OPINIONS

20 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα

Με παντιέρα μας το ''μια γυναίκα μπορεί'' φτιάχνουμε μία λίστα με 20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε. Μπορεί να την πάτησες κάποια στιγμή αλλά πια οφείλεις να ξέρεις.

Η 20άδα περιλαμβάνει δουλειές που κάνουν συνήθως οι άντρες, άκρως γυναικεία θέματα που αμελούμε εξαιτίας της καθημερινής τριβής, μαθήματα ζωής και αποφάσεις που μας αλλάζουν ως ανθρώπους.

Το πρέπει είναι μάλλον ένα ”άσχημο” ρήμα αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται αναγκαίο. Βάλτο μπροστά εσύ η ίδια για να πας ένα βήμα παρακάτω απαλλαγμένη από διάφορα άλλα φορετά πρέπει. Όρισε εσύ τη ζωή σου κι ας είναι τα ‘πρέπει’ της λίστας τα τελευταία που θα ακούσεις.

Πέρα από τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας το σημαντικότερο όλων είναι η συναισθηματική ανεξαρτησία. Tο να είμαστε ώριμοι συναισθηματικά ισοδυναμεί με το να είμαστε συνειδητοποιημένοι ανάμεσα στις επιλογές που κάνουμε και τα αποτελέσματα που θα έχουμε από αυτές. Σημαίνει να γνωρίζουμε τα όρια μας, αλλά και να ξέρουμε να διεκδικούμε αυτό που οι άλλοι μπορεί να μας αρνούνται Η συναισθηματική ωριμότητα μας καλεί να μάθουμε πώς νιώθουμε, πώς νιώθουν οι άλλοι και τι πρέπει να κάνουμε για αυτό.

Η συναισθηματική νοημοσύνη περικλείει την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι με ακρίβεια, να εκτιμάς και να εκφράζεις το συναίσθημα, την ικανότητα να αναδύεις και να γεννάς συναισθήματα όταν αυτά βοηθούν τη σκέψη, την ικανότητα να καταλαβαίνεις το συναίσθημα και την συναισθηματική γνώση, και την ικανότητα να ελέγχεις τα συναισθήματα ώστε να προωθείς τη συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη“. (Mayer και Salovey)

Οι προσθήκες και αφαιρέσεις επιβάλλονται. Φτιάξε το δικό σου πλάνο και βάζε ένα τικ δίπλα από όσα καταφέρνεις. Απλά πράγματα που όμως κάνουν τη διαφορά.

1. Μάθε να αλλάζεις το λάστιχο του αυτοκινήτου σου μόνη.

2. Μάθε να βάζεις νερό στους υαλοκαθαριστήρες.

3. Μάθε πως να επιβιώνεις σε ένα καυγά.

4. Μάθε πού πρέπει να πας για να πληρώσεις τη ΔΕΗ.

5. Μάθε να ντύνεσαι και να προσαρμόζεσαι ανάλογα με την περίσταση.

6. Μάθε (επιτέλους) τι νούμερο σουτιέν φοράς, ακριβώς.

7. Μάθε να μαγειρεύεις ένα πιάτο, τουλάχιστον.

8. Μάθε να δέχεσαι τα κοπλιμέντα.

9. Μάθε πως κάποιες φορές πρέπει να πάρεις ρίσκα.

10. Μάθε ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι και αγάπησέ τους πολύ.

11. Μάθε να κάνεις πράγματα μόνη σου, όπως να πας σινεμά ή για φαγητό χωρίς να νιώθεις άβολα.

12. Μάθε να διεκδικείς όσα σου αξίζουν.

13. Μάθε να ξεπερνάς τις σχέσεις που σε πλήγωσαν.

14. Μάθε να ζητάς βοήθεια.

15. Μάθε να αγαπάς το σώμα σου.

16. Μάθε πότε μία σχέση έχει τελειώσει.

17. Μάθε να ταξιδεύεις.

18. Μάθε να αγαπάς.

19. Μάθε να αγαπιέσαι.

20. Μάθε να είσαι ο εαυτός σου, ακόμα κι αν είναι δύσκολο.