ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Δηλώνεις έτοιμη για συγκατοίκηση. Είσαι;

Κοίτα λίγο τριγύρω σου. Οι μισές σου φίλες συγκατοικούν, οι άλλες μισές παντρολογούνται, 1-2 έχουν γίνει ήδη μανούλες κι εσύ το σκέφτεσαι σοβαρά. Λογικά είστε μαζί κάτι χρονάκια (είπα, λογικά) και η ιδέα του να μείνετε μαζί έχει πέσει σοβαρά στο τραπέζι. Η συγκατοίκηση είναι το πρώτο, μεγάλο, σοβαρό, κρίσιμο, καθοριστικό βήμα στις σχέσεις των ανθρώπων. Πολλά έχεις ακούσει από φίλους και γνωστούς που το έχουν κάνει, κάποιες αντιλήψεις περί συμβίωσης έχουν ριζώσει μέσα σου, άγνωστο πώς, καλές και κακές. Είμαι εδώ για να καταρρίψω κάποιες από αυτές, οι οποίες είναι επιβεβαιωμένα από σχετικές μέχρι λανθασμένες (been there, done that).

Συγκατοίκηση ίσον σεξ κάθε μέρα

Τον πρώτο μήνα ναι, επικρατεί ένας ενθουσιασμός. Και τον δεύτερο, ίσως. Αλλά η ιστορία έχει επιδείξει πως γενικώς το συγκεκριμένο ου γαρ έρχεται μόνο του, ειδικά αν είστε μαζί καιρό. Στην περίπτωση που το βασικό κίνητρο για να μείνετε μαζί είναι το ότι θα κάνετε πιο πολύ σεξ, μπράβο πολύ ωραία. Θα συμβεί μόνο αν συνειδητοποιήσετε έγκαιρα πως θα πρέπει να το επιδιώκετε και να μην το αφήνετε στην τύχη.

Θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (πια)

Έλα, παραδέξου το, το ‘χεις σκεφτεί κι αυτό. Ότι δηλαδή τώρα που θα μένετε μαζί θα είναι πιο σωστός από πριν, ότι θα μπορείς να ελέγχεις το πεδίο πιο εύκολα για να μην σου το “μαγαρίσουν” και τέτοια. Μπα. Αν νομίζεις πως μένοντας μαζί του, δένεις τον γάιδαρο, καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Η συγκατοίκηση είναι δέσμευση ουσιαστική και μερικές φορές, όταν κάποιος δεν είναι και με τα 2 πόδια μέσα σ’ αυτό ή νιώθει ότι πιέζεται, ίσως αντιδράσει κάπως βλακωδώς από ανασφάλεια. Μην πέσεις στη λούμπα να αφεθείς στη σχέση σας. Από τώρα και μετά είναι που χρειάζεται δουλίτσα.

Θεωρείς δεδομένο ότι θα βοηθάει στις δουλειές

Σκέφτεσαι “αποκλείεται, θα αρχίσει να κάνει καμιά δουλίτσα” στο σπίτι, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει σηκώσει από το πάτωμα ούτε μια κάλτσα; Αυτά τα ξεκαθαρίζουμε από την αρχή. Μην θεωρείς δεδομένο τίποτα, έχουν δει τα μάτια μας πολλά. Το να θέτεις τα όριά σου σε όλα τα επίπεδα δεν είναι δική σου παραξενιά, αλλά υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σου και τη σχέση σας. Γιατί αν ξεκινήσετε στραβά, στραβά θα καταλήξετε. Η συγκατοίκηση είναι κοινή σας απόφαση και εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις, και για τους δύο. Αν θέλει κάτι άλλο, μπορεί να συνεχίσει να μένει μόνος ή με τη μαμά του.

Πιστεύεις ότι θα σου μένουν χρήματα στο τέλος του μήνα

Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να μείνουν μαζί για να μοιραστούν τα έξοδα. Κάποιοι ονειρεύονται γερές αποταμιεύσεις και τέτοια. Υπάρχει περίπτωση να συμβεί, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο. Γιατί ναι μεν τα έξοδα είναι μισά-μισά, αλλά ένα καινούριο σπίτι, θέλει έπιπλα, οι λογαριασμοί έρχονται πιο φουσκωμένοι από εκείνους που έχεις να πληρώσεις όταν μένεις μόνη σου, βάζετε και συνδρομητική, καινούρια τηλεόραση, ψυγείο γεμάτο μην σας λείψει τίποτα, ντελίβερι όταν δεν έχετε μαγειρέψει, ένα καινούριο πατάκι, ένα κερί ακόμα για το τραπέζι του σαλονιού και στις 29 του μήνα αναρωτιέσαι “μα πού πήγαν τα λεφτά μου”; Ειδικά αν πριν τη συγκατοίκηση έμενες με τους γονείς το σοκ θα είναι ισχυρό.