ΕΞΟΔΟΣ

Θέατρο: 10 κωμωδίες για να γελάσεις (και να συγκινηθείς) αυτές τις γιορτές

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος γίνεται ο Μισάνθρωπος στο θέατρο Εμπορικόν. Πάτροκλοσ Σκαφιδάς

H χειμερινή σεζόν στην Αθήνα είναι πλούσια σε θεατρικές παραστάσεις για όλα τα γούστα. Αυτή τη φορά οι παραστάσεις που σου προτείνω, απευθύνονται σε εσένα που πέρα από τη συγκίνηση και τον προβληματισμό που πάντα θα σου προκαλέσει ένα θεατρικό έργο, ψάχνεις και το στοιχείο του γέλιου. Οι κωμωδίες στο θέατρο και φέτος είναι αρκετές και μπορείς να διαλέξεις εκείνη την οποία θα παρακολουθήσεις αυτές τις γιορτές για να νιώσεις το γέλιο να αναδύεται λυτρωτικό από την καρδιά σου.

Έχεις ακούσει συχνά ηθοποιούς να λένε ότι οι κωμωδίες είναι πιο δύσκολες από τα δράματα στο θέατρο. Ήρθε, λοιπόν, η κατάλληλη εποχή του χρόνου για να το διαπιστώσεις. Η περίοδος των γιορτών, αν μη τι άλλο, μας καλεί να αφήσουμε για λίγο τις έγνοιες μας στην άκρη και να πιστέψουμε στην ελαφράδα και τη μαγεία τους. Οι κωμωδίες που θα δεις να παίζονται φέτος στα θέατρα της Αθήνας κάνουν το ίδιο, μας κάνουν να πιστέψουμε στη μαγεία της ζωής. Ακόμα κι αν σε αυτές τα γέλια μπορεί να συναντήσουν και τα δάκρυα, και τον προβληματισμό ιδωμένο μέσα από το πρίσμα του χιούμορ, όταν βγεις από τη σκοτεινή πλατεία του θεάτρου, πίσω στη νυχτερινή Αθήν,α σίγουρα θα νιώθεις λυτρωμένη.

Κωμωδίες που αξίζει να δεις στο θέατρο

Ο μισάνθρωπος- Θέατρο Εμπορικόν

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας καταπιάστηκε με τη γνωστή κωμωδία – αίνιγμα του Μολιέρου, Ο Μισάνθρωπος, μία ανελέητη σάτιρα στην συντηρητική υποκρισία της εποχής του συγγραφέα, που μοιάζει να ανταποκρίνεται και στο σήμερα.

Ο αυτοβιογραφικός Μισάνθρωπος είναι γραμμένος με σαρκασμό, θυμό και γνώση της γελοιότητας μιας κοινωνίας σαθρής που η υποκρισία, η διαπλοκή, ο ναρκισσισμός, η αδικία, ο σεξισμός, η επίδειξη του πλούτου, ο θρίαμβος της μετριότητας και η κυριαρχία της εικόνας είναι μερικές από τις παθογένειές της.

Ο Αλσέστ, ο ήρωας του έργου, επιθετικός και αηδιασμένος με την κοινωνική παρακμή και θυμωμένος με την υποκρισία των ανθρώπων, ερωτεύεται παθιασμένα την όμορφη Σελιμέν, το απόλυτο θηλυκό – προϊόν αυτού του συστήματος που απεχθάνεται. Και παγιδεύεται. Σε ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας που η «μάσκα» είναι το πρόσωπό μας, σε μια κοινωνία της κυριαρχίας της εικόνας έχει θέση ο έρωτας;

Τον Μισάνθρωπο ενσαρκώνει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και τη Σελιμέν η Ευγενία Σαμαρά.

Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Στέλιος Ιακωβίδης, Αθηνά Μουστάκα, Θάνος Μπίρκος, Φωτεινή Αθερίδου, Αυγουστίνος Κούμουλος, Αλέξης Φουσέκης, Κυριάκος Σαλής.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή (20.00), Πέμπτη και Παρασκευή (21.00), Σάββατο (18.00 & 21.00)

Εισιτήρια εδώ.

Οι Λουόμενες – Tempus Verum – Εν Αθήναις

κωμωδίες θέατρο Γιάννης Καραμπάτσος

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.30 στο θέατρο Tempus Verum, θα συμβαίνει μία παραμονή Πρωτοχρονιάς για τις Λουόμενες της Κατερίνας Μαυρογεώργη (υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία). Το υδροθεραπευτήριο Ο Ασκληπιός ανάβει την ταμπέλα του και τρεις γυναίκες, η ιδιοκτήτριά του κέντρου και δύο λουόμενες, συναντιούνται μία παραμονή Πρωτοχρονιάς για να αφήσουν πίσω όσα τις βαραίνουν και να «εξαγνιστούν».

Με όπλο κι ασπίδα μαζί το χιούμορ τους, Οι Λουόμενες γνωρίζονται και αρχίζουν να παρακολουθούν όπερα από ένα μικρό κόκκινο τηλεορασάκι, τον Αστακό. Παθιάζονται με την Τραβιάτα και την Μαντάμ Μπατερφλάι, ταυτίζονται με τα τραγικά φινάλε που επιφυλάσσει η όπερα στις πρωταγωνίστριές της, καθώς τα πάθη τους μοιάζουν με τα δικά τους και τα λιμπρέτα φαίνεται να μιλούν για τους δικούς τους δαίμονες. Όσο κυλάει η ώρα στο υδροθεραπευτήριο, οι τρεις γυναίκες συνδέονται μεταξύ τους, το ιαματικό νερό αρχίζει να καίει την επιφάνεια των πραγμάτων και τα μυστικά είναι έτοιμα να ξεχειλίσουν από μέσα τους σαν πηγές που αναβλύζουν.

Κι ενώ το νέο έτος καταφθάνει ηρωικά, μέσα από έναν αυθόρμητα τελετουργικό χορό, οι ηρωίδες φτάνουν σε μία εκστατική κατάσταση όπου ουσιαστικά εξαγνίζουν η μία την άλλη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη και Μαρία Πετεβή.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30 (μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2023).

Εισιτήρια εδώ.


Τα 39 Σκαλοπάτια – Θέατρο Eliart

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Τα 39 Σκαλοπάτια, η κωμική θεατρική μεταφορά της κλασικής ομότιτλης ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ, που έγραψε ο Τζον Μπάκαν και διασκεύασε ο Πάτρικ Μπάρλοου, ξεκίνησε το ταξίδι της από την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στο θέατρο Eliart.

Τέσσερις ηθοποιοί, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Αννέτας Παπαθανασίου, ερμηνεύουν 100 διαφορετικούς χαρακτήρες προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο μιας δολοφονίας, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.

Ένας γοητευτικός άντρας με βαρετή ζωή συναντά μια μυστηριώδη γυναίκα που λέει ότι είναι κατάσκοπος. Εκείνη δολοφονείται στο σπίτι του και αυτός προσπαθεί να διαφύγει από την κατηγορία ότι την σκότωσε. Ενώ προσπαθεί με απελπισμένο τρόπο να αποδείξει ότι είναι αθώος και συγχρόνως να ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου, μπλέκεται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σαράντος Γεωγλερής, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Στυλιανή Κλείδωνα, Στάθης Λαγκάδας.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Εισιτήρια εδώ.

Μαθήματα κωμωδίας- Μικρό Παλλάς

Η τελευταία κωμωδία που έγραψε ο Θοδωρής Αθερίδης παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του ίδιου για 2η σεζόν στο θέατρο Μικρό Παλλάς. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Σαμόλης, Αναστασία Τσιλιμπίου.

Η ξεκαρδιστική κωμωδία διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πώς να κάνουν κωμωδία.

Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης,μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

Απάντηση με γέλιο αντιπροτείνει ο συγγραφέας με το ένατο κατά σειρά θεατρικό του έργο, έξι χρόνια μετά το «Δόξα πατρή», εκφράζοντας την άποψη του πως «το να μάθεις να γελάς μ’ αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στην λύση και στην κάθαρση».

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Τετάρτη και Κυριακή (20:00), Πέμπτη και Παρασκευή (21:00), Σάββατο (18:00 & 21:00).

Εισιτήρια εδώ.

Οι παίχτες – Θέατρο Κιβωτός

κωμωδίες θέατρο θεατρικές παραστάσεις σε επανάληψη Χρήστος Συμεωνίδης

Η δεύτερη καλύτερη παράσταση σύμφωνα με τα θεατρικά βραβεία κοινού του Αθηνοράματος για το 2022 ήταν Οι Παίχτες του Ν. Β. Γκόγκολ, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής στο θέατρο Κιβωτός. Αν δεν την έχεις δει ακόμα, αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για να περάσεις λίγες ώρες από τη ζωή σου γελώντας σχεδόν ασταμάτητα και θαυμάζοντας το ταλέντο των ανθρώπων που βρίσκονται επί σκηνής του θεάτρου Κιβωτός.

Ζωντανή μουσική, αφηνιασμένοι ρυθμοί και σκοτεινό χιούμορ σε μια παράσταση – οφθαλμαπάτη, μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων, για την τέχνη της εξαπάτησης: Παράσταση ή πραγματικότητα, ηθοποιός ή ρόλος, θύτης ή θύμα, αλήθεια ή ψέμα, όλα συγχέονται και τελικά, το μόνο που μένει είναι το παιχνίδι.

Η αδρεναλίνη της κομπίνας, η μαεστρία και η αρρώστια του τζόγου, η κάψα να εξαπατήσεις τους πάντες, αλλά να μην εξαπατηθείς εσύ ο ίδιος και η εμμονή του ανθρώπου για την επικράτηση απέναντι στον οποιονδήποτε «δίπλα», κυριεύουν την πένα του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ κάπου στο 1836, για να γράψει μια δαιμονισμένη, μυστήρια κωμωδία, που ακούει στο όνομα Οι παίχτες.

Με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Γιώργος Τζαβάρα, Γιώργο Μπουκαούρη και guest star τον Θέμη Πάνου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη (20:00), Πέμπτη, Παρασκευή (21:00), Σαββατο (18:00 και 21:00), Κυριακή (19:00).

Εισιτήρια εδώ.

Σεσουάρ για δολοφόνους – Θέατρο Λαμπέτη

Κωμωδίες θέατρο OLYMPUS DIGITAL CAMERA / Γιώργος Καλφαμανώλης
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Σεσουάρ για δολοφόνους, η πανέξυπνη κωμωδία των Mπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς που έκανε πρεμιέρα-για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τον περασμένο αιώνα (1999) και συνέχισε για 13 συνεχόμενα χρόνια μέχρι το 2012, συνεχίζει ακάθεκτο την παράδοση.

Το γνωστό κομμωτήριο επαναλειτούργησε – με 2 new entries – για ακόμη μια χρονιά στο Θέατρο Λαμπέτη, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η σκηνοθεσία είναι του Νικορέστη Χανιωτάκη και τη διασκευή υπογράφει ο Θοδωρής Πετρόπουλος.

Το μέγα ερώτημα τίθεται ξανά στο κομμωτήριο Studio Antony: Ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος της Αμαλίας Τσαλίκογλου, της ιδιοκτήτριας του κτιρίου που βρίσκεται δολοφονημένη;

Ο τσαχπίνης κομμωτής Τόνυ (Ιωάννης Απέργης), η μεγαλοαστή κυρία Χατζηπατέρα (Κωνσταντίνα Μιχαήλ), η ροζ τσιχλόφουσκα-βοηθός πιστολάκι Σόφη (Αρετή Πασχάλη) ή ο μυστηριώδης αντικέρ Λεωνίδας Πέτροβας (Ζήσης Ρούμπος);

Ιδού το μέγα μυστήριο!

Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από αυτούς, διότι ο αστυνόμος Σταύρος Σταυράκος (Δημήτρης Μακαλιάς) θεωρεί ότι είναι όλοι ύποπτοι. Μαζί του και ο πανέξυπνος (;) βοηθός του ο Πανάγος (Χάρης Χιώτης).

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη (20:00), Πέμπτη & Παρασκευή (21:00), Σάββατο (18:00 και 21:00), Κυριακή (19:00).

Εισιτήρια εδώ.

 

Sexy Laundry- Θέατρο Καππα

κωμωδίες θέατρο Πάνος Γιαννακόπουλος

Με τα αδιέξοδα των ερωτικών σχέσεων που απασχολούν εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως καταπιάνεται η τρυφερή και συγκινητική κωμωδία Sexy Laundry της Michele Riml, που επέστρεψε στο Θέατρο Κάππα με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τη Ρένια Λουϊζίδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Με όπλα το χιούμορ και την ειλικρίνεια, το Sexy Laundry – μια μείξη κωμωδίας με ψυχανάλυση, μια feel-good παράσταση για τους «κουρασμένους» έρωτες που παλεύουν να αναστηθούν- βγάζει στη φόρα τα «άπλυτα» ενός γάμου και καθρεφτίζει τον ψυχισμό των ηρώων, την πάλη τους για αγάπη και ευτυχία.

25 χρόνια γάμου, 3 παιδιά, λίγα παχάκια, ολίγη φαλακρίτσα, πολλή γκρίνια, πολλή ανασφάλεια, πολλή αγάπη και ολίγον sex! Πού οδεύομεν; Θ’ αφήσουμε τη συνήθεια να μας βγάλει στα βράχια, ή να πάρουν το τιμόνι τα αισθήματα; Μήπως είναι πια αργά; Ή μήπως να το ξαναπάρουμε απ’ την αρχή;

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη (19.00), Πέμπτη και Παρασκευή (21.00), Σάββατο (18.00 και 21.00), Κυριακή (20.00).

Εισιτήρια εδώ.

Η σπασμένη Στάμνα- Εθνικό Θέατρο

Σε μία από τις κλασικότερες κωμωδίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου συναντιούνται στη σκηνοθεσία και τη σκηνή οι καταξιωμένοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες Ακύλλας Καραζήσης και Νίκος Χατζόπουλος. Συνσκηνοθετούν και συμπρωταγωνιστούν στη Σπασμένη Στάμνα του Χάινριχ Φον Κλάιστ που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Η ιστορία του έργου περιστρέφεται γύρω από τον Αδάμ, έναν δικαστή που καλείται να διαλευκάνει ποιος έσπασε μια ιστορική στάμνα στο υπνοδωμάτιο της Εύας, ενώ ο ίδιος είναι ο βασικός ύποπτος. Η μητέρα της Εύας μηνύει τον αρραβωνιαστικό της και η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η δίκη λαμβάνει χώρα παρουσία του συμβούλου δικαιοσύνης Βάλτερ, ο οποίος έχει έρθει για να επιθεωρήσει τις δικαστικές αρχές.

Η δομή, η πλοκή, αλλά και τα πρόσωπα του έργου συνομιλούν με τη βιβλική ιστορία του προπατορικού αμαρτήματος, με τρόπο όμως αντεστραμμένο, κωμικό. Ταυτόχρονα, στη Σπασμένη στάμνα, ο Κλάιστ συνδιαλέγεται με τον Σοφοκλή και τον Οιδίποδα πάνω στο θέμα του δικαστή που καλείται να δικάσει τον εαυτό του. Η αντίθεση ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι, η ατέλεια των ανθρώπινων νόμων και θεσμών, η πλάνη και η επακόλουθη πτώση γίνονται εδώ αφορμή για κωμικά ευτράπελα και αλυσιδωτές παρεξηγήσεις. Χρησιμοποιώντας ευφυέστατα τα μοτίβα της εξαπάτησης, της παρεξήγησης και της διαστρέβλωσης των γεγονότων, ο συγγραφέας μάς χαρίζει μια σπαρταριστή αστυνομική κωμωδία.

Mε τη δράση να ξεφεύγει από τη σκηνή και να μεταφέρεται σε απροσδόκητους χώρους της αίθουσας, κυκλώνοντας και εμπλέκοντας τους θεατές, η σκηνοθετική ανάγνωση δοκιμάζει να συσχετιστεί με το κοινό με τρόπο μη αναμενόμενο.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Χατζόπουλος (Δικαστής Αδάμ), Γιώργος Συμεωνίδης (Γραφέας Λιχτ), Αλεξάνδρα Όσπιτση (Κλητήρας Χάνφρηντ), Μαριαλένα Ηλία (Υπηρέτρια Γκρέτε), Μελίνα Πολυζώνη (Υπηρέτρια Λίζε), Ακύλλας Καραζήσης (Επιθεωρητής Βάλτερ), Μάρθα Φριντζήλα (Μάρθα Ρουλ), Γιώργος Γιαννακάκος (Φάιτ Τύμπελ), Θάνος Τοκάκης (Ρούπρεχτ Τύμπελ), Κίττυ Παϊταζόγλου (Εύα), Παναγιώτης Παναγόπουλος (Μπριγκίτε).

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή (20.30), Σάββατο (17.00), Κυριακή (20.30).

Εισιτήρια εδώ.

O τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού – Γκλόρια

κωμωδίες θέατρο

Μία από τις παραστάσεις που έγιναν talk of the town την περασμένη θεατρική σεζόν (και βραβεύτηκε ως καλύτερη παράσταση στα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος) ήταν Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού, του Ντάριο Φο, που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας. Η παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούν οι Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας και Στέλιος Πέτσος, έχει επιστρέψει για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο Γκλόρια και εξακολουθεί να προκαλεί τον περσινό «χαμό» σε μία παράσταση με πολλή μουσική, πολύ χιούμορ και πολλές αλήθειες.

«Με αφορμή το έργο του Ντάριο Φο η παράσταση στο Θέατρο Γκλόρια ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού. Μία διαχρονική δαιμονική, αστεία και επικίνδυνη φιγούρα για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο. Αρχίζουμε από τη γέννησή του, τα ταξίδια του στον χώρο και στον χρόνο και καταλήγουμε στο εδώ και τώρα», αναφέρουν οι συντελεστές του έργου. «Κι όλα αυτά σε μια παράσταση με δαιμονική ενέργεια τραγούδια, ζωντανή μουσική και καυστικό χιούμορ από μια ομάδα ηθοποιών που παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν διακωμωδώντας βιωματικά το δικό τους σήμερα μέσα από την ιστορία του έργου», αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης.

Στα highlights της παράστασης είναι φυσικά τα τραγούδια του Βάιου Πράπα (μουσικός επί σκηνής) και του Πάνου Βλάχου που «ντύνουν» τον Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη (20.00), Πέμπτη (21.00), Παρασκευή (21.00), Σάββατο (18.00 και 21.00), Κυριακή (20.00).

Εισιτήρια εδώ.

Νυχιάνγκ – Θέατρο Πορεία

Μια σκοτεινή κωμωδία έρχεται στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου για δεύτερη χρονιά και για μόλις 5 παραστάσεις, την περίοδο των γιορτών. Πρόκειται για το έργο Νυχιάνγκ που έγραψε η 20χρονη Ευαγγελία Γατσωτή στο πλαίσιο της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Τους δύο ρόλους του έργου ενσαρκώνουν οι Αλεξία Καλτσίκη και Θάλεια Σταματέλου, σε ένα δίδυμο που προκάλεσε αίσθηση και χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό.

Η Αργυρώ είναι αισθητικός και προσφέρει τις υπηρεσίες της κατ’ οίκον. Η Κάλλια χρειάζεται μανικιούρ και της κλείνει ραντεβού στο διαμέρισμά της. Η Αργυρώ καταφτάνει με τα σύνεργά της και η διαδικασία ξεκινάει. Την ιεροτελεστία του μανικιούρ διαρρηγνύει ο επίμονος ήχος κλήσης του κινητού της Κάλλιας. Η Αργυρώ θέλει επίμονα να μάθει ποιος είναι στην άλλη άκρη της γραμμής και γιατί προκαλεί τέτοια αναστάτωση στην Κάλλια. Ένα ιδιόχειρο γράμμα που θα βρεθεί στην εξώπορτα θα ανατρέψει τις εξηγήσεις, πυροδοτώντας εξομολογήσεις και συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

27-12-2022 Τρίτη στις 18:00

30-12-2022 Παρασκευή στις 18:00

03-01-2023 Τρίτη στις 18:00

06-01-2023 Παρασκευή στις 18:00

Εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες εδώ.