LIFE

#poupaeiokosmos με τόσες δίαιτες;

Από το χαρτί που συγκρατούν οι μαγνήτες στην πόρτα του ψυγείου και με ευλάβεια απαριθμεί φαγητά και ποσότητες για την κάθε μία μέρα της εβδομάδας, μέχρι τα πιο σύγχρονα applications που μετράνε θερμίδες και πόντους επιβράβευσης, ο πυρήνας της κάθε δίαιτας στην ψυχολογία των γυναικών παραμένει ίδιος: πιο αδύνατη = πιο όμορφη = πιο επιτυχημένη. Ο αντίλογος, πολύ σωστά λέει πως πιο αδύνατη = πιο υγιής = πιο καλά εσύ με τον εαυτό σου. Θα μπορούσαν άραγε αυτές οι δύο εξισώσεις να συναντηθούν; Φυσικά, αρκεί η αφετηρία, (το σώμα μας δηλαδή), να χρειάζεται πράγματι αυτή τη δίαιτα και ως πρότυπό μας να έχουμε μία βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού μας και όχι ένα εξειδικευμένο, photoshopαρισμένο και ενίοτε πλαστικοποιημένο πρότυπο της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.

Έχοντας αυτά κατά νου περνάμε στο επόμενο στάδιο, σε αυτό που θα επιλέξουμε ποια είναι η δίαιτα που θα μας συντροφεύσει τις επόμενες εβδομάδες. Και με το “συντροφεύσει” -ας μην γελιόμαστε- στην πραγματικότητα εννοούμε “καταδιώξει”, “στοιχειώσει”, “γίνει ο εφιάλτης και το όνειρό μας ταυτόχρονα”. Αν λοιπόν είσαι καινούργια σε αυτόν τον μαγικό χώρο θα αναφωνήσεις σίγουρα “Πού πάει ο κόσμος;” όταν ανακαλύψεις πόσες δίαιτες κυκλοφορούν ελεύθερες εκεί έξω. Και δεν αναφέρομαι στο κλασικό αστείο που απαντάει στην ονομασία “η δίαιτα του ανανά” –τουτ’εστίν “φάε τα πάντα εκτός από ανανάαχαχαχαχα” που σίγουρα το σκέφτηκε κάποιος αμέριμνος άντρας με στρογγυλοποιημένη κοιλίτσα και περήφανος γέλασε με τον εαυτό του.

Η δίαιτα του γλυκού

Η δίαιτα του τίνος; Νομίζεις πως διάβασες λάθος, ε; Και όμως, όχι υπάρχει η “δίαιτα του γλυκού” η οποία διατυμπανίζει πως θα χάσεις κιλά, ακόμα και αν η διατροφή σου αποτελείται από τις γνωστές μας διατροφικές βόμβες. Αυτό που παραλείπει να διευκρινίσει είναι πως προκειμένου να τρως μπισκότα, κέικ και λοιπές ζάχαρες, θα έχεις μία πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας διατροφή. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά αν δεν το γνωρίζεις μάθε το, οι δίαιτες χαμηλής θερμιδικής αξίας συνδέονται με έλλειψη βιταμινών και μείωση ενέργειας. Βέβαια θα μου πεις δεν χρειάζεται και να είσαι τέρας κοινής λογικής για να καταλάβεις τον παραλογισμό στην έκφραση “η δίαιτα του γλυκού”, αλλά καθώς ακόμα δεν έχουμε την απάντηση στο “πού πάει ο κόσμος”, έτσι δεν έχουμε και την απάντηση για το αν πράγματι υπάρχει “κοινή λογική” και πόσο κοινή είναι τελικά.

Η δίαιτα των σπηλαίων

Στο άλλο άκρο είναι η “δίαιτα των σπηλαίων”, γνωστή και ως Paleo -από το παλαιολιθική, το έπιασες ε; Για ποιον λόγο, ενώ είμαστε θεωρητικά τόσο περήφανοι για όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας να επιλέξουμε να επιστρέψουμε σε μία παλαιολιθική διατροφή; Δηλαδή, #poupaeiokosmos; Τελευταία φορά που το ήλεγξα πήγαινε προς τα μπροστά, αν όμως θελήσεις να κάνεις διατροφή Paleo, τότε θα εντάξεις στη διατροφή σου αποκλειστικά τροφές που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία, όπως κρέας, ψάρια, λαχανικά και φρούτα. Σε πρώτο άκουσμα θεωρείται πλήρης, ε; Στην πραγματικότητα περιέχει λίγους υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, ενώ λείπουν και τα όσπρια. Από τη διατροφή με το γλυκάκι (sic) είναι σαφώς καλύτερη, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι και για χόρταση (#diplis), καθώς μπορεί να αποτελέσει ασφαλή επιλογή για έναν ορισμένο αριθμό εβδομάδων, όχι όμως για παρατεταμένο διάστημα. Ανάμεσα στους “κινδύνους” υπάρχει και η πιθανότητα να βάλεις βάρος αντί να χάσεις, καθώς σε αντίθεση με τους παλαιολιθικούς προγόνους μας δεν μπορούμε (γιατί δεν μας χρειάζεται) να υποστηρίξουμε μία διατροφή τόσο πλούσια σε πρωτεΐνη.

Η δίαιτα της λεμονάδας

Αν βέβαια παραδεχτούμε πως ένας από τους λόγους που μας ωθούν στις στερήσεις μίας περιορισμένης διατροφής είναι και τα πρότυπα του star system, τότε μπορούμε πιο εύκολα να κατανοήσουμε γιατί κατά διαστήματα ακολουθούμε δίαιτες σαν αυτές των διασήμων. Τώρα, θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω για το κατά πόσο πράγματι η Beyonce έκανε τη “δίαιτα της λεμονάδας”, όπου στη μία από τις 3 φάσεις της πίνεις για 10 μέρες -τι άλλο;- αποκλειστικά λεμονάδα, άντε και κάτι σούπες και ροφήματα. Αυτή τη φορά θα αναφωνήσω πιο δυνατά από ποτέ, το “πού πάει ο κόσμος” γιατί αν μη τι άλλο το θεωρώ τρελό το να αντικαθιστάς τα γεύματά σου με μίας μορφής αναψυκτικό, όσο αποτοξινωτικό και αν θεωρείται. Με 500 – 600 θερμίδες καθημερινά, γιατί τόσες λαμβάνεις, και χωρίς καθόλου θρεπτικά συστατικά ή πρωτεΐνη θα απέχεις αρκετά από την έννοια του λειτουργικού, ενώ παράλληλα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο,τι βάρος χάσεις θα το πάρεις μάλλον σύντομα. Αλλά δεν χρειαζόσουν εμένα να σου το πω, το είχες σκεφτεί και από μόνη σου, ε; Εεε;

 

Επιστρέφοντας στον πλανήτη της λογικής δεν είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πως η Beyonce, όπως και όλες οι σταρ του Hollywood, έχουν από πίσω τους ιατρικά team, διατροφολόγους και γυμναστές που αποκλειστική αποστολή στο job description τους είναι να διατηρούν τα αντικείμενα του φθόνου μας σε άψογη κατάσταση. Εσύ από την άλλη είσαι η ίδια επιφορτισμένη με αυτό το καθήκον: να σε προσέχεις, να σε φροντίζεις και να σου προσφέρεις ασφάλεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είσαι μόνη σου, αντιθέτως: μπορείς και εσύ να επιλέξεις το δικό σου team που θα σε καθοδηγεί στις σωστές αποφάσεις. Αντί λοιπόν για extreme δίαιτες συμβουλέψου και εμπιστεύσου ένας διατροφολόγο που θα σου συστήσει εξατομικευμένα ποια είναι η ιδανική διατροφή βάσει του τρόπου ζωής σου και του στόχου σου. Και μπορεί να μην καταφέραμε να απαντήσουμε στο ερώτημα πού πάει ο κόσμος όταν γύρω του εξαπλώνονται οι πιο τρελές δίαιτες, αλλά το σημαντικότερο είναι πως ξέρουμε πού πάει ο κόσμος όταν θέλει να αισθανθεί ασφαλής: Πάει στην Τράπεζα Πειραιώς. Για να βρει τους δύο κορυφαίους ασφαλιστικούς οργανισμούς: την ΝΝ HELLAS και την ERGO.