WATCHLIST

Νύχτες Πρεμιέρας: Οι ταινίες και τα πάρτι που δεν πρέπει να χάσεις

Ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες και μπαίνει σε φουλ εφαρμογή την Πέμπτη 21/9 στους κινηματογράφους Δαναός, Ideal, Odeon Opera 1&2, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο Μέγαρο Μουσικής και σε άλλους χώρους, μεταξύ των οποίων μερικά από τα πιο αγαπημένα μπαρ της πόλης. Οι ''Νύχτες Πρεμιέρας'' δεν περιορίζονται αυστηρά μέσα στους 4 τοίχους της μιας σκοτεινής αίθουσας. Φυσικά και την έχουν ως έδρα, αλλά ως θεσμός χρόνο με τον χρόνο εξαπλώνεται ευχάριστα σε μέρη που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του.

Στο φετινό πρόγραμμα, όπως κάθε φορά άλλωστε, ξεπροβάλλουν ταινίες από διαφορετικά μήκη και πλάτη του κινηματογραφικού σύμπαντος. Φιλμ που θα προβληθούν μία φορά εδώ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, από χώρες περιορισμένης σινεφιλικής παραγωγής και άλλες, υψηλής δημοφιλίας που θα έχουν τις Νύχτες Πρεμιέρας ως ξεχωριστή αφετηρία (όχι, δεν θα διαβάσεις στη λίστα το “Ιt”, θα βγει σωρηδόν στις αίθουσες, μπορείς να το δεις κι εκεί). Την 23η εκδοχή του θεσμού μονοπωλούν σημαντικές παρουσίες, ξεχωρίζουμε εκείνη της Σκωτσέζας σκηνοθέτιδος Lynn Ramsay, με την οποία μοιράστηκε φέτος ο Γιώργος Λάνθιμος το βραβείο Σεναρίου στις Κάννες και φυσικά της Vanessa Radgrave.

Με ένα πρόγραμμα γεμάτο “διαμαντάκια” είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσεις τις “καλύτερες” ταινίες, οπότε σε πρώτη φάση κάνουμε μια αναφορά στις “αντικειμενικά” (όσο μπορεί να ισχύσει ένας τέτοιος χαρακτηρισμός εν προκειμένω) πιο δυνατές στιγμές του φετινού φεστιβάλ, καθώς επίσης και στα αφιερώματα, αλλά και τα πάρτι που θα στηθούν στην πόλη κι έχουν ως αφορμή τις” Νύχτες Πρεμιέρας”, ώστε να πάρεις μια μικρή γεύση για το τι θα συμβεί στην Αθήνα από την Τετάρτη 20/9 που είναι η έναρξη, έως και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου.

Οι προβολές

Wonderstruck

Η ταινία που ανοίγει τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας ανήκει στον Todd Haynes, ο οποίος μετά το Carol επέστρεψε με μία ταινία που πάει καρφωτή στα επόμενα Όσκαρ. Πρόκειται για τη μαγική ιστορία 2 παιδιών που τους χωρίζει ο χρόνος αλλά τους ενώνουν πολλά περισσότερα. Πρωταγωνιστούν η Julianne Moore, η Michelle Williams και ο τρομερός μικρός Oakes Fegley.

Πότε: Παρασκευή 22/9, ώρα 17:30 στο Ιντεάλ

Sea Sorrow

Η σημαντική Vanessa Redgrave επέλεξε να κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο μ’ ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για τη σύγχρονη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η ηθοποιός και σκηνοθέτης θα είναι παρούσα στην προβολή, τα έσοδα της οποία θα διατεθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και την οργάνωση Safe Passage.

Πότε: Παρασκευή 22/9, ώρα 19:30 στο Μέγαρο Μουσικής

Τhe Desert Bride

Eξ Αργεντινής ορμώμενο, το ”The Desert Bride” (La Novia del Desierto) των Cecilia Atán και Valeria Pivato με πρωταγωνίστρια την Teresa, μια μοναχική και καταπιεσμένη γυναίκα που κάνει ένα ταξίδι και μέσα από αυτό γνωρίζει τον εαυτό της και τον έρωτα. Η ταινία διεκδίκησε 2 βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών, Χρυσή Κάμερα και Ένα Κάποιο Βλέμμα.

Πότε: Τετάρτη 27/9, ώρα 22:30 στο Δαναός Ι

Foxtrot

Με το μεγάλο βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας και την ταμπέλα της καλύτερης ταινίας των προγραμμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνεται, ο Samuel Maoz μας παρουσιάζει μια εντελώς αναπάντεχη δημιουργία για τη μοίρα και τα παιχνίδια της στις ζωές των ανθρώπων. Ένα καθηλωτικό, σουρεαλιστικό φιλμ.  

Πότε: Κυριακή 24/9, ώρα 19:45 στο Ideal

 

Donnie Darko

Σίγουρα το έχεις δει αλλά όχι έτσι, αφού η κλασική αγαπημένη καλτιά του Richard Kelly προβάλλεται για πρώτη φορά σε ελληνικό κινηματογράφο και μάλιστα σε συνθήκες υψηλής ευκρίνειας, 4Κ.

Πότε: Τετάρτη 27/9, ώρα 23:15, στο Ideal

 

You Were Never Really Here

Tι να πρωτοπείς γι’ αυτή την προβολή; Ότι θα γίνει παρουσία της λαμπρής σκηνοθέτιδος Lynne Ramsay; Ότι πρόκειται για την ταινία που απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου και Καλύτερου Ηθοποιού φέτος στις Κάννες; Ότι επαναφέρει κινηματογραφικά τον ένα και μοναδικό Joaquin Phoenix, 2 χρόνια μετά τον “Παράλογο Άνθρωπο”; Ότι η ταινία μας έρχεται 2 μέρες πριν την παγκόσμια πρεμιέρα;

Πότε: Πέμπτη 28/9, ώρα 20:00 στο Ideal

 

Happy End

Αμφιλεγόμενη, κυνική σε βαθμό που σε μπλοκάρει, το νέο κινηματογραφικό πόνημα του Michael Haneke έχει Isabelle Huppert, οπότε για ποιο καλό τέλος μιλάμε; Η κάμερα εισχωρεί στα ενδοοικογενειακά μιας εύπορης γαλλικής φαμίλιας και γίνεται χαμός.

Πότε: Παρασκευή 29/9, ώρα 22:00 στο Ideal

 

Αφιέρωμα: Σινεμά και Αναπηρία

Ξεχωριστή θέση στην ατζέντα του φεστιβάλ για φέτος κατέχει το αφιέρωμα Σινεμά και Αναπηρία, το οποίο τρέχει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στις 4 πρώτες Νύχτες Πρεμιέρας (21-24/9), με 2 προβολές καθημερινά και ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλασικά φιλμ όπως “Το Αριστερό Μου Πόδι” και “Το θαύμα της Άνι Σάλιβαν” μέχρι το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ “Ντίνα”, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κατηγορίας του στο Sundance.

Αφιέρωμα στην Claire Denis

Με τίτλο “Κλερ Ντενί- Η Γεωγραφία του Πόθου”, οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας αποτίουν φόρο τιμής στην απόλυτη Γαλλίδα σκηνοθέτιδα και σε όλες εκείνες τις ταινίες της που σχεδόν δεν έχουν προβληθεί ποτέ σ’ ελληνική αίθουσα. 12 ταινίες της για τα μάτια μας μόνο, με αρχή το ντεμπούτο της στο Chocolat (1988) και τέλος το πρόσφατο “Η Λιακάδα Μέσα Μου”. Τσέκαρε όλες τις προβολές στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Arthur Mola/Invision for The Hollywood Reporter/AP Images

Μother!

Και Darren Aronofsky έχει ο μπαξές, την καταληκτική μέρα του φεστιβάλ. Ο αγαπημένος σκηνοθέτης πατάει πάνω στα χνάρια του έτερου σημαντικού εις -σκι της μεγάλης οθόνης (Roman Polanski εδώ), σ’ ένα ψυχολογικό θρίλερ που προφανώς και θα βγει μαζικά στις αίθουσες, αλλά στο πλαίσιο των Νυχτών Πρεμιέρας όλα προβάλλουν πιο σινεφιλικά. Jennifer Lawrence και Javier Bardem στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 

 

Τα πάρτι

120 BPM στο Six D.O.G.S

Με αφορμή την ταινία “120 Χτύποι το Λεπτό” (ίσως η πιο συγκινητική ταινία του φετινού προγράμματος) με show και dj set, το Σάββατο 23/9 στις 23:00.

Το ετήσιο πάρτι της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Όλα τα τρέιλερ των ελληνικών ταινιών που θα δούμε στις αίθουσες την ερχόμενη σεζόν, σ’ ένα ξεχωριστό πάρτι στο Μεταλλουργείο (Πειραιώς 127), τη Δευτέρα 25/9 στις 21:30.

Glasgow takes Athens στο Barrett

Με αφορμή την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ “Lost in France”, που αφιερώνει την ύπαρξή του στα σημαντικότερα παιδιά της σκωτσέζικης μουσικής σκηνής των 90’s, o frontman των Mogwai, Stuart Braithwaite, θα παίξει μουσική στο στέκι της Πρωτογένους, την Τετάρτη 27/9 στις 23:00

Πάρτι Λήξης!

Το κλείσιμο του Φεστιβάλ θα γίνει στο Ρομάντσο με Dj set άπό τους Γιώργο Γερανιό, Μάρκο Φράγκο και Λουκά Κατσίκα το Σάββατο 30/9 στις 23:00.