OPINIONS

O Kevin Spacey έγινε (τελικά) ο Frank Underwood

O Kevin Spacey είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς της γενιάς του, πρωτίστως χάρη στο μεγάλο του υποκριτικό ταλέντο, και πάντα σε συνδυασμό με τις επιτυχημένες επιλογές καριέρας του. Ο ρόλος του στο House of Cards τον επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο και η δημοφιλία της σειράς χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό και πάνω στον ίδιο, την ερμηνεία του ως Frank Underwood με ό,τι αυτή συνεπαγόταν σε επίπεδο πρόκλησης δυνατών συναισθημάτων στον τηλεθεατή.

Πριν λίγες ημέρες, ο ηθοποιός Anthony Rapp, που αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στη σειρά Star Trek: Discovery αποφάσισε, με αφορμή το σκάνδαλο Weinstein και τον καταιγισμό των σχετικών καταγγελιών από σεξουαλικά παρενοχληθείσες γυναίκες, να εξομολογηθεί δημόσια τη σεξουαλική επίθεση που είχε υποστεί σε ηλικία 14 ετών από τον Kevin Spacey, στο διαμέρισμα του τελευταίου στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Buzzfeed News, δήλωσε ότι ο Spacey, με τον οποίο είχαν γνωριστεί δουλεύοντας μαζί στο Broadway, τον είχε προσκαλέσει σε ένα πάρτι όπου ήταν ο μοναδικός ανήλικος. Εκείνο το βράδυ, κάποια στιγμή βαρέθηκε και μπήκε σε ένα υπνοδωμάτιο για να παρακολουθήσει τηλεόραση. Αργότερα κι ενώ είχε συνειδητοποιήσει ότι είχαν φύγει όλοι από το σπίτι, ο Spacey – 26 ετών τότε – μπήκε στον χώρο, σήκωσε τον Rapp, τον ξάπλωσε και σκαρφάλωσε πάνω του. Ο Rapp δεν θυμάται για πόση ώρα βρισκόταν πάνω του ο Spacey, ωστόσο κάποια στιγμή κατάφερε να ξεφύγει.

Μόλις η συνέντευξη δημοσιεύτηκε, ο Spacey έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση στο πλαίσιο της οποίας δήλωνε τη “φρίκη” του στο άκουσμα του περιστατικού, το οποίο δεν θυμάται. “Αν όντως συμπεριφέρθηκα όπως περιγράφει, του οφείλω την πιο ειλικρινή μου απολογία για την βαθιά απρεπή μεθυσμένη συμπεριφορά μου και λυπάμαι για τα συναισθήματα που κουβαλούσε όλα αυτά τα χρόνια”.

Συνεχίζοντας, ο Spacey δήλωσε ότι η ιστορία αυτή τον ενθάρρυνε να μιλήσει και για άλλα πράγματα σχετικά με τη ζωή του. Ο ίδιος, τόνισε, προστατεύει ιδιαίτερα την ιδιωτικότητά του. Σε όλη του τη ζωή είχε σχέσεις με άντρες και με γυναίκες και τώρα έχει επιλέξει να ζει ως ομοφυλόφιλος άντρας. Κλείνοντας τη δήλωση, τόνισε ότι θέλει να αντιμετωπίσει το ότι ζει πλέον ως ομοφυλόφιλος άντρας, ανοιχτά και με ειλικρίνεια.

 

Ο Kevin Spacey μαζί με τους υπεύθυνους δημόσιων σχέσεών του αποφάσισαν να διαχειριστούν μια κατηγορία σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκου με τον πιο κατάπτυστο τρόπο. Κι αυτό προκύπτει από κάθε επίπεδο αναφοράς της πιο πάνω δήλωσης. Τι είπε, δηλαδή, ο Spacey; Δεν θυμάται το γεγονός, αλλά αυτομάτως συμπεραίνει πως ήταν μεθυσμένος και πως έδρασε έτσι εξαιτίας του αλκοόλ.

Εξίσωσε, λοιπόν, τη σεξουαλική επίθεση με μια οποιαδήποτε άλλη πράξη κάνει κάποιος υπό την επήρεια ουσιών – ας πούμε, με ένα SMS.

Φυσικά και είναι τραβηγμένος ένας τέτοιος παραλληλισμός, υπεραπλουστευμένος και χωρίς κανένα ουσιαστικό νόημα, αλλά δεν απέχει καθόλου από τη συλλογιστική του ηθοποιού, όπως τέθηκε από την αρχή της δήλωσης.

Μετά την απολογία του, την οποία συνδέει άμεσα με το ζήτημα του (εικαζόμενου) μεθυσιού του, σπεύδει να αλλάξει τη συζήτηση εντός του ίδιου πλαισίου δήλωσης, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να ζει ως ομοφυλόφιλος άντρας. Αφήνουμε στην άκρη την ατυχή χρήση της λέξης “επιλογή” σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και περνάμε στον πυρήνα της δήλωσης, αυτόν στον οποίο ενυπάρχουν η παραδοχή της ομοφυλοφιλίας και η διάθεση του δηλούντος να αντιμετωπίσει τη φύση του με ειλικρίνεια – απέναντι στον εαυτό του και σε εμάς.

Τι από όλα αυτά έχει σχέση με μια καταγγελία για σεξουαλική επίθεση και δη σε ανήλικο; Απολύτως τίποτα. Ο Spacey αποφάσισε να πραγματοποιήσει το coming out του στις πλάτες ενός ανθρώπου που τον κατηγόρησε για κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, θολώνοντας τα νερά γύρω από ένα σκάνδαλο εν τη γενέση του και – επίτηδες – αποτυγχάνοντας τόσο να δώσει απάντηση στο θέμα, όσο και να απολογηθεί με ειλικρίνεια.

Και, φυσικά, σαν να μην έφτανε όλο αυτό, με την εν λόγω διατύπωση, η δήλωση αποτελεί βούτυρο στο ψωμί κάθε ομοφοβικού που χρησιμοποιεί ως κύριο επιχείρημα για τη διαιώνιση των διακρίσεων απέναντι στους ομοφυλόφιλους το ζήτημα της παιδοφιλίας. Ναι, ο Spacey έκανε μια τεράστια εξυπηρέτηση σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι “ανώμαλοι και παιδεραστές” και ότι για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

 

Στο σημείο αυτό, να πούμε ότι το coming out δεν είναι, φυσικά, υποχρεωτικό, καθώς εναπόκειται αποκλειστικά στη βούληση κάθε ανθρώπου. Ο Spacey έζησε σχεδόν μια ζωή σε μια “γυάλινη ντουλάπα”, καθώς διαρκώς ακουγόντουσαν φήμες για την ομοφυλοφιλία του, ενώ ο ίδιος με ιδιαίτερη μαεστρία απέφευγε διαρκώς να απαντήσει επί της ουσίας σε οποιοδήποτε προσωπικό του θέμα. Φυσικά και είναι δικαίωμά του να διατηρεί αυτή τη στάση, απλώς ας διακρίνουμε επιτέλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται γνησίως για τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητά τους και όσους τη χρησιμοποιούν απλά ως μέσο για να βρίσκονται με συγκεκριμένο τρόπο στην επικαιρότητ α, στο πλαίσιο συντήρησης του “προσωπικού τους μυστηρίου”.

Όταν ο ‘καημός’ σου να κάνεις coming out εκδηλώνεται στο πλαίσιο μιας καταγγελίας για σεξουαλική επίθεση, τότε είσαι απλώς καιροσκόπος.

Και κάπως έτσι, ο Kevin Spacey, μεταστρέφοντας το υποκριτικό του ταλέντο σε υποκρισία, κατάφερε να ταυτιστεί με τον χαρακτήρα που υποδύεται επί 5 σεζόν στο House of Cards.

Σημειώνεται ότι το Netflix, μετά τα παραπάνω γεγονότα, ανέστειλε επ’ αόριστον την παραγωγή της 6ης σεζόν της σειράς, ενώ η International Academy of Television Arts and Sciences ανακοίνωσε ότι δεν θα απονείμει στον ηθοποιό το ειδικό βραβείο Emmy για τη συμβολή του στην ποιότητα της παγκόσμιας τηλεοπτικής παραγωγής.

Θα διερευνηθεί ποτέ επί της ουσίας η καταγγελία του Anthony Rapp; Ακόμα κι αν έχει επέλθει παραγραφή για το αδίκημα που κατήγγειλε ο ηθοποιός, ακόμα κι αν η υπόθεση δε φτάσει ποτέ στη δικαιοσύνη, τα συμπεράσματα από την υπόθεση Spacey είναι δυο. Πρώτον, ένα ακόμα θύμα μίλησε. Κι αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Και δεύτερον, ως κοινωνία πλέον δεν έχουμε καμία απολύτως δικαιολογία, που να εδράζεται στο όνομα, τη φήμη ή το ταλέντο ενός προσώπου, ώστε να του συγχωρούμε τα πάντα.

 

Κεντρική Φωτογραφία: Evan Agostini/Invision/AP