OPINIONS

Οι φίλοι μας, η οικογένεια που επιλέγουμε

Οι φίλοι είναι ο τρόπος του Θεού να ζητήσει συγγνώμη για τους συγγενείς που μας έδωσε. Πλήρες θα ήταν το κείμενο αν έβαζα τελεία και έκλεινα. Μία πρόταση που λειτουργεί ως πρόλογος, ως ανάλυση και ως επίλογος. Μεστή νοήματος και συναισθημάτων. Φιλία είναι η ελευθερία της επιλογής. Τους διαλέγεις και σε διαλέγουν. 

Η πραγματική φιλία δεν έχει ζόρι, έχει μόνο ζόρια. Δεν έχει και ηλικία. Ούτε όρια. Το κάρμα κι αυτό στο σενάριο. Η αγάπη στο προσκήνιο. Τα δυνατά συναισθήματα πάντα στο παρασκήνιο. Και οι σιωπές. Αχ, αυτές οι σιωπές. Εκείνες οι σιωπές που λένε λόγια πολλά και κάνουν κουβέντες μόνο με ένα κοίταγμα. Η φιλία είναι ίσως η πιο σημαντική σχέση που μπορεί ένας άνθρωπος να δημιουργήσει και να δουλέψει.

Θέλει δουλειά, μη γελιέσαι. Όταν σκεφτείς το αντίθετο, χάθηκε το παιχνίδι. Ποτέ μην πιστέψεις πως έφτασες. Κάθε στάση κι ένα ακόμα ξεκίνημα για εσάς. Να δίνεις, να παίρνεις χωρίς αυτό το αλισβερίσι να αποκτά μορφή δοσοληψίας. Δίνεις χωρίς πρώτα να έχεις πάρει. Μόλις καταφέρεις να αφήσεις πίσω σου τον εγωισμό θα βγεις σε ένα ξέφωτο. Εσύ θα αποφασίσεις πώς θα το διασχίσεις. Θα κάνεις βήματα προσεκτικά; Θα πάρεις φόρα και θα τρέξεις; Θα κουτρουβαλίσεις σαν παιδί; Εσύ ξέρεις.

Η πραγματική φιλία δεν έχει ορισμό. Την πραγματική φιλία την αναγνωρίζεις και την έχεις μέσα σου φυλαγμένη καλά. Δε χρειάζονται βαρυσήμαντες δηλώσεις. Οι πραγματικοί φίλοι αφουγκράζονται αυτά που δε λες, βρίσκουν το νόημα πίσω από το προφανές και νιώθουν σιγουριά όταν είσαι δίπλα τους.

Ποιος είπε πως έχει μόνο χαρές; Οι λύπες και οι δυσκολίες κάνουν τις στέρεες βάσεις. Παραβλέπει τις αποτυχίες σου και αντέχει τις επιτυχίες σου. Το ίδιο κι εσύ. Αλήθεια και μόνο αλήθεια. Συναισθηματικό ξεγύμνωμα και ολική επαναφόρτιση. Ο ένας δίπλα στον άλλο. Βίοι παράλληλοι. Ζωές που μπλέκονται από κοινές συνειδητές επιλογές.

Οι φίλοι κάνουν και λάθη, να το θυμάσαι. Να το αντέξεις για να σε αντέξει. Ζητούν συγγνώμη. Αληθινά συγγνώμη. Γίνονται καλύτεροι άνθρωποι και γίνονται μαζί. Μετανιώνουν και το παραδέχονται. Συγχωρούν γιατί χωρίς εκείνους μπορούν να ζήσουν αλλά δε θέλουν ρε παιδί μου να ζήσουν χώρια τους. Γιατί στην τελική οι φίλοι σου είσαι εσύ.

Να τους αγαπάτε τους φίλους σας.

Να γελάτε μαζί.

Να κλαίτε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.

Να τσακώνεστε, δεν πειράζει.

Να λέτε αλήθειες.

Να μην έχετε μυστικά.

Να χτίζετε κοινές αναμνήσεις.

Να φτιάχνετε κώδικες επικοινωνίας.

Να αγαπιέστε πολύ.

Να αγαπιέστε πολύ δυνατά.

Να νιώθετε μία γλυκιά εξάρτηση, από εκείνες που δεν πνίγουν, μόνο χαϊδεύουν.

Να είστε αυστηροί.

Να είστε δίκαιοι.

Να είστε δίπλα.

Να κάνετε και πίσω, όταν το νιώθετε.

Να θυμάστε πως οι φίλοι είναι τύχη κι ευτυχία.

Να προτάσσεις σθεναρά και απροκάλυπτα το εμείς. Αυτό είναι φιλία.