VIRAL

Η εικόνα που καταργεί το στερεότυπο ότι πρέπει να είσαι πιο αδύνατη από τον σύντροφό σου

Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή καρμικό, αλλά σχεδόν όλες μου οι σχέσεις ήταν με αγόρια πιο αδύνατα από εμένα. Αν μπορούσαν να με σηκώσουν; Φοβόμουν να το δοκιμάσω. Πάντως η αλήθεια είναι πως δε μου φαινόταν πάντα φυσιολογικό, ούτε περνούσα καλά όταν ο σύντροφός μου έτρωγε λιγότερο από μένα.

Ακριβώς αυτό το θέμα και το στερεότυπο του ότι πρέπει το αγόρι να είναι πιο μεγαλόσωμο από το κορίτσι, έθιξε και η Megan Jayne, μια blogger που στηρίζει το body positivity και ποζάρει πλάι στο πιο αδύνατο από την ίδια, αγόρι της, με μαγιό.

Το μήνυμά της; Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στα κοινωνικά κατασκευασμένα στερεότυπα, γιατί αυτά έχουν σαν μοναδικό στόχο να μας πληγώσουν ή να προσπαθήσουν να μας χωρέσουν σε νόρμες στις οποίες μπορεί και να μην είμαστε ο εαυτός μας.

 

Αν ζυγίζεις περισσότερο από το αγόρι σου, είσαι πολύ χοντρή”. Αυτό είναι κάτι που έμαθα από τότε που παίζαμε ακόμα στην παιδική χαρά, πολύ πριν κάποια από μας αποκτήσει καν αγόρι. Δεν ξέρω από πού προήλθε, την τηλεόραση, τα περιοδικά, τις συζητήσεις, αλλά ήταν γεγονός.

Οι όμορφες γυναίκες ήταν πάντα ελαφριές και γεμάτες χάρη, οι άντρες δυνατοί και σωματώδεις. Έτσι ώστε τα αγόρια να μπορούν να σε σηκώσουν και να σε στριφογυρίσουν, εσένα την πανάλαφρη σαν πούπουλο, πριγκίπισσά τους.

Καθώς μεγάλωνα, αυτή η εικόνα ήταν ένας ακόμα λόγος για τον οποίο ήμουν πεπεισμένη ότι το κορμί μου εμπόδιζε τους άλλους από το να με αγαπήσουν. Και δεν είναι μόνο ότι αυτή η πεποίθηση πληγώνει τις γυναίκες, αλλά πληγώνει και τους άντρες οι οποίοι δεν μπορούν να φτάσουν αυτά τα standards του δυνατού και σωματώδους, πληγώνει ανθρώπους που δεν χωρούν στο δίπολο των φύλων, ανθρώπους που δεν μπαίνουν στα περιορισμένα κουτιά στα οποία η κουλτούρα μας βάζει το φύλο. Πληγώνει τους queer ανθρώπους που τους έχουν δοθεί μόνο ετεροκανονικές εικόνες να τους εμπνέουν. Μας πληγώνει όλους η ιδέα ότι μόνο συγκεκριμένα σώματα αξίζουν την αγάπη.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μας αξίζει την αγάπη, άσχετα με το αν το κορμί μας είναι ελαφρύ, δυνατό, μαλακό, ογκώδες ή μικρότερο από του συντρόφου μας. Άσχετα με το αν πιστεύουμε ότι μας αξίζει ή όχι. Είμαστε ήδη άξιοι για την αγάπη αυτή. Το ίδιο κι εσύ“.