ΒΙΒΛΙΑ

10 περίεργες αλήθειες για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Στις 4 Ιουλίου 1862, ο μαθηματικός Lewis Carroll πραγματοποίησε μία εκδρομή μαζί με τον αιδεσιμότατο πρύτανη του χριστιανικού κολεγίου στο οποίο δίδασκε και τις τρεις κόρες του τελευταίου. Μία από αυτές την έλεγαν Αλίκη. Στην προσπάθειά του να ψυχαγωγήσει την 10χρονη Αλίκη και τις 2 αδερφές της, ο καθηγητής έπλασε μια φανταστική ιστορία που άγγιξε κατά πολύ τα όρια της ψυχεδέλειας και για την οποία ουκ ολίγοι έχουν αποφανθεί πως δεν είναι καθόλου συμβατή μ' έναν παιδικό εγκέφαλο.

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, το παραμύθι που τριπάρει όσο κανένα, ένα συμβολικό “κατηγορώ” στην καταπιεσμένη Βικτωριανή κοινωνία και τα Αγγλοσαξονικά πρότυπα γράφτηκε από έναν άνθρωπο που αρχικά δεν είχε καμία πρόθεση να γίνει συγγραφέας και μετέπειτα κατηγορήθηκε για παιδοφιλία.

Σαν σήμερα πριν 151 χρόνια εκδίδεται για πρώτη φορά το παραμύθι που έμελλε να γίνει ταινίες, θέατρο και μουσικές. Με αυτή την αφορμή θυμόμαστε 10 εκκεντρικές αλήθειες για την πιο διάσημη λογοτεχνική λαγότρυπα του κόσμου και ό,τι αυτή συμβολίζει. 

> Πολλά από τα παράλογα πράγματα που αναφέρονται στην ιστορία βασίζονταν σε πρόσωπα, μέρη και εμπειρίες την αληθινής Αλίκης και των αδελφών της.

> Τελικά ο Lewis έγραψε την ιστορία και την έκανε δώρο στη μικρή Αλίκη τα Χριστούγεννα του 1864. Η πρώτη μορφή του βιβλίου δεν προοριζόταν για δημοσίευση και έφερε αφιέρωση που μαρτυρούσε ότι επρόκειτο για ένα “δώρο Χριστουγέννων προς ένα αγαπητό παιδί, σε ανάμνηση μιας καλοκαιρινής ημέρας. Το 1926 όμως η Αλίκη ήταν σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση που έδωσε σε δημοπρασία του Sotheby το χειρόγραφο που της είχε δώσει ο Lewis Carroll.

Η πραγματική Αλίκη, η Alice Pleasance Hargreaves.

> Όταν ο εικονογράφος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου, John Tenniel είδε το πρώτο αντίτυπο απογοητεύτηκε τόσο με το πόσο άσχημα είχαν αναπαραχθεί τα σχέδιά του σε σημείο που ο Lewis αναγκάστηκε να το σκίσει και να δώσει τους μισθούς ενός ολόκληρου χρόνου για να επανατυπωθεί. 

> Το βιβλίο έγινε για πρώτη φορά ταινία το 1903 από τους σκηνοθέτες Cecil Hepworth και Percy Stowe, είχε διάρκεια 12 λεπτά.

> Ο Carroll παραλίγο να ονομάσει το βιβλίο “Η Αλίκη στη Χώρα των Ξωτικών”. Μία ιδέα που επίσης απορρίφθηκε ήταν το “Η Αλίκη ανάμεσα στις Νεράιδες”.

> Η ιστορία της Αλίκης εμπεριέχει σάτιρα για τους μαθηματικούς νεωτερισμούς του 19ου αιώνα. Ο Carroll ήταν ένας πολύ συντηρητικός καθηγητής μαθηματικών και απεχθανόταν τις καινοτομίες που είχαν σημειωθεί στην επιστήμη του εκείνα τα χρόνια, γι’ αυτό και πετάει μπηχτές σε αρκετά σημεία.

> Οι αυθεντικές εικονογραφήσεις ήταν σκαλισμένες σε ξύλο από χαράκτες! 

> Ο Dodo, το πουλί είναι η προέκταση του ίδιου του Lewis μέσα στην ιστορία, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Charles Dodgson. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες ο συγγραφέας τραύλιζε κι έλεγε το όνομά του “Ντο-ντο-ντόγκσον”. 

> Το βιβλίο δεν έχει αποσυρθεί ποτέ από τα ράφια των βιβλιοπωλείων.

> Το Σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων είναι μία από τις πιο σπάνιες ασθένειες στην ιστορία της ανθρωπότητας και έχει πάρει το όνομά της από τη νουβέλα του Lewis Carroll. Tα παραληρηματικά συμπτώματα είναι παραισθήσεις, αποπροσανατολισμός, ανικανότητα αντίληψης των μεγεθών και παραμόρφωση των σχημάτων.