ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί έχεις άγχος και πως μπορείς να το διαχειριστείς καλύτερα

Η 24MEDIA δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στα sites του Ομίλου (Huffington Post Greece, News247, Oneman, Ladylike, Sport24 & Contra). Κάθε φοιτητής του AD&PR Lab στο πλαίσιο του μαθήματος "Δημόσιες Σχέσεις: The art of storytelling" πρότεινε κάποια θέματα και έγραψε ένα από αυτά εν είδη εργασίας εξαμήνου. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

της Ελένης Γκολφίνου

Εμείς οι γυναίκες είμαστε ως γνωστόν περισσότερο ευαίσθητες από ό,τι οι άνδρες σε πολλά θέματα και ένα από αυτά είναι και το άγχος. Έχουμε την τάση να παρουσιάζουμε αδικαιολόγητες ανησυχίες για όλα και να ρίχνουμε στον εαυτό μας τις ευθύνες των άλλων (μα πόσος μαζοχισμός πια)!

Γιατί εμφανίζεται το άγχος;

Tο άγχος μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην περίπτωση του γάμου και της οικογενειακής αποκατάστασης αλλά πολλές φορές δεν απουσιάζει κι από την ερωτική πράξη!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες από 30 ετών και άνω παρουσιάζουν περισσότερες εμμονές για το γάμο και αυξημένο στρες σε σχέση με τις γυναίκες από 20 ετών και άνω διότι συναντούν μεγαλύτερες δυσκολίες στην ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και στην προσωπική τους ζωή. Γιατί όμως αυτό; Θες λίγο η πίεση για αποκατάσταση από τους τριγύρω που μεγαλώνει όσο περνάνε τα χρόνια, θες λίγο η προσωπική πίεση που βιώνει η καθεμία, ίσως είναι δύο ισχυροί λόγοι που εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά.

Αν πλησιάζεις τα 30 ή αν τα έχεις περάσει το πιο πιθανό είναι ότι θα έχεις από πάνω σου την οικογένεια και τους φίλους να σε ζαλίζουν με την ιδέα του υποχρεωτικού γάμου. Κι επειδή μπορεί να θες να αφιερωθείς πρώτα απ’ όλα στην καριέρα σου, ή επειδή δεν έχεις βρει ακόμα τον κατάλληλο γαμπρό ή ενδεχομένως να θες να ζήσεις ανέμελα για λίγο ακόμα και συγχρόνως να σκέφτεσαι πως ο χρόνος σε πιέζει ιδιαίτερα αν θες να κάνεις παιδιά, τα σχόλια των άλλων σε στεναχωρούν και ώρες-ώρες νιώθεις τόσο στριμωγμένη που δε μπορείς ν’ ανασάνεις. Καλά, για να μην αναφερθώ στις προσωπικές ανησυχίες που έχουμε όλες για την εξωτερική μας εμφάνιση, και στη σκέψη ότι όσο μεγαλώνουμε θα είμαστε όλο και λιγότερο επιθυμητές.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να παίρνεις βεβιασμένες αποφάσεις σε αυτή τη ζωή, όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση από την κοινωνία. Ακολούθησε αυτό που σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένη και σε γεμίζει, αυτό που επιθυμείς και όποτε εσύ το επιθυμείς.

 

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για την εξωτερική εμφάνιση που ανέφερα και πριν μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά και τις επιδώσεις των γυναικών στην ερωτική πράξη.  Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να προκαλέσει άγχος για την εικόνα μας και τις σεξουαλικές επιδόσεις μας, κι αυτό εξαιτίας της εικόνας που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ για ένα τέλειο, ιδανικό, αψεγάδιαστο γυναικείο σώμα. Πιο επιστημονικά, οι ορμόνες του άγχους επηρεάζουν αρνητικά τις γυναικείες ορμόνες που συνδέονται με τη σεξουαλική επιθυμία. Έτσι το αποτέλεσμα είναι η καταστολή της επιθυμίας για σεξ.

Μεγάλο λάθος πάντως να δίνεις σημασία στην εικόνα που θέλουν να σου πλασάρουν τα ΜΜΕ, δε βλέπεις τι συμβαίνει όταν το κάνεις αυτό! Η εικόνα σου είναι μόνο αυτή που αρέσει σε σένα, και την φτιάχνεις όπως θέλεις εσύ.

Εργαζόμενη μητέρα

Όπως μας δείχνουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα που αφορούσε τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως ‘’ορμόνης του στρες’’ σε μια ομάδα εργαζομένων γυναικών, οι γυναίκες που εργάζονται σε χώρους με γυναικείο πληθυσμό λιγότερο των 15% παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Επομένως μια μερίδα γυναικών που βιώνει έντονα το στρες στο χώρο εργασίας είναι εκείνες που εργάζονται σε ανδροκρατούμενους χώρους.

 

Άλλος όμως είναι ο σημαντικότερος παράγοντας του γυναικείου άγχους όσον αφορά την αγορά εργασίας:

Είναι το δίλημμα που βιώνεις καθημερινά όταν είσαι μητέρα, «να μείνω στο σπίτι για να αναθρέψω το παιδί μου με την αφοσίωση που του χρειάζεται ως ‘’σωστή μητέρα’’, ή να βρω μία δουλειά ώστε να προσφέρω οικονομικά στην οικογένειά μου;».  Είναι αυτή η πολλαπλότητα των ρόλων που μας έχει δοθεί σήμερα και πρέπει να τους διαδραματίζουμε όλους ταυτοχρόνως και με επιτυχία, το ρόλο της συζύγου, της μητέρας, της νοικοκυράς και της εργαζόμενης γυναίκας. Πρόκειται για μια κατάσταση τόσο πιεστική που είτε επιλέξεις να παίξεις όλους τους ρόλους είτε να στραφείς προς μία κατεύθυνση θα νιώθεις φορτωμένη με άγχος και ενοχές, αφού αν δε σε κατηγορήσουν για παραμέληση των μητρικών και συζυγικών σου καθηκόντων θα σε πουν ανίκανη να προσφέρεις οικονομικά ή θα σε κριτικάρουν για ανεπάρκεια και ότι δεν αφοσιώνεσαι το ίδιο σε όλες σου τις υποχρεώσεις.

Προκειμένου να αποφύγεις τα ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως χρόνιο στρες, κατάθλιψη, ψιλή πίεση ή καρδιακή προσβολή που μπορεί να προκαλέσει όλη αυτή η κατάσταση, καλό θα ήταν να αποτινάξεις τα κοινωνικά στερεότυπα για τη ‘’σωστή και αφοσιωμένη μητέρα’’. Ακολούθησε ό, τι σε εκφράζει περισσότερο έχοντας συνείδηση των επιλογών σου και με τη σιγουριά ότι θα είσαι σωστή στο δρόμο που έχεις επιλέξει.

Το άγχος στο σώμα σου

Πιστεύω πως θα ήταν χρήσιμο μετά από όλα αυτά να γνωρίζεις κάποια σημαντικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει το άγχος στο σώμα σου και τον οργανισμό σου:

Όσο περισσότερο άγχος κουβαλάς τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για κατάθλιψη, ενώ επηρεάζονται αρνητικά η μνήμη και η μαθησιακή σου ικανότητα. Όσο και να σου φαίνεται περίεργο, το στρες είναι υπεύθυνο πολλές φορές και για μυοσκελετικούς πόνους, λόγω της ψυχικής έντασης που νιώθουμε. Είναι ακόμα υπεύθυνο για διαβήτη, αύξηση βάρους αλλά και για τις διαταραχές στην περίοδό σου, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σχετική καθυστέρηση, απρόσμενη αδιαθεσία, έντονους πόνους και κολπίτιδα. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για δύσπνοια, ταχυκαρδίες και καρδιακές παθήσεις.

Ένα τεστ ψυχολογικού στρες από το Κέντρο Καρδιάς Duke για τις ψυχολογικές επιπτώσεις έδειξε ότι οι γυναίκες παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση παλμών της καρδιάς σε αρνητικά συναισθήματα και μεγαλύτερη πτώση σε θετικά συναισθήματα.

7 tips για καλύτερη διαχείριση του άγχους

 

Και τώρα το πιο σημαντικό κομμάτι: αφού κατανοήσαμε κάποιες βασικές αιτίες του άγχους, είδαμε τους τομείς όπου αυτό εμφανίζεται και τις συνέπειες που μπορεί να έχει επάνω μας, ας δούμε ορισμένα tips για τη διαχείρισή του:

1. Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του άγχους οφείλεται στην αίσθηση της επείγουσας ανάγκης, εξ’ ου και οι  κρίσεις πανικού, είναι πάρα πολύ σπουδαίο να μπορείς να διατηρείς την ψυχραιμία σου σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό όπως ένα πρόβλημα υγείας για παράδειγμα.

2. Εξίσου σημαντική είναι η επιβράβευση του εαυτού, ανέβασε τον εαυτό σου ψηλά, χωρίς βέβαια αυτό να έχει άσχημο αντίκτυπο στους άλλους, καταλαβαίνεις τι εννοώ, δε χρειάζεται να γίνεις και ψώνιο! Είναι σημαντικό όμως να δίνεις στον εαυτό σου συγχαρητήρια γιατί αυτό θα σου δώσει το έναυσμα να γίνεσαι όλο και καλύτερη.

3. Χρησιμοποίησε τις αισθήσεις σου

Η Jenny C. Yip, PsyD, θεραπεύτρια γνωστικής συμπεριφοράς στο Λος Άντζελες, σχολιάζει επί λέξει: «Όταν είμαστε αγχωμένοι, οι αισθήσεις μας σπάνια είναι παρούσες… ανησυχούμε για τα λάθη του παρελθόντος ή για τις μελλοντικές επιπτώσεις». Επομένως πιο είναι το συμπέρασμα; Ότι πρέπει να εστιάσεις στο παρόν, σε αυτά που νιώθεις καθημερινά.

4. Υπάρχει άραγε πιο ανόητο πράγμα από το να πιστεύει κανείς ότι τα πάντα είναι υπό τον έλεγχό του και ότι μπορεί να τα εκτελέσει άψογα; Δε νομίζω. Καλό θα ήταν αν δε θες να αγχώνεσαι για το παραμικρό να απαλλαχτείς από την τελειομανία, γιατί πολύ απλά η τελειότητα δεν υπάρχει. Κανείς δεν είναι τέλειος.

5. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μερικές φορές ίσως προκαλείς εσύ η ίδια το φόβο σου με καταστροφικά σενάρια που πιθανόν φτιάχνεις για το μέλλον; Αν αυτό συμβαίνει τότε θα πρέπει επειγόντως να σταματήσει. Η θετική σκέψη έχει τεράστια σημασία για τη ζωή μας. Σίγουρα θα έχεις θετικές εμπειρίες απ’ το παρελθόν σου ώστε να ανατρέξεις σε αυτές και να βασίσεις το μέλλον σου επάνω τους. 

6. Μπορείς άνετα να αρχίσεις να κάνεις χαλαρωτικές ασκήσεις stretching. Η σωστή στάση του σώματος και το stretching βοηθούν στην χαλάρωση των μυών, στη μείωση της ψυχικής έντασης και κατ’ επέκταση στη μείωση του άγχους.

7. Και το πιο εύκολο σου το άφησα για το τέλος. Αν θες να έχεις έναν ήρεμο ύπνο δεν έχεις παρά να πίνεις τσάι. Τι πιο απλό; Η θειαμίνη είναι μια ουσία που εμπεριέχεται στο πράσινο τσάι και συνεισφέρει στην ηρεμία και στη χαλάρωση. Ξάπλωσε λοιπόν στον καναπέ σου και απόλαυσέ το!