ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Ο μοναδικός παράγοντας που χτίζει μακροχρόνιες (και ευτυχισμένες) σχέσεις

Ψάχνεις το μυστικό της επιτυχίας για μία σχέση με ευτυχία και διάρκεια στο χρόνο; Μπορεί ήδη να κατέχεις την πολύτιμη γνώση και να μην το ξέρεις. Μπορεί κι όχι για αυτό είμαστε εδώ να κάνουμε μία μίνι ενδοσκόπηση. Οι έρευνες που γίνονται κατά καιρούς βγάζουν συμπεράσματα που βοηθούν τα ζευγάρια να βελτιωθούν και κατ' επέκταση να επαναπροσδορίσουν την μεταξύ τους σύνδεση.

Τα νέα δεδομένα δεν είναι και τόσο νέα αν σκεφτεί κανείς λογικά απαλλαγμένος από συναισθηματισμούς που θολώνουν την κρίση. Ναι, προφανώς ο έρωτας και το πάθος παίζουν το ρόλο τους όμως εδώ μιλάμε για διάρκεια στο χρόνο. Πόσο να κρατήσει και το «δεν μπορώ χωρίς να βλέπω τα ματάκια του»; Δεν ήθελα να το μάθεις από εμένα, αλλά λίγο.

Ναι, και η χημεία είναι σημαντική αλλά ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα σας επιτρέψει να ζήσετε μαζί για πολλά χρόνια, χωρίς οι διαμάχες να γέρνουν τη ζυγαριά, τότε το κλειδί είναι η φιλία.

Πρόσφατη έρευνα του British Columbia με επικεφαλής τον καθηγητή John Helliwell έρχεται να μας ταρακουνήσει. Βάσει μελέτης σε παντρεμένα ή μη ζευγάρια εντοπίστηκε ότι ο ισχυρότερος παράγοντας που «δένει» δύο ανθρώπους είναι το επίπεδο φιλίας που έχουν αναπτύξει μέσα στα χρόνια.

«Η ουσία βρίσκεται στο να βλέπεις τον άνθρωπο δίπλα σου σαν τον καλύτερο σου φίλο», εξηγεί ο Helliwell και ποια είμαι εγώ να διαφωνήσω.