OPINIONS

Fidel Castro: Oι γάμοι, τα παιδιά, οι ερωμένες

Εκτός από "φλογερός επαναστάτης" , λαοφιλής ηγέτης, σταρ πολιτικός, παίκτης, γητευτής, κ.τ.λ, ο Comandante υπήρξε και μέγας εραστής. Ή έτσι λέγεται. Η σχέση του Fidel Castro με το σεξ και τις γυναίκες (σ.σ. σύμφωνα με τον λαϊκό θρύλο, πάνω από 35.000 θηλυκά είχαν περάσει από το κρεβάτι του …) ήταν μέρος της μυθιστορηματικής του larger than life περσόνας, μια ψηφίδα στην εικόνα του άφθαρτου, ακατάβλητου, σχεδόν υπερήρωα Lider Maximo της Κούβας.

Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, λοιπόν, ο Fidel, ήταν προικισμένος ανατομικά, θερμός εραστής (σ.σ.μια από τις ερωμένες τους τον είχε περιγράψει ως “παρανάλωμα κάποιου εσωτερικού ηφαιστείου”) και, όπως οι περισσότεροι Κουβανοί, θεωρούσε το σεξ αυτονόητο, σαν το φαγητό όταν πεινάς, ή το νερό όταν διψάς. Άλλωστε, ποτέ δεν είχε χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ γι’αυτό – οι γυναίκες, έπεφταν στα πόδια του ψηλού, γοητευτικού άντρα, με την πράσινη στρατιωτική φόρμα, πολύ πριν “προβάρει” το φωτοστέφανο του “πατέρα της επανάστασης”. Η γενειάδα, το πούρο, οι θερμοί, εξεγερτικοί του λόγοι, ο αέρας της εξουσίας που απέπνεε, πυροδοτούσαν ακραία πάθη.

Ο Norberto Fuentes – πρώην συνεργάτης του Fidel, εκ των υστέρων πολέμιός του – γράφει στην ανεπίσημη βιογραφία του Castro, πως ο Comandante, δεχόταν καθημερινά χιλιάδες κάρτες και γράμματα από ερωτευμένες γυναίκες, με εξομολογήσεις, δώρα, θερμές υποσχέσεις έρωτα. Όταν έβλεπε κάποια γυναίκα που του άρεσε, έβαζε την προσωπική του φρουρά να συγκεντρώσει πληροφορίες για κείνη και μετά αποφάσιζε αν θα την καλέσει στο κρεβάτι του. Έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός – οι γυναίκες ήταν η αδυναμία του, ή έστω μια από αυτές. Δεν έπρεπε να έχει αδυναμίες, αν ήθελε να μείνει ζωντανός.

Σε μια, τουλάχιστον περίπτωση αποδείχθηκε πως είδε δίκιο. To 1961, η CIA στρατολόγησε τη Marita Lorenz, μια από τις δεκάδες, πρώην  ερωμένες του, για να τον δολοφονήσει. Σύμφωνα με την αφήγηση της ίδιας της Lorenz,(στο βιβλίο της “Μarita: Το απίθανο παραμύθι έρωτα και κατασκοπείας, μιας γυναίκας-Από τον Castro ως τον Κennedy”, που εκδόθηκε το 1993) θα επισκεπτόταν τον Castro για ένα ρομαντικό διήμερο και θα έριχνε δηλητήριο στο ποτό του – της έδωσαν δυο διάφανες κάψουλες, με τοξίνες που θα σκότωναν και ταύρο. Τις έκρυψε, μέσα σε μια κρέμα προσώπου -για να περάσει τον έλεγχο στο αεροδρόμιο- και πήρε το αεροπλάνο για την Κούβα. Βρέθηκαν στο Hilton, στο ίδιο δωμάτιο που είχαν ζήσει μαζί ως ζευγάρι.

H Marita Lorenz με τον Comandante

O Fidel έδειχνε ατάραχος, εκείνη ήταν νευρική σαν γάτα. “Ήρθες να με σκοτώσεις;”, τη ρώτησε. “Δουλεύεις για τη CIA;”. “Όχι”, του απάντησε, “δουλεύω για τον εαυτό μου”. Ξάπλωσε στο κρεβάτι τους, τράβηξε το 45άρι του και της το έβαλε στα χέρι. Το όπλισε, τον σημάδευσε – δεν ανοιγόκλεισε ούτε τα βλέφαρά του. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, η Μarita κατάλαβε πως τον αγαπούσε ακόμα. Πέταξε τα χάπια στα σκουπίδια και πέρασε άλλη μία νύχτα μαζί του…

Η φαμίλια Κάστρο

“Fidel” στα ισπανικά θα πει “πιστός”. Κι ωστόσο, ο  Castro, δεν υπήρξε ποτέ πιστός στις γυναίκες του. Φαίνεται πως ο μπάσταρδος, αβάφτιστος γιος του γαιοκτήμονα και της υπηρέτριας, που μεγάλωσε χωρίς καμιά αίσθηση ταυτότητας  (σ.σ. ήταν ήδη 13 όταν παντρεύτηκαν οι γονείς του και 17 όταν τον αναγνώρισε ο πατέρας του), αποφάσισε από νωρίς, πως θα ανήκε μόνο στον εαυτό του.

“Πόσα παιδιά πιστεύετε ότι έχετε”, τον ρώτησε κάποτε η  Ann Louise Bardach (δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου “Without Fidel”) . “Σχεδόν μια ολόκληρη φυλή” ήταν η απάντηση του Castro.

Δεν έλεγε ψέματα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σχεδόν όλοι οι Κουβανοί αισθάνονται συνδεδεμένοι με τον “πατέρα της επανάστασης” – πολλές  γυναίκες διατείνονται πως κοιμήθηκαν μαζί του, αρκετές δίνουν στα εξώγαμά τους, το όνομα Fidel ή Fidelito. Ο ίδιος ο Fidel, πάντως, επέμενε – πάντα για λόγους ασφαλείας – να σκεπάζει την ιδιωτική του ζωή με ένα πυκνό πέπλο σιωπής. Κάτω από κει, μύθος και πραγματικότητα, γίνονταν ένα. 

Το σίγουρο είναι πως είχε κάνει έναν γάμο – πιθανότατα και έναν δεύτερο, παρότι δεν το παραδέχτηκε ποτέ δημόσια. Το 1948, φοιτητής ακόμα, ερωτεύτηκε την πλούσια Mirta Diaz Balart,  ένα «λουλούδι της κουβανέζικης ελίτ». Παντρεύτηκαν  παρά το γεγονός πως η (σαφώς δεξιά και συντηρητική) οικογένειά της. δεν έβλεπε με καλό μάτι τη σχέση τους. Πήγαν μάλιστα τρίμηνο ταξίδι του μέλιτος στη Νέα Υόρκη, ξοδεύοντας ένα τεράστιο ποσό – φυσικά και τα 1.000 δολάρια που είχε προσφέρει στο νέο ζευγάρι ως δώρο, ένας οικογενειακός φίλος των Balart :  ο στρατηγός Fulgencio Batista (!)

Από την Μirta, o Fidel απέκτησε έναν γιο, τον Fidel Felix, περισσότερο γνωστό ως “Fidelito”. Ο γάμος τους κράτησε 7 χρόνια .Πολύ νωρίτερα, ο έρωτας του Fidel για την όμορφη, -αλλά αδιάφορη για την πολιτική- σύζυγό του είχε “κρυώσει”  και το ενδιαφέρον του είχε στραφεί σε μια άλλη γυναίκα : τη Natalia, ή «Νati» Revuelta

Ο έρωτας της ζωής του

Ξανθιά, λεπτή,  ανοιχτόχρωμη, με σώμα μπαλαρίνας – όπως όλες οι γυναίκες που ξετρέλαιναν τον Fidel  – και αέρα πριγκιπικό, η Revuelta ήταν μια από τις πιο εκθαμβωτικές γυναίκες της Αβάνας : ένα μείγμα πορσελάνινης Grace Kelly και φλογερής Αva Gardner, μια γυναίκα “με ξεχωριστή λαχτάρα για περιπέτεια και επανάσταση”, όπως την περιγράφουν οι βιογράφοι της.

Το 1952, όταν γνωρίστηκε με τον Castro ήταν και οι δυο τους παντρεμένοι με άλλους : εκείνος με την Mirta και εκείνη με τον καρδιοχειρουργό Orlando Fernandez. Aν και μέλος της καλής κοινωνίας, η όμορφη Natalia μοιράστηκε το πάθος του Comandante για επανάσταση και του άνοιξε το σπίτι της, προκειμένου να σχεδιάσει από ‘κει, την επίθεσή του εναντίον της στρατιωτικής βάσης του καθεστώτος, στο Σαντιάγκο.

Η Natalia Revuelta

Μετά την αποτυχία της επιχείρησης , που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων και οδήγησε στη σύλληψη του Castro, η Natalia άρχισε να του στέλνει ερωτικά γράμματα μες στη φυλακή. Σελίδες επί σελίδων που εκείνος παρομοίαζε με “μικρά αστέρια που λάμπουν με διαφορετική συχνότητα κάθε μέρα”. Συμβουλές, αστεία, αποκόμματα από αριστουργήματα της ρώσικης και της γαλλικής λογοτεχνίας, ποιήματα του Κίπλινγκ, άμμο από την θάλασσα για να του θυμίζει την παραλία. Ο ερωτευμένος Fidel της απαντούσε με λυρική διάθεση : “Έχω συχνά την εντύπωση ότι τα γράμματά μας ζουν μια δική τους ζωή. Συναντιούνται και μιλούν κρυφά το ένα στο άλλο, μοιράζονται τα μυστικά τους και κάνουν ερωτήσεις πολύ προτού φτάσουν ως εμάς. Δεν νομίζεις ότι υπάρχει μια μορφή τηλεπάθειας σε όλα αυτά ;” Και αλλού : “Υπέροχή μου, ασύγκριτη Νatalia. Φλέγομαι. Γράψε μου, γιατί δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τα γράμματά σου”. “Ένα φιλί μπορεί να είναι ίδιο με ένα άλλο, όμως οι εραστές δεν κουράζονται ποτέ να φιλιούνται. Οι λέξεις σου είναι σαν τα φιλιά… αυτό είναι το μυστικό των γραμμάτων σου…”.

Λέγεται ότι ο πρώτος γάμος του Castro έληξε όταν η Mirta έλαβε κατά λάθος (;) ένα γράμμα που προοριζόταν για την Natalia.  Λέγεται επίσης πως η Νatalia ήταν ο μοναδικός, αληθινός έρωτας της ζωής του Fidel. Όταν αποφυλακίστηκε, το 1955, έγιναν ζευγάρι. Η κόρη τους Alina γεννήθηκε το 1956. Ο Castro της ζήτησε να τον ακολουθήσει στο Μεξικό και να γίνει  Πρώτη Κυρία της Κούβας. Του είπε “όχι”  – μια απόφαση για την οποία θα μετάνιωνε πολλές φορές τα επόμενα χρόνια.

 Με τη σειρά του ο Castro  αρνήθηκε να δώσει στην κόρη τους το όνομά του – λεγόταν Alina Fernandez Revuelta – και μετά την επανάσταση του 1959, δεν γύρισε ποτέ ξανά κοντά στην Natalia. Η Αlina είναι η μόνη από τα έξι παιδιά του Castro που  τόλμησε να αμφισβητήσει δημόσια τον πατέρα της. Το 1993 προκάλεσε σκάνδαλο, φεύγοντας κρυφά από την Κούβα με ψεύτικο διαβατήριο και ζητώντας άσυλο στις ΗΠΑ. Από κει, δήλωσε πως ο Castro “χρεοκόπησε τη χώρα και έσφαξε τους ανθρώπους της”.. Από τότε ζει στο Μαϊάμι.

Το 2008 η Νati  δήλωσε  στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia πως δεν κράτησε ποτέ πικρία στο Fidel “που έβαλε την επανάσταση πάνω από την προσωπική του ζωή” ενώ αμέσως μετά ισχυρίστηκε “ότι χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να τον βγάλει από την καρδιά της”. Πέθανε τον Φεβρουάριο του 2015, σε ηλικία 89 ετών. Πάντα όμορφη  και πάντα μόνη.

Παιδιά, γυναίκες, έρωτες

Eκτός από τον Fidelito και την Αlina, ο Fidel απέκτησε άλλους πέντε γιους, από την Dalia Soto del Valle, την αφανή σύντροφό του από το 1962 : τους Αntonio, Alexis, Alexander, Alejandro και Αngel – τα περισσότερα, παράγωγα του “Αλέξανδρου”, προς τιμήν του Μακεδόνα στρατηλάτη, που ήταν ο παιδικός του ήρωας.

Με την Dalia, παντρεύτηκαν κρυφά – ή έτσι φημολογείται το 1980. “Ας σημειωθεί ότι τη γυναίκα αυτή ο κόσμος την είδε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το 2003, λόγω της αυστηρής λογοκρισίας που είχε επιβάλει ο Castro σε ό,τι αφορούσε την προσωπική του ζωή” γράφει η βιογράφος, τονίζοντας πως σε όλο αυτό το διάστημα ο Fidel δεν έπαψε να έχει εξωσυζυγικές σχέσεις, πολλές από τις οποίες “καρποφόρησαν”.

Εκτός από τα επτά νόμιμα γίνεται λόγος για τουλάχιστον τρία ή τέσσερα ακόμα παιδιά : την Panchita Pupo  που γεννήθηκε το 1956 (σ.σ. η ταυτότητα της μητέρας της δεν είναι γνωστή), του Jorge Angel (από την σύντομη σχέση του με την Maria Laborde, την πρώτη γυναίκα που συνάντησε μετά την αποφυλάκισή του) και τον όμορφο Ciro, (επίσης αγνώστου μητρός), που λέγεται πως έχει χαρακτηριστικά “σταρ του σινεμά” και είναι αθλίατρος.

Όσο για τη λίστα με τις ερωμένες του είναι ατέλειωτη. Σε αυτή συγκαταλέγονται η ηθοποιός Gina Lolobrigida, η διερμηνέας  του Juana Vera, η αεροσυνοδός του Gladys η οποία δεν έλειπε ποτέ από τις πτήσεις του στο εξωτερικό, η Pilar –  άλλη μία διερμηνέας, αυτή τη φορά γαλλόφωνη. Και βέβαια η Celia Sanchez, η ατρόμητη συναγωνίστρια στα βουνά της Sierra Maestra, η φίλη, γραμματέας, συνεργάτιδα και “εξ’απορρήτων”  του, η γυναικεία “καρδιά” της επανάστασης.

 Celia Sanchez και Che Guevara

 Λέγεται πως ήταν η μοναδική γυναίκα που ήξερε τα πάντα για κείνον και πως μαζί της, απάτησε και τις δύο συζύγους του. Αλήθεια ή ψέματα δεν έχει σημασία – έτσι κι αλλιώς, η μοναδική “ερωμένη”  στην οποία ο Fidel αφοσιώθηκε αληθινά κι ολοκληρωτικά ήταν η Κούβα…