OPINIONS

Σημάδια ότι ο κόσμος επιτέλους προχωράει, Χαρίλαε

AP Photo/Mark Lennihan

Χαρίλαε, τα 'μαθες τα νέα; Ο κόσμος προχωράει. Δεν τρέχει, αλλά κινείται, κάνει βήματα, δεν μένει σ' ένα σημείο να μουδιάζει. Είναι ακόμα ζωντανός, βάζει τα πόδια στο έδαφος και τραβάει εμπρός. Μην περιμένεις άλματα, να είσαι ρεαλιστής Χαρίλαε. Κάθε φορά που παίρνει τα πόδια του, που σηκώνεται και προχωράει, κάνει πρόοδο. Κούτσα κούτσα, με δεκανίκια ή χωρίς, κάπου θα φτάσει στο τέλος. Δεν πρέπει να σταματήσει Χαρίλαε, χειροκρότησέ τον να πάρει κουράγιο. Έγιναν βήματα σου λέω. Να χαίρεσαι.

Σίδνεϊ, 22 Ιουνίου 2018

Δύο παίκτριες του αυστραλιανού ράγκμπι, η Vanessa Foliaki και η Karina Brown φιλιούνται μετά από αγώνα στον οποίο έπαιζαν ως αντίπαλοι. Οι δύο γυναίκες είναι ζευγάρι τα τελευταία 4 χρόνια, μέσα στο γήπεδο όμως έχουν βρεθεί πολλές φορές η μία απέναντι στην άλλη. Η φωτογραφία τους, μια εικόνα με σημαντικούς συμβολισμούς, επιλέγεται κι ανεβαίνει από την επίσημη ιστοσελίδα της National Rubgy League στο Facebook. Είναι μία στιγμή πανηγυρισμού. Μια νίκη υπέρ της διαφορετικότητας που επαινείται από χιλιάδες likes και θετικά σχόλια. Φυσικά δεν λείπουν κι οι αποδοκιμασίες, η σκληρή κριτική απέναντι στην επιλογή των ιθυνόντων η οποία «σεξουαλικοποιεί το άθλημα». «Κάνετε ό,τι θέλετε αλλά μείνετε μακριά από το γήπεδο», γράφει μεταξύ άλλων ένας προσβεβλημένος χρήστης, παίζοντας πιθανότατα εκ του ασφαλούς, χωρίς να περιμένει ότι το NRL θα έμπαινε στη διαδικασία να απαντήσει, αντί να σβήσει το σχόλιό του ή ακόμα και τη φωτογραφία που τον εξέγειρε. Αλλά μερικές φορές γίνεται αυτό που δεν περιμένεις. Η λίγκα του απάντησε επίσημα, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα σχόλια κάτω από τη φωτογραφία. «Hey Matt, καλώς ήρθες στο 2018. Ανυπομονούμε να έρθεις κοντά μας», γράφει το NRL και εισπράττει τετραπλάσιες θετικές αντιδράσεις από όσους παρακολουθούν αυτό το σοσιαλμιντιακό debate. Κι αυτό είναι κάτι.

Πλατεία Σαν Μαρτίν, Μπουένος Άιρες  26 Ιουνίου 2018

Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την ώρα του αγώνα με τη Νιγηρία χιλιάδες άνθρωποι καθισμένοι μπροστά σε μία γιγαντοοθόνη παρακολουθούν εναγωνίως την τελευταία προσπάθεια της εθνικής τους ομάδας να προηγηθεί στη φάση των 16. Ένας αγώνας δύσκολος,γεμάτο ανατροπές για έναν λαό που λατρεύει παράφορα το ποδόσφαιρο και το εκδηλώνει με κάθε τρόπο. Ο φωτογράφος Hernan Zenteno εκμεταλλεύεται τη στιγμή και με το φακό του απαθανατίζει το πλήθος που «καίγεται», που κλαίει, που γελάει, που απογοητεύεται. Ανάμεσά του, δύο γυναίκες που παρακολουθούν φανατικά τον αγώνα ενώ θηλάζουν τα μωρά της, χωρίς κανένας να νιώθει άβολα. Ο Τύπος σπεύδει να τις κάνει viral. «Μία από τις πιο όμορφες φωτογραφίες στην ιστορία των Mundial» είναι η επίσημη λεζάντα. Εκείνη τη μέρα η Αργεντινή κερδίζει μία ακόμα σπουδαία νίκη, χωρίς να το ξέρει.

 

Νέα Υόρκη, 26 Ιουνίου 2018

Τη λένε Alexandria Ocasio- Cortez, είναι 28 ετών και μέχρι πριν λίγα χρόνια έκανε διπλοβάρδιες ως σερβιτόρα και μπαργούμαν για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της μετά το θάνατο του πατέρα της το 2008. Σήμερα, η απόφοιτος του Boston University γιορτάζει γιατί πήρε το χρίσμα των Δημοκρατικών στην εκλογική περιφέρεια Queens- Bronx της Νέας Υόρκης, όπου μεγάλωσε, βγάζοντας νοκ άουτ τον 56χρονο συνυποψήφιό της και φαβορί Joe Crowley, χωρίς μεγάλες χρηματοδοτήσεις και αβάντες από πολυεθνικές, με ένα πολιτικό πρόγραμμα άκρως προοδευτικό όχι μόνο για την Αμερική του Trump, αλλά ευρύτερα. Σοσιαλίστρια, πολιτική ακτιβίστρια, με ενεργά τα ζητήματα του μεταναστευτικού και των κοινωνικών δικαιωμάτων στην ατζέντα της, η Αlexandria με τ’ όνομα είναι η προσεχώς νεαρότερη γυναίκα- μέλος του Κογκρέσου και για τους πιο αισιόδοξους η πρώτη Ισπανόφωνη που θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ. «Αυτή είναι μόνο η αρχή» θα πει την ώρα των πανηγυρισμών με ποσοστό 57,5% στο χέρι, σε απόσταση ασφαλείας από τον ειρωνικό αντίπαλό της, ο οποίος έχει ήδη ρίξει χαμηλά τον πήχη δηλώνοντας ότι «δεν είναι αρκετά μεγάλη ούτε καν για να μπορεί να ψηφίζει». Εμ, σας είδαμε κι εσάς.

Αυτά Χαρίλαε, κι άλλα ευχάριστα που γέννησαν τα δυσάρεστα. Για πρώτη φορά μετά το 1979 Ιρανές μπαίνουν σε γήπεδο και βλέπουν αγώνα ποδοσφαίρου χωρίς μαντήλες, έστω και μίλια μακριά από τη χώρα τους. Η Ηριάννα είναι και πάλι ελεύθερη, έστω κι αν δεν της άξιζε ποτέ να μπει στη φυλακή. Ο κόσμος πρέπει να προχωράει μπροστά Χαρίλαε, αφού συνήθισε να πηγαίνει τόσο προς τα πίσω. Βάλε λοιπόν ένα χεράκι.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Mark Lennihan