ΒΙΒΛΙΑ

Τα πιο ακριβά βιβλία του κόσμου

Χειρόγραφα σπάνια, αντίτυπα καθοριστικά, βιβλία με χρυσές σελίδες μεταφορικά μιλώντας, κρίνοντας από την αξία τους. Βιβλία που κοστίζουν μια περιουσία και φυλάσσονται σε θυρίδες καλά κλειδωμένες και κάνουν μέχρι και τον πιο απαιτητικό συλλέκτη να χάνει τον ύπνο του στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να τα αποκτήσει. Τα ποσά που θα διαβάσεις παρακάτω αιτιολογούν αυτό που μόλις έγραψα.

Oι Ιστορίες του Mπιντλ του Βάρδου, J.K Rowling

Το πρώτο βιβλίο της Rowling κι εκείνο που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τον Harry Potter, προτού εκδοθεί μαζικά, κυκλοφόρησε σε 7 χειρόγραφα αντίτυπα με ζωγραφιές που είχε σχεδιάσει η ίδια η συγγραφέας. Τα βιβλία αυτά εκτός από πανάκριβα, είναι και πραγματικά έργα τέχνης. Δερματόδετα με ασημένιες λεπτομέρειες στο εξώφυλλο. Η J.K χάρισε τα 6 από αυτά σε φίλους και ανθρώπους που δούλεψαν για το Harry Potter και το έβδομο σε δημοπρασία μέσω Amazon, όπου και πουλήθηκε για 3, 35 εκατομμύρια δολάρια. Το πιο ακριβά πληρωμένο βιβλίο του 21ου αιώνα (έως σήμερα).

Traité des arbres fruitiers

Η Πραγματεία των Φρουτόδεντρων είναι ένα βιβλίο του 18ου αιώνα. Γραμμένο από τον βοτανολόγο Henri Louis Duhamel du Monceau, το χειρόγραφο με τις λεπτομερέστατες εικόνες για τα φρούτα και την «ανατομία» τους πουλήθηκε για 3,4 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία του 2006.

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου

Το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ. Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος τύπωσε τη Βίβλο των 42 γραμμών στα λατινικά, σε 180 αντίτυπα το 1455. Μόνο τα 48 από αυτά επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Το 1987 ένας Ιάπωνας βιβλιοπώλης αγόρασε το πρωτότυπο για 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

First Folio, William Shakespeare

Η πρώτη, σύμφωνα με τους μελετητές του, συλλογή έργων του πιο διάσημου Άγγλου γραφιά είναι ένας θησαυρός και ως τέτοιος αντιμετωπίζεται φυσικά. Το χειρόγραφο First Folio, το πιο σημαντικό βιβλίο της αγγλικής λογοτεχνίας «χτυπήθηκε» σε δημοπρασία του οίκου Christie’s για 5,2 εκατομμύρια ευρώ από τον συνιδρυτή της Microsoft, τον Paul Allen.

Οι Ιστορίες του Καντέρμπερυ, Chaucer Geoffrey

Οι 17.000 γραμμές των μεσαιωνικών ιστοριών του ποιητή Chaucer Geoffrey συνθέτουν ένα από τα 100 σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών. Ο ακρογωνιαίος λίθος της βρετανικής λογοτεχνίας πραγματεύεται ιστορίες οδοιπόρων, αντρών και γυναικών στη διαδρομή για το προσκύνημα στο Καντερμπέρυ. Από τα 12 αυθεντικά αντίγραφα ένα κατέληξε στα χέρια ενός εμπόρου βιβλίων, ο οποίος το εξαγόρασε για 4,6 εκατομμύρια ευρώ.

The Birds of America

Κάπου μεταξύ 1827 και 1838 ο φυσιοδίφης John James Audubon δημοσίευσε εκατοντάδες σκίτσα πτηνών της Βορείου Αμερικής, μεταξύ των οποίων και κάποια τα οποία είναι πλέον σε εξαφάνιση. Το 2010 η πιο ακριβή κόπια του βιβλίου πουλήθηκε για 9,6 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Bay Psalm Book

 

Mερικά από τα πιο μοσχοπουλημένα βιβλία στον κόσμο είναι θρησκευτικού περιεχομένου. Όπως για παράδειγμα αυτό εδώ, το οποίο περιλαμβάνει ψαλμωδίες και είναι το πρώτο που τυπώθηκε ποτέ σε βρετανική αποικία. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας David Rubenstein έδωσε το 2013 ένα ποσό γύρω στα 12 εκατομμύρια δολάρια για να το αποκτήσει. Είναι σίγουρα πολύ θρησκευόμενος πλούσιος.

Magna Carta

Η Μεγάλη Χάρτα, ο περίφημος καταστατικός χάρτης, ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκδόθηκε αρχικά το 1215 ζητώντας από τον βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας να αποκηρύξει κάποια από τα δικαιώματά του και να σεβαστεί το νόμο και τις διαδικασίες του. Ο Rubinstein που σου ανέφερα μόλις παραπάνω στο Βιβλίο των Ψαλμών, το 2007 εξαγόρασε για 17 εκατομμύρια ευρώ ένα από τα ελάχιστα αντίγραφα που έχουν επιβιώσει μέσα στους αιώνες γιατί, όπως λέγεται, θεωρούσε πολύ σημαντικό να υπάρχει το έγγραφο αυτό στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτέλεσε την έμπνευση για την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.