ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Οι 7 πιο φεμινιστικές στιγμές από τις Χρυσές Σφαίρες

Jordan Strauss/Invision/AP

Είναι πάντα σημαντικό για την pop κουλτούρα και την ιστορία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, να θυμόμαστε όλες εκείνες τις ταινίες και τις σειρές που με κάποιον τρόπο στιγμάτισαν τη χρονιά που πέρασε. Είναι όμως ίσως σημαντικότερο, να δίνουμε τη δέουσα σημασία και στους ανθρώπους που με τα όσα είπαν ή έκαναν σε δημόσια θέα, μας ενέπνευσαν.

Η τελετή των Χρυσών Σφαιρών ήταν φέτος εξαιρετικά σημαντική χάρη στη θεματική της «Time’s up» και τα μαύρα ρούχα που φόρεσαν όλοι οι celebrities ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην ανισότητα πάσης φύσεως στην επαγγελματική ζωή των γυναικών και την εξουσία που είχαν μέχρι σήμερα οι άντρες, κάνοντάς μας να νιώθουμε κατώτερες ή λιγότερο ικανές.

Οι διάσημες γυναίκες του Hollywood, εκείνες των οποίων η φωνή μπορεί πολύ πιο εύκολα να ακουστεί και να αναγνωριστεί, κάνουν πλέον το βήμα και μιλούν δημόσια για το πόσο άδικη είναι όχι μόνο η βιομηχανία του θεάματος, αλλά γενικότερα η κοινωνία, βαραίνοντας τις γυναίκες σε κάθε κλάδο και τομέα της ζωής τους.

Ακολουθούν επτά από τις αξιομνημόνευτες στιγμές της τελετής των Χρυσών Σφαιρών.

H Viola Davis σου θυμίζει ότι αξίζεις

«Αξίζεις απ’ όταν γεννήθηκες και αυτό είναι ένα μήνυμα για όλες τις γυναίκες. Εκείνες που σιωπούν ακόμα εξαιτίας του τραύματος, της ντροπής, εξαιτίας της επίθεσης, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν φταίνε εκείνες κι ότι δεν είναι βρώμικες».

Το Handmaid’s Tale κερδίζει το βραβείο της καλύτερης δραματικής σειράς

 

Το σενάριο της Margaret Atwood για έναν άνισο και αντιφεμινιστικό κόσμο δεν είναι τελικά και τόσο μακριά από την πραγματικότητα.

Η Η Oprah Winfrey είναι η πρώτη γυναίκα στην οποία απονέμεται το βραβείο Cecil B. DeMille

 

Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι πως το να λες την αλήθεια σου είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε όλοι. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη και εμπνευσμένη από όλες εκείνες τις γυναίκες που έχουν νιώσει δυνατές ώστε να πουν τις προσωπικές τους ιστορίες[…] Βut the time is up, a new day is on the horizon!“, είπε στον υπέροχο ευχαριστήριο λόγο της.

Η Αlison Brie φοράει παντελόνι #διπλής

 

«Απόψε είμαστε εδώ και γιορτάζουμε τις γυναίκες που φοράνε παντελόνια, οπότε επέλεξα κι εγώ να φορέσω κυριολεκτικά παντελόνι», είπε η Alison ενώ πόζαρε με την υπέροχη δημιουργία του Βασίλη Ζούλια.

Η Natalie Portman σχολιάζει την απουσία γυναικών στους υποψήφιους για την καλύτερη σκηνοθεσία

Παρουσίαζε την κατηγορία της καλύτερη σκηνοθεσίας, όταν έδωσε πάσα λέγοντας “Και ορίστε όλοι οι άντρες υποψήφιοι”, κάνοντας τον Ron Howard δίπλα της να γελάσει από αμηχανία.

Η Barbra Streisand απορεί που για το βραβείο που της είχε δοθεί το 1984

 

«Είμαι η μόνη γυναίκα που έχει βραβευτεί ως καλύτερη σκηνοθέτρια. Αυτό ήταν το 1984, δηλαδή 34 χρόνια πριν. Τέλος χρόνου! Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε αυτή την κατηγορία», είπε η Barbra.

H Susan Sarandon και η Geena Davis μιλούν για το μισθολογικό χάσμα

 

«Οι πέντε επόμενοι υποψήφιοι συμφώνησαν να δώσουν το μισό από τον μισθό τους για να πληρώνονται το ίδιο οι γυναίκες συνάδελφοί τους.» «Όχι, αλλά αυτό θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα», ήταν ο διάλογος μεταξύ των ηθοποιών που αναφέρθηκαν σε αυτό το σημαντικότατο πρόβλημα της βιομηχανίας του θεάματος – και όχι μόνο – με έναν πιο ειρωνικό και χιουμοριστικό τρόπο.

 

Κεντρική φωτογραφία: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP