WATCHLIST

Οι ταινίες που μπορείς να δεις αν βαριέσαι τον Ιησού από τη Ναζαρέτ

«Cause I gotta have faith» τραγούδησε κάποτε ο George Michael. Αν και η αφορμή για την οποία έγραψε τη μεγάλη επιτυχία του ο Βρετανός μουσικός δεν είχε καμία σχέση με τη θρησκεία και την πίστη, ο στίχος μπορεί να σταθεί νοηματικά σε οποιοδήποτε ζήτημα άπτεται της τελευταίας, είτε ως προς την αντίληψη του θεϊκού, είτε ως προς την απλή καθημερινότητα.

Το Πάσχα είναι η περίοδος όπου τα τηλεοπτικά κανάλια επιλέγουν να προβάλλουν ταινίες που, σύμφωνα με την αντίληψη των ιθυνόντων τους, ταιριάζουν στο πνεύμα της συγκεκριμένης γιορτής, ακόμα κι αν το περιεχόμενό τους δεν αφορά άμεσα τη ζωή του Ιησού και τον χριστιανισμό εν γένει. Πέραν του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» και των ταινιών που έχουν ως σημείο αναφοράς τη βίβλο, στις οθόνες μας εμφανίζονται επικές ταινίες «Sandal & Sword», που τοποθετούνται συνήθως στην αρχαία ρωμαϊκή αυτοκρατορία, καθώς και – πολύ – μεταγενέστερα δράματα, τα οποία αφηγούνται από διαχρονικά ζητήματα που μπορούν να συνδεθούν με την πίστη σε ανθρωπιστικές αξίες.

Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση τέτοιων ταινιών την περίοδο πριν το Πάσχα και δη τη Μεγάλη Εβδομάδα; Τίποτα δεν είναι απαραίτητο, όταν μιλάμε για την ποπ κουλτούρα, καθώς το ρητό περί όρεξης ισχύει και πρωτίστως σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε ένα διαφορετικό κινηματογραφικό ταξίδι στην πίστη και την λύτρωση, όπως εκφράζονται πρωτίστως απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρακάτω ταινίες.

La Strada (1954)

Γνωστή και με τον τίτλο «Πουλημένη από τη μητέρα της», η ταινία του Federico Fellini αποτέλεσε σταθμό για τον ιταλικό νεορεαλισμό και ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο δύσκολο εγχείρημα της καριέρας του. Η καλοκάγαθη Gelsomina που αδυνατεί να πιστέψει στην ανθρώπινη κακία πωλείται από τη μητέρα της στον Zambano, έναν πλανόδιο «καλλιτέχνη τσίρκου». Εκείνος της συμπεριφέρεται πολύ άσχημα και έτσι αποφασίζει να δραπετεύσει. Η συνάντησή τους με τον «Τρελό», έναν ισορροπιστή δρόμου, θα βοηθήσει την Gelsomina να κατανοήσει τα συναισθήματά της για τον Zambano. Η ταινία παρουσιάζει την μεταπολεμική ιταλική ύπαιθρο, με τη φτώχεια, την καταπίεση και την αδικία, κοινωνική και προσωπική, να καθορίζουν την ταυτότητα των ηρώων, οι οποίοι επιλέγουν να συντηρούν την πίστη στις αξίες τους, άλλοτε από γνήσια ανάγκη επιβίωσης κι άλλοτε με τρόπο υπερβατικό, που θα προσομοίαζε στις μορφές σύγχρονων «καθημερινών αγίων του δρόμου». Πρωταγωνιστούν ο (συγκλονιστικός) Anthony Quinn, η Guilietta Massina και ο Richard Baseheart.

 

The Way Back (2010)

Βρισκόμαστε στη Σοβιετική Ένωση του 1941. Ένας κυνικός Αμερικανός, ένας Ρώσος ηθοποιός, ένας – επίσης Ρώσος – εγκληματίας, ένας Πολωνός καλλιτέχνης, ένας Λετονός κληρινός και ενας Γιουγκοσλάβος, όλοι φυλακισμένοι σε ένα γκούλαγκ αποφασίζουν, μαζί με έναν Πολωνό αιχμάλωτο πολέμου να δραπετεύσουν απο την σιβηρική κόλαση των καταναγκαστικών έργων. Το σχέδιο περιλαμβάνει πεζοπορία 4.000 μιλίων ως την Ινδία και τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη δυσκολία. Η απέραντη έρημος, η έλλειψη τροφής, τα κουνούπια και το υψόμετρο συνιστούν τις προφανείς δυσκολίες του εγχειρήματος. Η σύγκρουση των χαρακτήρων στη βάση του ένστικτου της αυτοσυντήρησης φέρνει στην επιφάνεια ηθικά διλήμματα που, πρώτα απ’ όλα, δοκιμάζουν την ανθρώπινη πίστη στην ίδια την αξία της ζωής. Πρόκειται για μια από τις πιο υποτιμημένες ταινίες του Peter Weir, της οποίας η φωτογραφία στα άγρια τοπία (εκτός και εντός των ηρώων) συνιστά από μόνη της ένα ταξίδι στην πίστη με προορισμό τη λύτρωση. Πρωταγωνιστούν οι Jim Sturgess, Mark Strong, Ed Harris και Colin Farrell.

 

Seven Years in Tibet (1997)

Οι Αυστριακοί ορειβάτες Heinrich Harrer και Peter Aufschnaiter βρίσκονται στα Ιμαλάια λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Φυλακίζονται ως αιχμάλωτοι πολέμου σε ένα στρατόπεδο, από το οποίο καταφέρνουν να δραπετεύσουν λίγα χρόνια μετά και να περάσουν στο Θιβέτ. Ο Harrer, τον οποίο στο μεταξύ έχει χωρίσει η έγκυος γυναίκα του, γνωρίζει τον 14ο Δαλάι Λάμα και γίνεται ο μέντοράς του ως προς τις αξίες του δυτικού κόσμου. Η Κίνα αποφασίζει να επιτεθεί στο Θιβέτ κι έτσι η ζωή του Δαλάι Λάμα, που αποτελεί τον βασιλιά και θεό επί της γης για τους Βουδιστές, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ο Harrer προσπαθεί να τον πείσει να εγκαταλείψει τον λαό του, όμως ο Δαλάι Λάμα αρνείται και ενθαρρύνει τον πρώτο να επιστρέψει στην Αυστρία για να τα ξαναβρεί με την οικογένειά του. H ταινία του Jean – Jacques Annaud βασίζεται σε αληθινή ιστορία και εστιάζει στους κινδύνους που απειλούν την πίστη, είτε αυτή αφορά στην οικογένεια και τις αξίες της, είτε σε υπερβατικά ιδανικά που μπαίνουν εμπόδιο σε εγκόσμιες επιδιώξεις. Πρωταγωνιστούν οι Brad Pitt, David Thewlis και BD Wong.

Silence (2016)

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Shusaku Endo, η πρόσφατη ταινία του Martin Scorsese ολοκληρώνει την θρησκευτική τριλογία του δημιουργού που ξεκίνησε από τον «Τελευταίο Πειρασμό» και συνεχίστηκε με το «Kundun». Ο σκηνοθέτης ασχολήθηκε με την ταινία περί τα 25 χρόνια, πράγμα που από μόνο του αρκεί να την κατατάξει στις ταινίες περί πίστεως. Τον 17ο αιώνα, δυο Ιησουίτες μοναχοί (Andrew Garfield, Adam Driver) ξεκινούν το ταξίδι τους από την Πορτογαλία στην Ιαπωνία, με σκοπό να βρουν τα ίχνη του μέντορά τους (Liam Neeson) και να διαδώσουν το μήνυμα του χριστιανισμού. Η πίστη τους στον Θεό και τον Άνθρωπο, με τις ιδιότητες που του προσδίδει η συγκεκριμένη θρησκεία, θα δοκιμαστεί σε ένα περιβάλλον όπου τίποτα ξένο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Το εσωτερικό ταξίδι στη λύτρωση περνάει μέσα από σωματικά και πνευματικά μαρτύρια και, κυρίως, μέσα από τη Σιωπή, το στοιχείο που ταυτόχρονα ενώνει και διαχωρίζει μια για πάντα τον Θεό από τον άνθρωπο.