OPINIONS

Κεφάλαιο πρώην: Μη γυρίσεις, τίποτα μη ζητήσεις

Μια βόμβα έσκασε όταν ακούσαμε τη φήμη ότι η Jennifer Garner ίσως τα έχει ξαναβρεί με τον Ben Affleck, o oποίος την είχε απατήσει με τη νταντά του παιδιού τους. Κλασική ιστορία συζύγου που έχει βαρεθεί την οικογενειακή ζωή και αναζητά μια διέξοδο μέσω της ξανθιάς πιτσιρίκας που θα του κουνηθεί.

Όλες αυτές οι κλισέ ιστορίες άπτονται της καθημερινότητας και βρίσκουν εφαρμογή σε μένα, σε σένα, σε όλες μας τις φίλες και γνωστές. Το σενάριο έχει ως εξής: μια σχέση χρόνων, πάθους και τελικά αγάπης που μετα από κάποιο διάστημα τελειώνει. Κλαις, οδύρεσαι, πετάς ενθύμια και δώρα τις ζωγραφιές του σκίζεις, τα πόστερ που αγαπούσε και βάφεις τις κουρτίνες, στο χρώμα που μισούσε. Μόλις αρχίσεις να βρίσκεις τον εαυτό σου ούσα μόνη ή έχοντας βρει ένα νέο ενδιαφέρον να σου πιπιλάει αξιόλογα το μυαλουδάκι, ΕΚΕΙΝΟΣ θα επιστρέψει. Μετανιωμένος – μπορεί, να ζητάει δεύτερη ευκαιρία και να ξαναζεστάνετε τη σούπα που ρίξατε ο ένας στα μούτρα του άλλου – σίγουρα.

Εσύ τι κάνεις τότε;

Θα έπρεπε να πω το λογικό κι αναμενόμενο “ανάλογα την περίπτωση”, αλλά είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο, ότι ανεξάρτητα της εκάστοτε κατάστασης, ο φαύλος συνεχίζει να είναι κύκλος και θα καταλήξεις πάλι εκεί απ’ όπου ξεκίνησες: στον Δημήτρη Μητροπάνο.

Αυτό κανονικά δε θα έπρεπε να είναι κείμενο, αφού έχω πει όλα όσα είχα να πω στις παραπάνω αράδες, αλλά καθώς πρέπει να δικαιολογήσω τον μισθό μου και να μιλήσω στην ψυχούλα της γυναίκας που αντιμετωπίζει τον “θελω-να-ξαναπροσπαθήσουμε” άντρα, θα επεκταθώ λίγο ακόμα.

Όλα γίνονται για κάποιο λόγο

Όταν χωρίζεις με καποιον, περνάει καιρός πόνου κι εκείνος μια μέρα επιστρέφει χρησιμοποιώντας τη μετάνοια σε κάθε δεύτερη λέξη του, το πρώτο πράγμα που νιώθεις είναι ανακούφιση και ικανοποίηση. Δύο συναισθήματα ικανά να τρέφουν τον εγωισμό σου με λιχουδιές εφάμιλλες του πιο νόστιμου cheesecake για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, αν δεν εχεις βρει κάποιον άλλον στο χρόνο που έμεινες μόνη, επιστήμονες από διακεκριμένα ινστιτούτα (aka εγώ οι φίλες μου και η ζωή ετούτη) μας επιβεβαιώνουν ότι έχεις ξανακάνει τον πρώην θεό, έχοντας ξεχάσει το λόγο – όποιος και αν ήταν αυτός – για τον οποίο χωρίσατε. Γιατί είμαι εγώ εδώ; Για να σου θυμίσω ότι κάποτε με αυτόν που τώρα θεοποιείς δεν περνούσες καλά. Τι μας λέει αυτό; Ότι δεν πρέπει να ξαναείστε μαζί.

Ο άνθρωπος δεν αλλάζει

Τον πρώτο καιρό θα σου κάνει τον καλό, θα σου παίρνει δώρα, θα σου στέλνει λουλούδια, θα σου κάνει εκπλήξεις, αλλά τελικά μετά απο κάποιο διάστημα – το οποίο ποικίλλει ανάλογα τον άντρα – θα ξαναγίνει ο ίδιος τύπος με τον οποίο κάποτε χώρισες. Και τότε θα θυμηθείς και το γιατί και το ότι πρέπει να ξαναχωρίσετε. Είμαστε τώρα να χάνουμε τσάμπα χρόνο από τη ζωή μας όταν το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο και η αποτυχια ο μόνος δρόμος;

Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα λοιπόν

Ξέχνα ό,τι σκεφτόσουν. Ο χρόνος – όπως λέει και ο σοφός φίλος μου Αλέξης – είναι ό,τι πολυτιμότερο εχουμε σ’ αυτή τη ζήση. Προτίμησε λοιπόν να μην τον σπαταλάς εδώ κι εκεί με ανθρώπους που κάποτε είτε σε πλήγωσαν είτε δεν εδειξαν να εκτιμούν το γεγονός ότι είσαι εκεί, θεωρώντας σε δεδομένη. Στην τελική, μην κάνεις το λαθος που έχουν κάνει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως και θα μπορείς εκτος απ’ το να νιώθεις και να είσαι ξεχωριστή. Την έχουμε πατήσει τόσες και τόσες, μην το σκέφτεσαι καν.