TRAVEL

Ταξίδι: 10 από τα πιο απομονωμένα, πανέμορφα μέρη του κόσμου

Απομακρυσμένα, γαλήνια, σχεδόν απείραχτα μέρη σε ασφαλή απόσταση πολλών χιλιομέτρων από αυτό που μερικές φορές εντελώς λανθασμένα αποκαλούμε «πολιτισμό». Αν θες να λες ότι έφυγες απ' όλους και όλα και να το εννοείς πραγματικά, κάνεις προορισμό σου ένα τέτοιο, πανέμορφο τόπο.

Νησί του Πάσχα, Χιλή

Διάσημο για τα πάνω από 1.000 χαρακτηριστικά αγάλματα Moai που σμίλεψαν οι Rapa Nui αιώνες πριν, το Νησί του Πάσχα βρίσκεται σε απόσταση 2.000 μιλιών από τον «κόσμο».

Longyearbyen, Νορβηγία

Μια πόλη στη μέση του πουθενά, στον παγωμένο Βορρά. Το 1950 στη νορβηγική Lingyearbyen απαγορεύτηκε ο ενταφιασμός των νεκρών, καθώς το παγωμένο έδαφος δεν ενδείκνυται καθόλου για κάτι τέτοιο. Επίσης οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα οπλοκατοχής για να προστατεύονται από τις πολικές αρκούδες.

Crescent Lake, Κίνα

Μία αληθινή όαση στην 2.000 ετών λίμνη που στέκει μονάχη μέσα στο σεληνιακό τοπίο της κινέζικης ερήμου. Το οδικό δίκτυο ωστόσο επιτρέπει να φτάνουν μέχρι εδώ πούλμαν με τουρίστες.

Danakil Depression, Αιθιοπία

Κρατήρας-λίμνη στα βορειοδυτικά της Αιθιοπίας ένα σουρεαλιστικό μείγμα αλατιού, οξέων και ενώσεων θείου. Μία από τις ελάχιστες λίμνες λάβας στη γη. Καίει ο τόπος.

Upolu, Σαμόα

Εξωτισμός σε παραδεισένια επίπεδα, γαλάζια λίμνη στ’ αλήθεια.

Σταθμός McMurdo, Ανταρκτική

Μακριά όπως «Ανταρκτική», στα 850 μίλια από το Βόρειο Πόλο. Το απόλυτο λευκό κατοικείται από ερευνητές και επιστήμονες.

Όαση της Siwa, Αίγυπτος

«Θα ‘μαι η πηγή στην όαση της Σίβας» λέει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στην «Αγορά του Αλ Χαλίλι». Ιδού λοιπόν, πέντε ώρες μακριά από το Κάιρο, η Όαση της Siwa, μια πόλη μοναχική, φτιαγμένη από χώμα και φοίνικες.

Νησιά Pitcairn, Ειρηνικός

Βρετανικό έδαφος, σαν σταγόνα μέσα στον ωκεανό, κατοικημένο από 50 μόλις κατοίκους. Τροπικός προορισμός με όλη τη σημασία των λέξεων, τα πιο γαλανά νερά στον κόσμο βρίσκονται 3.000 μίλια μακριά από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία.

Νησί Socotra, Υεμένη

Γνωστό και ως “Alien Island” (Nησί των Εξωγήινων) λόγω του ιδιόμορφου τοπίου του και της πρωτοφανούς χλωρίδας του. Σύμφωνα με το μύθο, τα δέντρα του Socotra γεννήθηκαν από τον ωκεανό και είναι φλέβες για το αίμα του Δράκου.

Tibetan Plateau, Κίνα

Εντοπίζεται σε ένα ατέλειωτο τοπίο ανάμεσα στα βουνά Kunlun και τα Ιμαλάια, σε υψόμετρο 13.000 ποδιών. Αρχή για τις περισσότερες πηγές που καταλήγουν στις κατοικημένες πεδιάδεις της Ασίας, «μητέρα» λιμνών και ποταμών. Κατοικείται για πάνω από 20.000 χρόνια. Πλέον οι ντόπιοι είναι ελάχιστοι.