OPINIONS

Άλλαξα τη γλώσσα του Facebook σε Αρχαία Ελληνικά και να τι συνέβη

Παρά την αγάπη μου για τη θεωρητική κατεύθυνση, τα Αρχαία Ελληνικά ήταν από πάντα το μάθημα εκείνο που μου προκαλούσε αναφυλαξία: λίγο το ότι δε μπορούσα να μάθω με τίποτα την κλίση των ανώμαλων ρημάτων/ουσιαστικών/επιθέτων, λίγο που αυτή η δοτική και το "ν" στα απαρέμφατα δε μπορούσα να το συνηθίσω, είχαμε και το πολυτονικό να αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα σε ψιλές, δασείες, οξείες και περισπωμένες σε κυματάκι ή σε απλή παυλίτσα.

Ήθελε μια κάποια αφοσίωση να μάθεις αρχαία ελληνικά, πόσο μάλλον όταν στις πανελλαδικές εξετάσεις κληθήκαμε να κάνουμε συντακτική αναγνώριση σε ένα άγνωστο κείμενο και στη συνέχεια να το μεταφράσουμε κιόλας.

Σαν να μην έφτανε λοιπόν το βάσανο της αποστήθισης και χρήσης φράσεων όχι απλά νεκρών, αλλά και άχρηστων πια στις μέρες μας, βλέπε “μακρὸν πρὸ βραχέος περισπᾶται, μακρὸν πρὸ μακροῦ ὀξύνεται” (αυτή μου η αναζήτηση στο google μόλις με έστειλε σε ιστοσελίδα με τίτλο “Κίνηση Πολιτών για την Επαναφορά του Πολυτονικού Συστήματος”, παναγία μου), η ομάδα του facebook θεώρησε σωστό να συμπεριλάβει στις επιλογές γλώσσας για τη χρήση του πιο δημοφιλούς social medium, τα αρχαία ελληνικά. Για εκείνους τους Αρχαίους Έλληνες που μπορεί να έχουν ξεμείνει κάπου ανάμεσά μας και δεν κατανοούν τα νέα ελληνικά ή τα αγγλικά.

Θεωρώντας λοιπόν πως ήρθε πια το πλήρωμα του χρόνου, και οι καθηγητές μου τόσα χρόνια με προετοίμαζαν με διαγωνίσματα Σαββατοκύριακων και διάβασμα μεταμεσονύχτιο, ώστε να μπορώ μια μέρα να χρησιμοποιώ με περηφάνεια το Facebook στα Αρχαία Ελληνικά, αποφάσισα να δω επί πρακτέω τι έχει μείνει στη μνήμη μου από το σχολείο. Spoiler Alert: τίποτα, αλλά αυτό δε με εμπόδισε να απολαύσω τη ρύθμιση της γλώσσας του Facebook στα Αρχαία.

Αυτό λοιπόν είναι το προφίλ μου – δώσε βάση στις λεπτομέρειες – και η “Εφημερίς” μου

 

Και εδώ η “Ροή Γεγονότων”, όπου μπορώ να γράψω και “τί δοκώ”, αν νιώσω να με πνίγει

Στα “Αγγέλματα” (aka chat) με τις κολλητές μου, όταν όλες δούμε τι γράφουν οι άλλες δεν υπάρχει “Διαβάστηκε”, ούτε “Seen”

Ενώ γενικά τα “Αγγέλματα” είναι κάπως έτσι “εσχάτως”

 

Όταν με εκνευρίσουν αρκετά και αποφασίσω να κλείσω το messenger

Και γενικά επειδή τώρα τελευταία συμβαίνει πολύ, “τίνι τρόπω δύναμαι παύσειν τινά ενοχλούντα με;”

 

Πάμε στα “Αιτήματα Φιλίας” όπου υπάρχει και η επιλογή “Φίλους ευρίσκειν”

Τα “Notifications” δεν είναι πια τα ίδια

Ούτε και “αι σελίδες μου”

Στη σελίδα του Ladylike πάλι, τα πράγματα έχουν αλλάξει επίσης λίγο

Και το καλύτερο όλων, είναι οι αντιδράσεις