TRAVEL

Χρήσιμα tips για το ταξίδι σου σε 4 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

Ένα βολικό back pack και μία φωτογραφική μηχανή δεν είναι απαραίτητα αρκετά για να σε καταστήσουν τον απόλυτο traveller, εκείνον που μπορεί να προσαρμοστεί σαν το χαμαιλέοντα σε κάθε του ταξιδιωτικό προορισμό. Αν, παρόλ΄αυτά, σου αρέσουν τα ταξίδια και μάλιστα εντός Ευρώπης και σκοπεύεις άμεσα να εξερευνήσεις κάποια από τις παρακάτω πόλεις, τότε τα tips που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν αρκετά.

Ρώμη

Μη ζητάς γάλα στον καφέ σου μετά την ώρα του πρωινού

Οι Ιταλοί πίνουν τον cappuccino τους με το πρωινό τους και πολύ σπάνια έως ποτέ μετά τις 11 π.μ. Μπορείς να παραγγείλεις εναλλακτικά έναν espresso ή americano αν χρειάζεσαι οπωσδήποτε καφεΐνη μια οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, αλλά αν ζητήσεις γάλα μέσα σε αυτό, είναι σαν να φοράς πινακίδα που γράφει “τουρίστας”.

Εξοικειώσου με τη γλώσσα (όσο προλαβαίνεις και μπορείς)

Ναι, οι Ιταλοί είναι φιλικός λαός και πρόθυμος να σε βοηθήσει αν χρειαστείς κάτι. Ωστόσο, είναι πολλοί εκείνοι που δεν μιλούν αγγλικά ή μιλούν σπαστά. Μάθε φράσεις και λέξεις κλειδιά που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα για να ζητήσεις και να λάβεις οδηγίες.

Μην αφήνεις έξτρα tips

Λογικά, ο λογαριασμός σου θα αναγράφει κάπου τη λέξη “servizio” που σημαίνει ότι έχεις ήδη χρεωθεί έξτρα για τις υπηρεσίες του προσωπικού. Αν, παρά ταύτα, θες να αφήσεις και κάτι ακόμα, εννοείται μπορείς.

Δεν σηκώνεις χέρι και φωνάζεις το ταξί

Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να λειτουργούν ΚΑΙ έτσι τα πράγματα, όμως στη Ρώμη είναι πιο φρόνιμο να πας σε μία πιάτσα με ταξί και από εκεί να επιβιβαστείς.

Βερολίνο

Πρόσεχε πώς κυκλοφορείς και πού στέκεσαι

Το Βερολίνο είναι μια πόλη ιδιαίτερα φιλική στους χρήστες ποδηλάτων και στα οχήματά τους, γι’ αυτό και υπάρχουν παντού σχετικοί ποδηλατόδρομοι. Καλό θα ήταν να μην κάνεις το λάθος και στέκεσαι σε κάποιον από αυτούς, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι εκεί περνούν μόνο ποδηλάτες και δεν κόβουν εύκολα ταχύτητα. Επίσης, να είσαι τυπική και να περνάς ΜΟΝΟ όταν έχεις πράσινο φανάρι γιατί γενικά σε θέματα οδικής ασφάλειας δεν αστειεύονται.

Απόφυγε φαγητά που δε γνωρίζεις τι ακριβώς έχουν

Το street food του Βερολίνου είναι γενικά πολύ τίμιο αλλά συνήθως οι τουρίστες την πατάνε με το currywurst. Πρόκειται για λουκάνικο με πατάτες τηγανητές, που σερβίρεται με μια γενναία δόση κέτσαπ με κάρυ και άλλα καρυκεύματα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ καυτερό. 

Παρίσι

Προσοχή στον καφέ

Να παραδεχτούμε κάτι: την ποικιλία στους καφέδες που βρίσκεις στην Ελλάδα, δε θα τη βρεις εύκολα αλλού. Στο Παρίσι, ας πούμε, παραγγέλνουν καφέ, ζητώντας “un cafe”, δηλαδή έναν απλό εσπρέσο χωρίς καμία άλλη προσθήκη. Εναλλακτικά, μπορείς να παραγγείλεις ένα “noisette”, που είναι εσπρέσο με μια μικρή δόση γάλακτος.

Παρίσι δε σημαίνει μόνο κρουασάν

Βρίσκεσαι στην Πόλη του Φωτός και σε μία από εκείνες με τις διασημότερες κουζίνες παγκοσμίως. Άσε τα κρουασάν για το σαββατοκύριακο, όπως άλλωστε συνηθίζουν και οι ντόπιοι και βρες εστιατόρια που θα σε μυήσουν στη μαγεία της γαλλικής γαστρονομίας.

Βαρκελώνη

Απόφυγε τα tapas για βραδινό

Τα tapas τυπικά είναι προγευματικά μεζεδάκια που οι ντόπιοι προτιμούν να πιουν με ένα κρασία ή μια μπύρα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και όχι για βραδινό.

Να ξέρεις ότι δε θα τρως πολύ νωρίς το βράδυ

Τα εστιατόρια της πόλης γεμίζουν κατά τις 10 το βράδυ, οπότε και συνηθίζουν να τρώνε οι ντόπιοι, καθώς δεν κοιμούνται από νωρίς. Επιπλέον, τα περισσότερα clubs ανοίγουν σίγουρα μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.

Επισκέψου τη συνοικία Gothic

Είναι ένας προορισμός που τιμούν πολύ οι Καταλανοί όταν θέλουν να φάνε καλά ή να ψωνίσουν. Ωστόσο, οι δρόμοι είναι αρκετά στενοί για να πας με ποδήλατο εκεί, οπότε έχε κατά νου ότι θα χρειαστεί να περπατήσεις. Επίσης, απόφυγε την περιοχή La Ramblas. Οι ντόπιοι δεν πάνε ούτε για φαγητό ούτε και για οτιδήποτε άλλο εκεί.