ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ

Αναδρομή στις καλύτερες οσκαρικές εμφανίσεις από τους fashion experts Ηλία Μιχαλόλια και Χάρη Γκοτζαμανίδη

Photo by John Shearer/Invision/AP

Λίγο πριν την πολυαναμενόμενη φετινή τελετή των βραβείων της Ακαδημίας που φέτος κλείνει τα 90 χρόνια ζωής, μία αναδρομή στις red carpet εμφανίσεις είναι απαραίτητη για να προετοιμάσει το έδαφος. Αν και αναμένεται ότι το κόκκινο χαλί θα πλημμυρίσει και πάλι με μαύρα φορέματα, ως μία κίνηση συμπαράστασης των κινημάτων Time’s Up και #MeToo κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στον επαγγελματικό χώρο αλλά και της φυλετικής ανισότητας, δεν είναι δυνατόν οι celebrities να μην επιστρατεύσουν όλες τις δυνάμεις τους για να κερδίσουν το ενδυματολογικό παιχνίδι έστω και με όρους αυτή τη φορά που το κάνει και πιο ενδιαφέρον.

Το πιο σημαντικό red carpet event, το οσκαρικό κόκκινο χαλί συνοψίζει όλη τη χλιδή, το glam, την κομψότητα και τη φινέτσα του χολιγουντιανού κόσμου. Από την εποχή της Grace Kelly και της Audrey Hepburn, μέχρι τα ’90s και την Kim Basinger, το glam, οι υπερβολές και οι προσπάθειες εντυπωσιασμού τραβούσαν τα βλέμματα. Τα Oscars και συγκεκριμένα το κόκκινο χαλί τους έχει τη δύναμη να αναδείξει καλλιτέχνες, σχεδιαστές και σαφέστατα να δημιουργήσει trends. Κάθε χρόνο στιλίστες, σχεδιαστές και ηθοποιοί βάζουν τα δυνατά τους για τα λίγα βήματα στο κόκκινο χαλί. Κάποιες χρονιές δεν ξέρεις ποια να πρωτοκοιτάξεις, κάποιες άλλες απλά χαζεύεις όμορφες δημιουργίες που έχεις όμως ξαναδεί, ενώ πολύ συχνά, αν και όχι πάντα συνειδητά, οι ενδυματολογικές επιλογές περνούν το δικό τους μήνυμα. Η μόδα είναι ένα μέσο έκφρασης και το φετινό dress code τη χρησιμοποιεί με τον πιο δυναμικό τρόπο.

Οι celebrities που έχουν αφήσει το σημάδι τους στο κόκκινο χαλί είναι πολλοί ενώ οι εμφανίσεις τους είναι συνδεδεμένες με ευφάνταστες δημιουργίες. Οι σταθερές αξίες όπως η Angelina Jolie, η Charlize Theron και η Nicole Kidman δύσκολα θα αφήσουν ανικανοποίητο το κοινό τους, ενώ κάθε χρόνο δεν λείπουν οι εκπλήξεις όπως αυτή της Madonna ντυμένη στα λευκά, θυμίζοντας την Merilyn Monroe, στο πλάι του Michel Jackson το1991.

Οι fashion editors Ηλίας Μιχαλόλιας και Χάρης Γκοτζαμανίδης θυμήθηκαν και ανέλυσαν αγαπημένες τους εμφανίσεις των τελευταίων 30 χρόνων, σχολιάζοντας από την πάντα elegant Kirsten Dunst, μέχρι την ρομαντική Gwyneth Paltrow και από την νεραϊδένια Lupita Nyong’o στην πρώτη της εμφάνιση στα Oscar μέχρι και την εντυπωσιακή Jennifer Lawrence και την αξέχαστη τούμπα της στα σκαλιά του Dolby Theatre.

Η Gwyneth Paltrow με Ralph Lauren, 1999

AP Photo/Michael Caulfield

AP Photo/Michael Caulfield

«Ένα αξέχαστο το look της Gwyneth, με το οποίο παρέλαβε το Oscar για την ερμηνεία της στον ”Ερωτευμένο Σαιξπηρ”. Ένα κουφετένιο ροζ φόρεμα με στενή μέση και έντονη φούστα, πότε δεν έδειξε περισσότερο απέριττο. Τα μαλλιά πιασμένα σε ένα κλασικό σινιόν, συνωμότησαν στο να παραμείνει το συγκεκριμένο look, σημείο αναφοράς στο red carpet και φυσικά να το μιμηθούν χιλιάδες γυναίκες στον πλανήτη».

Η Michelle Williams με Vera Wang, 2006

AP Photo/Kevork Djansezian

AP Photo/Kevork Djansezian

«Το φόρεμα καθορίζεται από το χρώμα του. Το σχέδιο κλασικό, old hollywood, που θυμίζει έντονα εποχές silver screen.  Η ένταση του κίτρινου το μεταφέρει στο σήμερα, ενώ ταυτόχρονα το μετατρέπει σε ένα fashion oriented κομμάτι».

Η Diane Kruger με Chanel, 2010

AP Photo/Chris Pizzello

AP Photo/Chris Pizzello

‘«Το συγκεκριμένο κορίτσι αποτελεί αναφορά στο red carpet. Με την συγκεκριμένη εμφάνιση αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η επιλογή ενός βραδινού φορέματος δεν πρέπει να είναι ανιαρή, αλλά αντιθέτως να προκαλεί με τις λεπτομέρειες χωρίς να γίνεται φλύαρο το αποτέλεσμα».

Η Jennifer Lawrence με Christian Dior, 2013

Photo by John Shearer/Invision/AP

Photo by John Shearer/Invision/AP

«Ένα νέο κορίτσι μπορεί να φορέσει ένα υπερμέγεθες φόρεμα και παράλληλα να χαρακτηρίζεται ως fashion girl. Το ”συννεφένιο λευκό” ανάλαφρο φόρεμα ταιριάζει πολύ τόσο με το σωματότυπό της όσο και με την προσωπικότητα της νεαρής σταρ. Το ”ήσυχο” χτένισμα ολοκληρώνει την νεανική και up to date red carpet επιλογή της».

Η Lupita Nyong’o με Prada, 2014

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File

«Σε grecian αισθητική, οι γραμμές του φορέματος, αναδεικνύουν ανάλαφρα τη σιλουέτα, κάτι που πραγματικά απογειώνεται με το baby blue χρώμα και την απαλή αίσθηση του ανάλαφρου υφάσματος. Τα κοσμήματα λιτά αλλά σχετικά με το συνολικό ύφος χαρίζουν στην ηθοποιό μία αξέχαστη πρώτη φορά στο κόκκινο χαλί των Oscar».

Η Marion Cotillard με Christian Dior, 2015

Photo by Chris Pizzello/Invision/AP

Photo by Chris Pizzello/Invision/AP

«Πολύ έξυπνο στο συγκεκριμένο look, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο στο πίσω μέρος του φορέματος. Φαινομενικά από εμπρός φαίνεται ένα κλασικό, ίσως και λίγο βαρετό φόρεμα, αλλά το πίσω μέρος αποτελεί έκπληξη, με την έντονη χαμηλή σε μαύρο χρώμα ζώνη και την χαλαρό πατρόν στην πλάτη».

H Kirsten Dunst με Christian Dior, 2017

Photo by Richard Shotwell/Invision/AP

 Photo by Richard Shotwell/Invision/AP

«Είναι πραγματικά συγκλονιστικός ο τρόπος  που συνδυάζει το DNA του κλασικού Hollywood με το σημερινό it girl. Tο μήκος του φορέματος καθώς και τα παπούτσια είναι αυτά που καθορίζουν το στιλ του σήμερα ενώ το μαύρο χρώμα είναι το απαραίτητο διαχρονικό στοιχείο».

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α’ προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.

 

Κεντρική φωτογραφία: John Shearer/Invision/AP