ΕΞΟΔΟΣ

Μα τι έχουν πάθει όλοι με το Estrella της Αθήνας;

Νοέμβριος 2016, Σάββατο, και το μεσημέρι με βρίσκει να κόβω βόλτες στα δρομάκια γύρω από την Κολοκοτρώνη. Κάποια στιγμή, το μάτι μου εντοπίζει μια έντονη κινητικότητα στη μικρή κάθετη οδό Ρόμβης. Κόσμος πολύς σε σχήμα ουράς έξω από ένα ολοκαίνουριο, φωτεινό μαγαζί. "Κάτι μοιράζουν δωρεάν εδώ" σκέφτηκα,  "ή πουλάνε φτηνά ντόνατς". Δεν πήγε κάπου αλλού το μυαλό μου.

Έναν χρόνο νωρίτερα είχα ακούσει για πρώτη φορά και μάλλον κάπως καθυστερημένα για την ύπαρξη του μπουγατσάν στη Θεσσαλονίκη, aka ένα λαχταριστό υβρίδιο που κρατάει ό,τι καλύτερο έχει το κρουασάν και η μπουγάτσα, από το ένα τη σφολιάτα και από το άλλο την κρέμα, κι έχει τρελάνει κόσμο στο Βορρά. 

Τη σύνδεση μεταξύ των δύο παραπάνω την έκανα πριν ένα μήνα περίπου, όταν πέρασα κι εγώ- μετά το μισό λεκανοπέδιο Αττικής- την πόρτα του Estrella της Αθήνας (Ρόμβης 24Α), ένα πρωί που δεν είχε ουρά, αλλά και να ‘χε, θα ήταν αρκετά λογικό να συμβαίνει.

Μια στάση εδώ:  Το Estrella προφέρεται “εστρέγια” γιατί είναι λέξη ισπανική που σημαίνει αστέρι, κι όχι “εστρέλα” σαν τη “Στρέλλα” του Πάνου Κούτρα.

 

Δεν θα σου πω ψέματα, την πολιτική των μη κρατήσεων σε μαγαζιά που σερβίρουν φαγητό δεν την κατανοώ απόλυτα, αλλά πιστεύω πως και ρεζερβέ να ‘κανε το Estrella, ο κόσμος δεν θα σταματούσε να στήνεται στην είσοδο περιμένοντας υπομονετικά για ένα τραπεζάκι. Η πρώτη “μπόρα” έχει περάσει βέβαια, το μαγαζί έχει “στρώσει” που λένε και όλα είναι πιο διαχειρίσιμα για όλους. Αλλά έχε και μία εναλλακτική σε περίπτωση αναμονής.

Το ότι το Estrella Athens είναι η συνέχεια του σαλονικιώτικου Estrella μάλλον το έχεις ήδη ακουστά.

Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι πως τα πιάτα του έχουν εισπράξει αποθέωση από τους New York Times και το National Geographic, μέχρι τον Guardian και το Conde Nast Traveller.

Η αθηναϊκή εκδοχή του κληροδότησε μια τεράστια καλή φήμη από τους Βορειοελλαδίτες, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει ποτέ, ειδικά στο φαΐ.

Οι άνθρωποι που το “τρέχουν”, ο Γιάννης Πουλής κι ο Σάκης Αρμαος έψαχναν για αρκετό καιρό μια κατά το δοκούν ασφαλή franchise επιχείρηση ώστε να επενδύσουν τις οικονομίες τους. Δεν έπεσαν έξω στην επιλογή τους, ίσα ίσα. “Τις πρώτες μέρες που ανοίξαμε ο κόσμος έκανε ουρά απ’ έξω. Το facebook και το instagram γέμισε με followers χωρίς να κάνουμε καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να διαφημιστούμε”, μου λέει ο Γιάννης Πουλής. 

Το Estrella είναι ένα από τα ελάχιστα μαγαζιά σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων που σερβίρει πιάτα brunch ταμπεραμέντου ή (οι άνθρωποί του προτιμούν τον χαρακτηρισμό “world street food”) κάθε μέρα και ίσως το μόνο που το κάνει από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.

Ρωτάω τον Γιάννη τι κάνει θραύση εκτός από το ξακουστό μπουγατσάν. “Τα pancakes και η breakfast pizza φεύγουν πολύ”. Aν δοκιμάσεις θα καταλάβεις το γιατί.

 

Επικεφαλής στην κουζίνα είναι ο σεφ Δημήτρης Καλογιάννης, ο οποίος, όπως και όλοι οι συνεργάτες του, εκπαιδεύτηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον πρωτομάστορα του μπουγατσάν και του μενού του Estrella, τον master chef Δημήτρη Κοπαράνη.

Breakfast Pizza σε ζύμη από κουλούρι Θεσσαλονίκης με γραβιέρα, δύο τηγανητά αυγά και ροζ σως από παντζάρι και μαγιονέζα που απλώνεται υπάκουα πάνω στο μπέικον.

Εδώ καμαρώνεις τα σοκολατένια 4όροφα pancakes με κόκκινα φρούτα και παγωτό.

Ottoman Burger με μπιφτέκι μισό αρνίσιο μισό μοσχαρίσιο, πικάντικη κόκκινη σάλτσα, κρέμα φέτας και λαχανικά.

Ζεστό ψωμί με βούτυρο μαύρης τρούφας, αυγά μαγειρεμένα στους 64 βαθμούς κελσίου, καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα και σαλάτα εποχής.

Το έμβλημα του Estrella μπορεί να σου θυμίζει το logo της διάσημης αμερικανικής αλυσίδας καφέ με τη γοργόνα που φοράει στέμμα. Στην πραγματικότητα το “δικό μας” είναι πολύ πιο πιασάρικο καθότι το κορίτσι φοράει τούρτα στο κεφάλι. “Και τα δύο παραπέμπουν στη Νέα Υόρκη”, μου λέει ο Γιάννης.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας  από τις 12:00 μέχρι τις 21:00 στο Estrella Athens βγαίνει λίστα με 8 cocktails, το οποίο αποτελεί αθηναϊκή πρωτοτυπία- εξ’ ου και το μπαράκι στο βάθος του ισογείου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων το ερχόμενο καλοκαίρι θα τρως τα αυγά σου και στην ταράτσα του. 

Estrella

Ρόμβης 24Α, Αθήνα, τηλ.: 2103218000.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γαϊτζόγλου – Watkinson