museum (Μουσείο Μουσικών Οργάνων)

Berliner Philharmonie (Φιλαρμονική του Βερολίνου)

Staatsbibliothek zu Berlin (Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου)

Ράιχσταγκ, το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου, του σημερινού Bundestag

Φέρνζετουρμ, ο πύργος της τηλεοράσεως

H Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche στη λεωφόρο Κούρφιρστενταμ

Πύλη του Βρανδεμβούργου (Brandenburger Tor)

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: Wikipedia