ΕΡΕΥΝΑ

Είσαι τεμπέλα; Μάλλον φταίει το ότι είσαι έξυπνη

Αν κι εσύ έχεις γύρω σου ανθρώπους που σου λένε ότι έχουν κουραστεί να σε ακούν να λες ότι "βαριέσαι" (γεια σου μαμά), ή αν κι εσύ η ίδια πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται πολλά πράγματα, αλλά σπάνια να σηκώνεται και να τα κάνει πράξη, περίμενε να διαβάσεις τι έχει να πει η επιστήμη γι' αυτή σου την οκνηρία.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Health Psychology, οι άνθρωποι που δεν θέλουν να ξοδεύουν πολύ χρόνο στο να σκέφτονται, είναι συνήθως περισσότερο ενεργητικοί, απ’ ό,τι εκείνοι που προτιμούν να εξασκούν το μυαλό τους.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 60 άτομα και τα χώρισαν σε εκείνους με μεγαλύτερη “ανάγκη για γνώση” και εκείνους με μικρότερη ανάγκη. Αυτή η ανάγκη για γνώση ορίζεται ως η “τάση κάποιου να ασχολείται και να απολαμβάνει κάθε ενέργεια που απαιτεί νοητική δραστηριότητα”.

Ο Todd McElroy, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Coast Gulf Coast και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερη ανάγκη για γνώση προτιμούν να φτιάχνουν δύσκολα παζλ και όσοι έχουν λιγότερη ανάγκη για γνώση προτιμούν τις ενέργειες που δεν απασχολούν απαραιτήτως τον νου.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν στα άτομα αυτά από μια συσκευή που παρακολούθησε τις κινήσεις τους – και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μικρή ανάγκη για γνωστικές δραστηριότητες κινήθηκαν σημαντικά περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Ο Todd McElroy είπε “Μπορεί να δείχνεις τεμπέλα, ή αυτό που άλλοι θεωρούν τεμπέλα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να ασχολείσαι με κάποιου είδους σκέψη υψηλότερου κινήτρου”.

Η έρευνα καταλήγει στο ότι οι άνθρωποι που προτιμούν να χρησιμοποιούν περισσότερο τον εγκέφαλό τους, δεν είναι απαραίτητα πιο έξυπνοι, αλλά νιώθουν πιο άνετα να είναι μόνοι με τις σκέψεις τους.

Μαμά συγγνώμη δε μπορώ να πάω σούπερ μάρκετ, θέλω να σκεφτώ.