SEX

Οι 6 λόγοι που απατάει ένας άντρας

Ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής Gary M. Neuman στο βιβλίο του The Truth About Cheating, το οποίο δημοσιεύτηκε το 2008 αναφέρθηκε εκτενώς σε μία έρευνα η οποία ανέλυε τους λόγους που ωθούν τους άντρες στο να απατήσουν τη μόνιμη σύντροφό τους. Στη συγκεκριμένη έρευνα πήραν μέρος 200 παντρεμένοι άντρες. Το 50% επικαλέστηκε "συναισθηματική δυσαρέσκεια προς τη γυναίκα του". Πράγματι, η απαξίωση μέσα στη σχέση, με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε βατερλώ.

Το ζήτημα είναι φυσικά αρκετά περίπλοκο και σύνθετο. Ωστόσο ορισμένοι λόγοι επικρατούν ως οι πιο συνήθεις όταν το “Γιατί” ακούγεται. Τα πράγματα δεν χρειάζονται πάντα υπερανάλυση. Μερικές φορές ένα τόσο σημαντικό ζήτημα έχει ως αφορμή απλά την ανοησία.

Οι λόγοι:

Τον ελκύει το απαγορευμένο

Μην το φιλοσοφείς πολύ. Ένας από τους κυριότερους λόγους που κάποιος απατά είναι μόνο το απαγορευμένο της φάσης. Τίποτα πιο βαθύ. Ακριβώς επειδή είναι λάθος, βιώνεται με ενδιαφέρον. Μην ψάχνεις να βρεις βαθύτερα αίτια και φταιξίματα γιατί ίσως να μην υπάρχουν.

Μπορεί να περνάει δεύτερη εφηβεία

Κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να ωριμάσουν ποτέ. Προσπαθούν, πιέζονται γι’ αυτό αλλά δεν τα καταφέρνουν ή κάνουν ότι δεν τα καταφέρνουν γιατί δεν θέλουν, απλά. Όταν νιώθεις ότι είσαι η μαμά του, όταν σου κρύβει πράγματα, όταν παίζετε τον κλέφτη και τον αστυνόμο, όταν αδυνατεί να φέρεται σαν ώριμος άντρας και το παίζει ασυμβίβαστος που “πάει κόντρα” στους κανόνες της σχέσης κι όλα αυτά τα χαζά, αλλά από την άλλη δεν θέλει να μείνει και μόνος του και αποδίδει τα λάθη τους στο ότι είναι ένα “μεγάλο παιδί”, τότε μιλάμε για μπουρδολογία αλέρτ.

Είναι νάρκισσος

Άρα εγωκεντρικός, παρτάκιας, πώς το λένε; ο κάθε άνθρωπος που απατά έχει σπορές ναρκισσισμού στην προσωπικότητά του. Δεν σκέφτεται πως αυτό που θα κάνει θα πληγώσει τον άλλο (ή τους άλλους), αφού εστιάζει στο ότι θα περάσει εκείνος καλά. Μετά το μετανιώνει. Too late.

Δεν καλύπτεται

Η απιστία μπορεί να προκύψει σε μορφή αντίδρασης όταν η επικοινωνία στη σχέση έχει χαθεί, το σεξ δεν ικανοποιεί και γενικώς οι ανάγκες μένουν ακάλυπτες. “Όταν κάποιος νιώθει πως η σύντροφός του δεν ενδιαφέρεται για εκείνον, θα ψάξει να βρει κάποιον άλλο που ενδιαφέρεται”, λένε οι ψυχολόγοι. Αυτό βέβαια ισχύει και για τα 2 φύλα, εξίσου. Απλά ο άντρας ίσως προτιμήσει να βρει έναν άλλο τρόπο εκτόνωσης από το να το υπεραναλύσει. Μακάρι να κάνουμε λάθος.

Έχει ανασφάλειες

Αν θες τη γνώμη μου, αυτή είναι η Νο1 αιτία που απατάει ένας άντρας και η οποία ενυπάρχει σε όλους τους υπόλοιπους λόγους που θα διαβάσεις εδώ. Πολλά αρσενικά νιώθουν την ανάγκη να δουν αν περνάει η μπογιά τους ακόμα, δεν μπορούν να διαχειριστούν το δυναμισμό της συντρόφου τους και αποζητούν την επιβεβαίωση. Η οποία, ok, μέχρι ενός σημείου είναι θεμιτή. Αλλά όταν παίρνει σάρκα και όστα, όταν γίνεται κάτι συγκεκριμένο και ξεφεύγει από το επιφανειακό φλερτ, γίνεται πρόβλημα.

Δεν είναι μονογαμικός

Η αιώνια συζήτηση του αν οι άνθρωποι είναι τελικά μονογαμικά πλάσματα ή όχι δεν έχει καταλήξει σ’ ένα καθολικό, απόλυτο συμπέρασμα. Κι ούτε πρόκειται. Οπότε το να μην είναι κάποιος συμβιβασμένος ή πλήρως συνειδητοποιημένος απέναντι στη δέσμευση, στέκει ως αιτία. Δεν δικαιολογείται, όταν παραμένει κρυφό. Δεν είσαι μονογαμικός άνθρωπέ μου; μην κάνεις μονογαμικές σχέσεις.