TRAVEL

Αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις στη Βαρκελώνη, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς

Η Βαρκελώνη υπήρξε ανέκαθεν μέχρι και σήμερα ένας από τους πλέον τουριστικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, για ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο και κυρίως για τους λάτρεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής του Gaudi, του καλού κρασιού και της "αήττητης" ομώνυμης ομάδας. 

Φαίνεται, ωστόσο, πως αυτό θα αλλάξει σιγά σιγά καθώς πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε ένας νόμος που στόχο έχει ν’ αποσυμφορήσει την πόλη από τα εκατομμύρια των τουριστών που τη “βουλιάζουν” κάθε χρόνο. Τι κι αν ο Τουρισμός συμβάλλει κατά 14% στα ετήσια έσοδα του δήμου της Βαρκελώνης; Η Δήμαρχος, Ada Colau, έχει άλλα σχέδια.

Πέρσι, η Βαρκελώνη δέχθηκε 32 εκατομμύρια επισκέπτες. Μπορεί αυτό για τους ξενοδόχους να ήταν ευχής έργον, ωστόσο σε βάθος χρόνου έχει προκαλέσει την αύξηση των τιμών ιδιοκτησίας, την εσωτερική μετανάστευση των ντόπιων και την κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς όφελος των μεγάλων ξενοδοχείων και τουριστικών καταστημάτων.

Έτσι, λίγες μέρες αφού η δήμαρχος απαγόρευσε την ανέγερση νέων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης,  πέρασε και μία διάταξη για τον Τουρισμό με χρονοδιάγραμμα το 2020, η οποία αφενός παίρνει μέτρα για την κάλυψη των ντόπιων πολιτών, αφετέρου στοχεύει στον περιορισμό του τουριστικού ρεύματος, μέσω πχ. της αύξησης των αντιτίμων στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία, τη μετατόπιση εστιατορίων από τους πεζοδρόμους κ.ο.κ.

Χάρου την όσο προλαβαίνεις τη Βαρκελώνη, μετά το 2020 ζορίζουν τα πράγματα.