SEX

Ο λόγος που μία γυναίκα νιώθει ενοχές μετά από ένα one night stand

Μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να νιώσει άσχημα με τον εαυτό της μετά το one night stand, απ' ό,τι ένας άνδρας είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης έρευνας Νορβηγών επιστημόνων του Τμήματος Ψυχολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας. Πολλές συνεχίζουν να αισθάνονται υπόλογες και να σκέφτονται πώς θα τις χαρακτηρίσουν οι άλλοι όσον αφορά στις ερωτικές επιλογές τους. Κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει όσο θα θέλαμε.

Στην έρευνα συμμετείχαν 263 άτομα ηλικίας 19-37 ετών. Όσον αφορά στις γυναίκες που κάνουν τακτικά one night stand μόλις 1 στις 3 συμμετέχουσες δηλώνουν “χαρούμενες” όταν ενδίδουν σε αυτό, όταν το 50% των ανδρών εκφράζουν την ικανοποίησή τους, το απολαμβάνουν και μετανιώνουν που δεν το κάνουν πιο συχνά. Παράλληλα, 8 στις 10 γυναίκες δήλωσαν χαρούμενες με το γεγονός ότι απέρριψαν μια πρόταση για σεξ εκτός σχέσης με κάποιον που ίσως δεν θα ξαναδούν ποτέ, το οποίο είναι εντυπωσιακά μεγάλο αν το συγκρίνουμε με το αντίστοιχο 43% των ανδρών- δηλαδή περίπου 4 στους 10- που αρνήθηκαν μια ευκαιρία περιστασιακού σεξ. Αντίθετες αντιδράσεις, αντίθετος τρόπος σκέψης, ακόμα.

Ως βασικές αιτίες που κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται όχι και τόσο θετικά απέναντι στην προοπτική ενός one night stand αναδείχθηκαν ο φόβος για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος για ΣΜΝ, όπως και το ενδεχόμενο να αποκτήσει κακή φήμη (και να θεωρηθεί “πόρνη”) εξαιτίας του ότι έχουν περάσει από το κρεβάτι της “πολλοί” διαφορετικοί ερωτικοί σύντροφοι. Η ντροπή καλά κρατεί για το γυναικείο φύλο, αφού λειτουργεί αποτρεπτικά στο να ζήσει όπως θέλει την ερωτική της ζωή.

Προφανώς τα αρνητικά συναισθήματα που συνοδεύουν τη σεξουαλική επαφή δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Σύμφωνα με έναν από τους καθηγητές και συντάκτες της μελέτης “Η σεξουαλική πράξη αυτή καθαυτή ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ δύο ανθρώπων όταν προωθεί την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών. Ωστόσο, όταν ένας άνθρωπος θεωρεί ότι έχει περισσότερα να κερδίσει αφήνοντας πίσω έναν συγκεκριμένο σεξουαλικό σύντροφο και προχωρώντας σε άλλες βραχυπρόθεσμες ερωτικές σχέσεις, τότε το σεξ προκαλεί πολύ συχνά αρνητικά συναισθήματα”.

Η έρευνα επαληθεύει μία αντίστοιχη που πραγματοποίησαν προηγουμένως ερευνητές στο βρετανικό πανεπιστήμιο Durham και η οποία κατέληγε στο πόρισμα ότι οι γυναίκες δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη στην ιδέα των περιστασιακών ερωτικών συνευρέσεων αναφέροντας ως πιο συχνές αρνητικές σκέψεις το άγχος για τη φήμη τους και το ότι απογοήτευσαν τον εαυτό τους κάνοντας κάτι “μη σωστό”. Μπορεί να είναι αυτονόητο αλλά μάλλον πρέπει να τονίσουμε για μία ακόμα φορά πως το σώμα μας είναι ολόδικό μας και πως μπορούμε να το κάνουμε ό,τι θέλουμε. Ό, τι δικαίωμα έχει ένας άνδρας στο one night stand, έχει και μία γυναίκα, αν θέλουμε να μιλάμε για ισότητα στην πράξη κι όχι στα λόγια.