OPINIONS

Κι όμως Melania θα έπρεπε να σε νοιάζει

AP Photo/Andrew Harnik

Το πρωτοσέλιδο του TIME "Welcome to America" περνά στην ιστορία και τα γοερά κλάματα των παιδιών που αποχωρίζονται τους γονείς τους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό στοιχειώνουν ακόμα και τους πιο ψύχραιμους παρατηρητές. «Όταν συλλαμβάνονται οι γονείς που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να χωρίζονται τα παιδιά από εκείνους. Πρέπει να έχουμε μια πολύ σκληρή πολιτική. Διαφορετικά, εκατομμύρια κι εκατομμύρια θα εισρεύσουν στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν έχουμε επιλογή.» Με αυτή τη δήλωση ο Donald Trump «έντυσε» εμετικά τη στρατηγική επίλυσης του μεταναστευτικού χωρίς συναισθηματισμούς και αηδίες. Μηδενική ανοχή υποσχέθηκε όταν ζητούσε την ψήφο του αμερικανικού λαού. Μηδενική ανοχή λοιπόν.

For the first 240 years of U.S. history, at least, our most revered chief executives reliably articulated a set of high-minded, humanist values that bound together a diverse nation by naming what we aspired to: democracy, humanity, equality. The Enlightenment ideals Thomas Jefferson etched onto the Declaration of Independence were given voice by Presidents from George Washington to @barackobama. @realdonaldtrump doesn’t talk like that. In the 18 months since his Inauguration, #Trump has mentioned “democracy” fewer than 100 times, “equality” only 12 times and “human rights” just 10 times. The tallies, drawn from a searchable online agglomeration of 5 million of Trump’s words, contrast with his predecessors’: at the same point in his first term, #RonaldReagan had mentioned equality three times as often in recorded remarks, which included 48 references to human rights, according to the American Presidency Project at the University of California, Santa Barbara. Trump embraces a different set of values. He speaks often of #patriotism, albeit in the narrow sense of military duty, or as the kind of loyalty test he’s made to #NFL players. He also esteems religious liberty and economic vitality. But America’s 45th President is “not doing what rhetoricians call that ‘transcendent move,'” says Mary E. Stuckey, a communications professor at Penn State University and author of Defining Americans: The Presidency and National Identity. Instead, with each passing month he is testing anew just how far from our founding humanism his “America first” policies can take us. And over the past two months on our southern border, we have seen the result. Read this week's full cover story on TIME.com. TIME Photo-Illustration. Girl: @jbmoorephoto—@gettyimages; Trump: Thierry Charlier—@afpphoto/@gettyimages, @olivierdouliery—Pool/@gettyimages; animation by @brobeldesign

A post shared by TIME (@time) on

 

Εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής ο Trump αναγκάζεται να τα μαζέψει, να δώσει εντολή επανένωσης των οικογενειών των μεταναστών που χωρίστηκαν στα σύνορα και στέλνει την Melania, το επικοινωνιακά δυνατό του χαρτί, στα σύνορα για να δει από κοντά όσα συμβαίνουν, να φωτογραφηθεί, να στείλει μήνυμα στήριξης και να φρεσκάρει το τσαλακωμένο προφίλ του Λευκού Οίκου. Η αλήθεια είναι πως το κόλπο τις περισσότερες φορές πιάνει και τελικά η Melania αντιστρέφει το κλίμα, έστω και παροδικά. Το να πάει στα σύνορα φάνταζε μία πρώτης τάξης ευκαιρία να πάει κόντρα στα σχόλια που την θέλουν απρόσωπη και εκτελεστικό όργανο των επιταγών του συζύγου της.

Κατεβαίνει από το προεδρικό αεροπλάνο και όλα είναι έτοιμα για την ασφαλή μεταφορά της στο κέντρο που κρατούνται παιδιά μεταναστών. Κατεβαίνει προσεκτικά τα σκαλοπάτια ενώ η ανοιχτή πόρτα του θωρακισμένου τζιπ την περιμένει. Λευκό παντελόνι, λευκή μπλούζα, αθλητικά παπούτσια και ένα χακί jacket. Απλή και κομψή όπως θα άρμοζε στην περίσταση. Κανένας δε θα σχολιάσει αρνητικά. Την περιμένουν άλλωστε στη γωνία για να στάξουν χολή. Υπερβολές. Η ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά της αδικίας. Τις περισσότερες φορές τα σχόλια για τις στιλιστικές της επιλογές είναι κακεντρεχή. Με εμπάθεια αντιμετωπίζεται και το ξέρει.

Γυρνά την πλάτη στους φωτογράφους προκειμένου να μπει στο αυτοκίνητο. Η δουλειά τους είχε τελειώσει. Λίγα πλάνα ακόμα για το διαδικαστικό της υπόθεσης. Οι φωτογραφικές σηκώνονται και πάλι. Από την πρώτη κιόλας λήψη ακόμα και ο πιο άπειρος καταλαβαίνει πως πρόκειται για το θέμα της ημέρας. Η Melania και το επικοινωνιακό της επιτελείο μόλις διέπραξαν ένα τεράστιο λάθος, αποδεικνύοντας πως η θεώρηση δεν ήταν εμπαθής αλλά είχε βάση. Περίμεναν να το κάνει και το έκανε.

AP Photo/Andrew Harnik

AP Photo/Andrew Harnik

Η πίσω όψη του jacket της έφερε το εξής μήνυμα: «Πραγματικά, δεν με νοιάζει. Εσένα;» Άστοχο; Ατυχές; Αφελές; Χυδαίο; Ανήθικο; Όλα τα παραπάνω; Πραγματικά δε θα με ένοιαζε αν η Melania έκανε βόλτα στον κήπο του Λευκού Οίκου και φορούσε το συγκεκριμένο ρούχο.

Θα την χαρακτήριζα ευφυή αν επέλεγε να στείλει μήνυμα με παραλήπτες όλους όσοι την έχουν κατακρίνει για τις επιλογές της (#διπλής). Θα βρισκόταν ξαφνικά από πάνω λέγοντας πως τα ουσιώδη προβλήματα είναι τόσα ώστε είναι ηλίθιο να ασχολείται κάποιος με τις ψηλοτάκουνες γόβες της που βουλιάζουν στο γρασίδι. Κατώτερη των περιστάσεων φορά το εν λόγω χακί πανωφόρι σε μία από τις πιο κρίσιμες και ευαίσθητες φάσεις της Αμερικής.

«Είναι απλά ένα jacket. Δεν υπήρχε κάποιο κρυφό μήνυμα. Μετά την σημερινή σημαντική επίσκεψη στο Τέξας, ελπίζω να μην είναι αυτό στο οποίο θα επικεντρώσουν τον σχολιασμό τους τα media» δήλωσε στο CNN η Stephanie Grisham, υπεύθυνη επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.

Κι αν δεν υπήρχε δόλος θα μπορούσε πολύ απλά να βάλει κάτι άλλο ώστε να μην προκαλέσει, όχι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όταν οι στιλιστικές σου επιλογές λειτουργούν ως δημόσιο βήμα, οφείλεις να είσαι προσεκτική. Όταν οι στιλιστικές σου επιλογές δεν εξετάζονται μόνο από την αισθητική τους πλευρά οφείλεις να κινείσαι με σεβασμό στην κάθε περίσταση.

Το να μην ξέρεις πού βρίσκεσαι και ποιο σκοπό υπηρετείς σε καθιστά άμεση υπόλογη, κυρίως προς τον ίδιο σου τον εαυτό. Όσοι χαρακτήρισαν την Melania ρηχή, δυστυχώς είχαν δίκιο. Γιατί ενώ έχει τη δύναμη να εμπνεύσει και να αποτελέσει παράδειγμα για όλες εκεί έξω, εκείνη επιλέγει να «παίξει» ατυχώς με το φαίνεσθαι.

«Ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος και γι’ αυτό είναι απόλυτα υπεύθυνος» γράφει ο Jean-Paul Sartre. Κανείς δε θα κάνει υποδείξεις στην Melania (και την κάθε Melania) για το τι πρέπει να φορέσει. Δεν υπάρχει «πρέπει», μονάχα ελευθερία επιλογών και αποφάσεων. Δεν υπάρχει κανένας δοτός κώδικας αξιών για το πώς οφείλουμε να κινούμαστε και να πράττουμε. Καθένας από εμάς θα πρέπει να βασιστεί στο συναίσθημα αλλά και τη λογική του προκειμένου να διακρίνει ποιο είναι στην εκάστοτε δεδομένη στιγμή το ηθικό χρέος του.

AP Photo/Andrew Harnik

AP Photo/Andrew Harnik

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Andrew Harnik