ΜΟΥΣΙΚΗ

The Curing Room: Είδαμε μία από τις πιο συγκλονιστικές θεατρικές παραστάσεις της σεζόν

Ένα μικρό θέατρο 50 ατόμων, επτά ολόγυμνοι άνδρες, μία παράσταση χωρίς σκηνικά και κοστούμια. Μόνο ένα μαύρο δωμάτιο. Όλα εκτυλίσσονται εκεί.

Όταν διάβασα την υπόθεση του ”The Curing Room” η αλήθεια είναι πως έσφιξε η καρδιά μου- κι όχι μόνο λόγω της υπόθεσης. Είχα αμφιβολίες για το αν η θεατρική απόδοση ενός τόσο δύσκολου, αυστηρώς ακατάλληλου έργου θα γίνει στα ελληνικά με τρόπο τέτοιον ώστε να μην εκτεθεί κανείς, ούτε ο σκηνοθέτης, ούτε οι ηθοποιοί αλλά ούτε και οι θεατές. Προφανώς από τον τίτλο μου έχεις ήδη καταλάβει πως δεν συνέβη τίποτα από τα παραπάνω.

Το “Curing Room” έχει γραφτεί από τον θεατρικό συγγραφέα και ηθοποιό David Ian Lee. Οι εγκωμιαστικές κριτικές και τα αστεράκια που εισέπραξε όταν ανέβηκε στο Λονδίνο ήταν πολλαπλά – “Πολύ δυνατό” σύμφωνα με τον Guardian, “ένα έντονο δράμα, ωραία συγγραμένο” για τον Observer, “τολμηρό γενναίο, πολύ ενοχλητικό” για το The List κι αυτή η τελευταία είναι η πιο εύστοχη σύνοψη. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζιάς ανέλαβε να το παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, σε μία παράσταση η οποία ξεκίνησε στον πολυχώρο Vault στα μέσα Δεκέμβρη και συνεχίζει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Οι πρόβες διήρκησαν μήνες κι αυτό είναι κάτι που ευτυχώς βγαίνει προς τα έξω. Οι ηθοποιοί Νίκος Γκέλια, Στέλιος Καλαϊτζής, Μάνος Κανναβός, Παναγιώτης Μπρατάκος, θανάσης Πατριαρχέας, Βασίλης Τσιγκριστάρης και Στέλιος Ψαρουδάκης δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο και τολμηρό έργο. Μετά τα 10 πρώτα λεπτά το γεγονός ότι στέκουν μπροστά σου 7 ολόγυμνοι άνδρες περνάει σε 3η, ούτε καν 2η μοίρα. Προηγούνται οι σπαρακτικές ερμηνείες και η πλοκή που ξεδιπλώνεται σαν ένα crime thriller όπου όλοι είναι θύματα και θύτες, την ίδια στιγμή.

 

 

Άνοιξη 1944. Νότια Πολωνία. Πριν αποχωρήσουν τα Ναζιστικά στρατεύματα αιχμαλωτίζουν μια διμοιρία Ρώσων στρατιωτών. Τους σκοτώνουν όλους εκτός από επτά άνδρες, τους οποίους κλειδώνουν γυμνούς, χωρίς φαγητό και νερό στο κελάρι ενός άδειου μοναστηριού.

Στην αρχή, κι ενώ οι θεατές προσπαθούν να προσαρμοστούν στην απόλυτη γύμνια των ηθοποιών που κινούνται σε απόσταση αναπνοής απ’ όλους, οι ήρωές μας έχουν ελπίδα ότι θα σωθούν. Κομπάζουν για τα ανδραγαθήματά τους ως μέλη του Κόκκινου Στρατού, υπακούουν στον ανώτερό τους, θέλουν να πιστεύουν πως τίποτα δεν τελειώνει εκεί, πως κάποιος θα έρθει να τους σώσει και να τους χρίσει εθνικούς ήρωες. Σύντομα όμως, η όποια αισιοδοξία φεύγει κι ακολουθεί η ένταση, ο θυμός, η άρνηση, ο φόβος, η απόγνωση, η απελπισία. Ο εγκλεισμός, η πείνα και η δίψα, το ένστικτο της επιβίωσης γρήγορα θα τους οδηγήσει στα άκρα. Από ένα σημείο και μετά παρακολουθείς 7 άλλοτε στιβαρούς στρατιώτες να διασχίζουν τα τελευταία στάδια της ανθρώπινης ύπαρξής τους. Η αποκτήνωση και ο κανιβαλισμός, έρχονται μοιραία. Ο πόλεμος είναι η επάρατη νόσος αυτού του κόσμου.

 

Το πώς επιδρά στο θεατή το “The Curing Room” του Δημήτρη Καρατζιά το νιώθεις στην ανάσα του διπλανού σου, όπως την ακούς να κόβεται, στη δυσανασχέτιση κάποιου που κάθεται πιο μπροστά, στα δάκρυα που κυλούν στα μάγουλα της κοπέλας στην πίσω σειρά. Το αισθάνεσαι όταν ξαφνικά συνειδητοποιείς πως αυτό το βίαιο, σπαρακτικό και βαθιά ανθρώπινο θέαμα που βλέπεις να εκτυλίσσεται στα δύο-ούτε- μέτρα από σένα, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα τα οποία σίγουρα δεν συνέβησαν μόνο σε 7 Σοβιετικούς από την απαρχή του κόσμου, αλλά σε εκατομμύρια. Συμβαίνουν ακόμα.

 Στιγμές όλοι νιώσαμε πως σε πολλά από τα 100 λεπτά δεν υπήρχε αέρας μέσα στο δωμάτιο. Ένα θρίλερ σκληρό και βαθιά συγκινητικό που σου υπενθυμίζει πως το να γεννιέσαι άνθρωπος δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα ζήσεις ή πως θα πεθάνεις σαν τέτοιος.

Από το “Curing Room” θα βγεις εξαντλημένη, αλλά αξίζει.

 

THE CURING ROOM

9 Δεκεμβρίου 2016 – 9 Απριλίου 2017

Ημέρες παραστάσεων:

Παρασκευή                    21:15

Σάββατο                         21:15

Κυριακή                         18:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 15,00 ευρώ

Μειωμένο: 10,00 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων/ ΑμΕΑ

Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) / Ατέλειες: 5,00 ευρώ

Προπώληση VIVA: 12,00 ευρώ : http://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/