ΜΟΔΑ

Τα μοντέλα αποκτούν επίσημα φωνή και μάχονται κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Photo by Charles Moriarty/Invision/AP

Κι ενώ στις Κάννες, ο Olivier Rousteing και ο οίκος Balmain δίνουν τη δική τους μάχη κατά του ρατσισμού στο χώρο του θεάματος, ένα ακόμα νέα έρχεται να δώσει μία ακόμα μάχη που αφορά στη μόδα και συγκεκριμένα στο χώρο του modeling. Ένα νέο πρόγραμμα έρχεται να προστατεύσει τη δουλειά των μοντέλων, ως μία ακόμα κίνηση κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στον επαγγελματικό χώρο.

Ο οργανισμός Model Alliance, του οποίου ιδρύτρια είναι το μοντέλο Sara Ziff και λειτουργεί από το 2012, έρχεται να θέσει τα θεμέλια για καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και να αποτρέψει την κακοποίηση στο χώρο του modeling με ένα νέο πρόγραμμα που φέρει το όνομα “Respect”. Μέσα στον ορυμαγδό καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και κακομεταχείριση στον χώρο εργασίας μία τέτοια πρωτοβουλία ήταν κάτι παραπάνω αναγκαία.

A post shared by Sara Ziff (@saraziff) on

 

Διάσημα μοντέλα όπως η Doutzen Kroes, η Edie Campbell και η Milla Jovovich είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν ήδη ενταχθεί στη συμμαχία, ξεκινώντας δυναμικά την μάχη για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μοντέλων. Πρόσφατα, είχε τεθεί το ζήτημα των φωτογράφων στα backstage, που τραβούν ακόμα και την ώρα που τα μοντέλα αλλάζουν. Επιπλέον, καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μοντέλων από διάσημους φωτογράφους όπως  οι Mario Testino, Bruce Weber, Patrick Demarchelier και Terry Richardson έχουν ήδη εγείρει αντιδράσεις, με τα μοντέλα να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να παίρνουν με το μέρους τους διάσημα brands αλλά και τον τύπο.

Ωστόσο, αυτή η αίσθηση προφανέστατα δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται κάτι πιο ασφαλές που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των μοντέλων που σίγουρα δεν είναι μόνο τα αυτονόητα, όπως το να μπορούν δηλαδή να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να δέχονται σεξουαλικούς κι άλλους εκβιασμούς. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα μοντέλα δουλεύουν χωρίς χρηματικές απολαβές για να καλύψουν χρέη του πρακτορείου τους ή δέχονται δουλειές αναγκαστικά με το φόβο ότι δεν θα ξαναδουλέψουν.

A post shared by Sara Ziff (@saraziff) on

 

Όλο αυτό το σαθρό κύκλωμα που εγκλωβίζει τα μοντέλα και την ελευθερία των επιλογών τους χρειάζεται πιο δραστικές κινήσεις και το “Respect” είναι μία από αυτές. Πρόκειται λοιπόν, για ένα πρόγραμμα που ζητά από τα brands, τα πρακτορεία μοντέλων και όλα τα media να υπογράψουν μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για την προστασία των μοντέλων με σκοπό να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση και η κακομεταχείρισή τους.

Στην ανακοίνωση του οργανισμού σχετικά με το πρόγραμμα αναφέρεται: «Σαν μοντέλα, οι εικόνες μας διατίθενται για εμπορικό σκοπό, αλλά τα σώματα παραμένουν δικά μας. Σχεδιασμένο από τα μοντέλα και τους συμμάχους τους, το RESPECT παρέχει ένα πλάνο για την προστασία των μοντέλων από την παρενόχληση.»

Προφανώς και χειροκροτούμε αυτή την πρωτοβουλία με την ευχή να υπογράψουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι το “Respect” και να αρχίσει να καθαρίζει το τοπίο από όλα όσα έχουν μαυρίσει τη φήμη του modeling.

 

Κεντρική φωτογραφία: Charles Moriarty/Invision/AP