EUROVISION

Eurovision 2018: Όλοι οι νικητές του θεσμού απο το 1956 μέχρι το 2017

Thomas Hanses

Λίγο πριν συντονιστούμε στην ERT και ERT HD για τον 63ο τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ας κάνουμε μια αναδρομή στο πολύχρονο παρελθόν του. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 1956 και σίγουρα είναι ένας από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς.

Η πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού το 1956 ήταν η Lyz Assia που έφυγε από τη ζωή μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Tο ρεκόρ των περισσότερων νικητών του διαγωνισμού εξακολουθεί να κατέχει η Ιρλανδία που έχει κατακτήσει την πρωτιά 7 φορές, ενώ κατέχει και το ρεκόρ της χώρας που έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες φορές (1992, 1993, 1994).

Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 43 φορές από το 1974, ενώ κέρδισε για πρώτη -και μόνη ως τώρα- φορά το 2005 με το «My Number One» που ερμήνευσε η Έλενα Παπαρίζου. Το 2018, μπορεί η Γιάννα Τερζή να αποκλείστηκε στον ημιτελικό αλλά τα μάτια όλων μας είναι στραμμένα στην Ελένη Φουρέιρα που εκπροσωπεί την Κύπρο με το «Fuego» και έχει χριστεί απόλυτο φαβορί από τα γραφεία στοιχημάτων.

Το τι έχει μεσολαβήσει από το 1956 μέχρι το 2005 και τη νίκη της Ελλάδας αλλά και από τότε μέχρι σήμερα θα το δεις στο παρακάτω βίντεο. Επίσης εκεί θα θυμηθείς μερικές από τις ωραιότερες μελωδίες που προέκυψαν απο το θεσμό όπως το «Nocturne» των Secret Garden που έφεραν τη νίκη στη Νορβηγία το 1995, το look της Celine Dion όταν κέρδισε με το «Ne partez pas sans moi» το 1988 για τη Σουηδία, τους ABBA η καριέρα των οποίων εκτοξεύτηκε με το «Waterloo» το 1974 κατακτώντας τη νίκη για τη Σουηδία και πάλι, τα γνωστά σε όλους μας ως τέρατα, δηλαδή τους Φιλανδούς Lordi που τραγούδησαν το «Hard Rock Hallelujah» στην Αθήνα το 2006, αλλά και τη Ruslana με το «Wild Dances» που δύο χρόνια νωρίτερα επισκίασε τις τούμπες και την ενέργεια του Σάκη Ρουβά στη σκηνή της Κωνσταντινούπολης και κέρδισε για την Ουκρανία.

 

Κεντρική φωτογραφία:Thomas Hanses