TRAVEL

Τρίκαλα Κορινθίας: Απόδραση- αστραπή σε ένα καταπράσινο τοπίο

Είναι από εκείνες τις ολιγοήμερες εξορμήσεις που σου αλλάζουν όλη τη διάθεση και σε κάνουν να πατάς pause στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Σου φτιάχνουν το κέφι κι αφήνουν το μυαλό να ξεχαστεί. Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν τον ιδανικό προορισμό καθώς είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και ενδείκνυνται για κάθε είδους status relationship. Με την παρέα, το άλλο το μισό σου, με την οικογένεια. Ένας προορισμός που συνδυάζει φυσικό τοπίο, καλό φαγητό, νοστιμότατα γλυκά και διαδρομές για εξερεύνηση.

 

Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες χτισμένες στις πλαγιές του Όρους Κυλλήνη. Μιλάμε για την Κάτω Συνοικία, τη Μεσαία Συνοικία και την Άνω Συνοικία που είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Καταπράσινα βουνά, γάργαρα νερά και πετρόχτιστα σπίτια συνθέτουν ένα κουκλίστικο σκηνικό.

 

Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να χαλαρώσεις και να αφήσεις τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Βάλε στη βαλίτσα σου μόνο ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και κάνε βόλτες για να χορτάσεις τη θέα. Στο site του TKN – Trikala Korinthias Network– που έχει ως στόχο την προώθηση του προορισμού θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

 

Τα αξιοθέατα

Λίμνη Δόξα

 

Το πιο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής κι όχι άδικα αφού θα την βρεις κρυμμένη «υπό την επίβλεψη» των επιβλητικών κορυφών της Ζήρειας, του Χέλμου και της Ντουρντουβάνας. Έλατα, κυπαρίσσια και πεύκα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου. Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων. Στο κέντρο της το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ένα πραγματικό στολίδι. Εκεί θα βγάλεις μία από τις φωτογραφίες με τα περισσότερα likes στο Instagram.

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Πάνω από τη λίμνη βρίσκεται το υπέροχο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου «του Φονιά» (λεκτική παραφθορά του Φενεού), το οποίο φημίζεται για την φρουριακή αρχιτεκτονική του, τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και το χώρο του «Κρυφού Σχολειού». Το μπαλκόνι της μονής προσφέρει την καλύτερη θέα. Μην πεις όχι στο κέρασμα των μοναχών. Το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο που φιλεύουν όποιον φτάσει μέχρι εκεί θα τρελάνει τον ουρανίσκο σου.

Λίμνη Στυμφαλία

Η περιοχή της Στυμφαλίας περιβάλλεται  από τα βουνά της Ζήρειας, του Ολίγυρτου, του Μαυροβουνίου και του Γαβριά. Η ιστορία της λίμνης χάνεται στα βάθη της μυθολογίας και συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά. Πίσω στο 2018 μ.Χ. η λίμνη και η γύρω περιοχή θα σου προκαλέσει μία απόκοσμη εσωτερική ηρεμία.

 

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας έχεις πρόσβαση σε ένα ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής.

 

Διαμονή

Κι επειδή η διαμονή είναι η ήμισυ του παντός πρέπει να είναι εφάμιλλη των προσδοκιών που έχεις δημιουργήσει στο μυαλό σου ώστε να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς σε ένα μέρος ειδυλλιακό ταιριαστό με το εξωτερικό περιβάλλον. Ο ξενώνας «Σαν Παραμύθι» είναι αυτό που ψάχνεις. Βρίσκεται στα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας, μέσα στο βουνό, σε υψόμετρο 1.180μ. και διαθέτει 4 πέτρινους αυτόνομους ξενώνες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2 έως 4 άτομα. Το «Σπίτι της Νεράϊδας», η «Νεράϊδα της Γης» και η «Νεράϊδα της Βροχής» είναι έτοιμα να σε υποδεχθούν. Χωρίς πρωινό; Πώς θα ήταν δυνατόν; Σπιτικό και νοστιμότατο. Αν σε σκέφτεσαι ήδη με μία κούπα καφέ και μία φέτα ζεστού ψωμιού με μαρμελάδα, κοιτάζοντας τις καταπράσινες κορυφές δεν έχεις άλλη επιλογή. Πάρε μέρος στον διαγωνισμό και κέρδισε ένα διήμερο αναζωογόννησης. Σημαντικό: Μπορείς να κερδίσεις μία διήμερη διανυκτέρευση την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου, εκτός από την Μεγάλη Εβδομάδα. Μη βγάζεις ημερολόγιο. 2 με 9 Απριλίου.

Φαγητό

Παραδοσιακό φαγητό είναι το μπουμπούλι, κοκκινιστό αρνάκι με χυλοπίτες στην κατσαρόλα. Η παραγγελία δεν μπορεί να μην έχει λουκάνικο από αγριογούρουνο, στριφτή παραδοσιακή χορτόπιτα και τυρόπιτα και φυσικά πατάτες τηγανητές.

Σύντομες αποδράσεις

-Φενεός

-Γκούρα

-Ζάχολη (ή Ευρώστινα)

-Καστανιά