ΒΙΒΛΙΑ

Το “Σου Είπα Πως Σ’ Αγαπώ;” είναι το βιβλίο που θα θες να διαβάσεις μέσα σε μια μέρα

Η Estelle Maskame είναι μόλις 20 χρονών. Ωστόσο, το νεαρό της ηλικίας της δεν την εμπόδισε καθόλου στο να αποτυπώσει τις σκέψεις της σε βιβλίο με τον πιο ώριμο τρόπο. Η Estelle, ένα κορίτσι από το σκοτσέζικο Πίτερχεντ ξεκίνησε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα στην ηλικία των 13. Στα 16 της θα ολοκλήρωνε την πρώτη της τριλογία, που δεν είναι άλλη από τη best seller σειρά βιβλίων «Σου είπα πως σ'αγαπώ;» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).

‘Επεσε στα χέρια μου εντελώς συμπτωματικά και παρά το γεγονός ότι (ναι, το ομολογώ), τα romance μυθιστορήματα δεν είναι το αγαπημένο μου είδος, το συγκεκριμένο βιβλίο με «τράβηξε» πολύ εύκολα, με απορρόφησε και με τη σειρά μου το «ρούφηξα», όχι γιατί είναι μικρό 429 σελίδες δεν τις λες λίγες, αλλά γιατί είναι από εκείνα που με το που ξεκινάς λες πολλές φορές «ok, μία σελίδα ακόμα» και τελικά δεν κλείνεις πριν τελειώσει. Στη δική μου περίπτωση ήταν ζήτημα 3 ημερών. Νυχτών για να είμαι ακριβής. Τι με κέρδισε στο «Σου είπα πως σ’ αγαπώ»; εξηγούμαι ευθύς αμέσως:

#1 Η ηρωίδα, η Ίντεν θα μπορούσε να είναι κολλητή σου

Κεντρικό πρόσωπο στο λογοτεχνικό σύμπαν της Maskame είναι η Ίντεν Μονρό, μια 16χρονη κοπέλα που συμφωνεί να περάσει το καλοκαίρι με τον πατέρα της στην Καλιφόρνια. Οι γονείς της Ίντεν έχουν χωρίσει, ο πατέρας της έχει ξαναπαντρευτεί και ζει με τη νέα του οικογένεια. Η Ίντεν έχει να δει τον πατέρα της τρία ολόκληρα χρόνια. Καταλαβαίνεις την όλη άβολη φάση. Η συνύπαρξη της Ιντεν με τους τρεις εξ αγχιστείας αδερφούς της δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

#2 Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Καλιφόρνια

Και συγκεκριμένα στην παραλιακή πόλη της Σάντα Μόνικα. Ήλιος, θάλασσα, ωραίες εικόνες. Καλοκαίρι έρχεται. ό,τι πρέπει για να ταξιδέψει το μυαλό σου ανέμελα.

#3 Υπάρχει δράμα

Το πιο μεγάλο «αγκάθι», ο μεγάλος (κούκλος) αδερφός της, Ίντεν ο Τάιλερ, που είναι το ακριβώς αντίθετο από εκείνη. Ένα παιδί δύσκολο, οξύθυμο, ένας εγωιστής έφηβος που η Ίντεν θα προσπαθήσει να προσεγγίσει παρόλο που αρχικά τον μισεί. Σύντομα θα γίνει η προστατευόμενή του και της ατίθασης παρέας του. Θα βιώσει νέες περιπέτειες, πρωτόγνωρες εμπειρίες. Ο Τάιλερ όμως, συνεχίζει να είναι απόμακρος, «κλειστός». Η Ίντεν θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον «ξεκλειδώσει». Μία από τις νέες της φίλες, βγαίνει μαζί του. Ώσπου κάποια στιγμή, συνειδητοποιεί ότι τον έχει ερωτευτεί. Αγάπησε τον λάθος άνθρωπο, τον εξ αγχιστείας αδερφό της. Θα μπορέσει να κοντρολάρει αυτό που νιώθει; Drama, drama, DRAMA.

#4 Θα θυμηθείς τα νιάτα σου

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ταυτιστείς με την Ίντεν. Σε ένα σημείο; σε λίγα; παντού; σίγουρα θα αναπολήσεις τη δική σου εφηβεία, τον έρωτα μ’ εκείνο το «κακό παιδί» που σε ταλαιπωρούσε, ή τον άλλον, εκείνο το απαγορευμένο ειδύλλιο που κανείς δεν έπρεπε να μάθει; το μεθύσι που δεν έπρεπε να κάνεις…Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν κανονικότατα.

#5 Η συγγραφέας του είναι ξεκάθαρα «παιδί θαύμα»

Η Estelle Maskame, τιμήθηκε με το βραβείο Τέχνης Νεαρών Σκωτσέζων το 2016 και συμπεριλήφθηκε στην τελική λίστα για το βραβείο Νεαρών Ενηλίκων στα βραβεία Ρομαντικού Μυθιστορήματος της Χρονιάς. Η τριλογία της και το επόμενο μυθιστόρημά της, με τίτλο “Dare to Fall” έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες. Κι αυτή, όπως όλα δείχνουν, είναι μόνο η αρχή για την νεαρή Estelle η οποία θεωρεί τη συγγραφή ως «την καλύτερη δουλειά στον κόσμο». Διαβάζοντάς το έπιασα αρκετές φορές τον εαυτό μου να σκέφτεται «μα είναι δυνατόν να σκαρφίστηκε το μυαλό ενός 14χρονου κοριτσιού μια τόσο σωστή περιγραφή;». Αξίζει μόνο και μόνο γι’ αυτό να το διαβάσεις (και να θυμηθείς πώς έγραφες εσύ στα 13 σου).

Το «Σου είπα πως σ’ αγαπώ» χωρίζεται σε τρία βιβλία. Το πρώτο- το ομώνυμο της τριλογίας- έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις παίρνοντας μέρος στο διαγωνισμό μας-. Μέσα στο 2018 θα κυκλοφορήσουν και τα άλλα δύο βιβλία,«Σου είπα πως σε χρειάζομαι;» και «Σου είπα πως μου λείπεις;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Ο διαγωνισμός έληξε! Oι 3 αναγνώστριες που πήραν μέρος για τα 3 αντίτυπα του βιβλίου και κέρδισαν είναι οι εξής:

1. Ειρήνη Μάνιου

2. Bίκη Βάλαρη

3. Φανή Γκαραβέλα