ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Χριστίνα Σακελλαρίδη παροτρύνει τις νέες γυναίκες επιχειρηματίες να μην αντιμετωπίζουν τους άνδρες σαν αντιπάλους

Το 1998 τιμάται με την ευρωπαϊκή διάκριση «Le Diplome d' Honneur de l' Ordre Εuropeen». Τέσσερα χρόνια μετά λαμβάνει το βραβείο «Αυτοδημιούργητου επιχειρηματία» και το 2003 το βραβείο «Ευρώπη 2003», θεσμοθετημένο από τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το 2006 θα τιμηθει με το Βραβείο Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις υπηρεσίες της ως αντιπρόεδρος την περίοδο 1983 - 2004 και το 2009 με τα διάσημα του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος Αξίας της Γαλλίας, με προεδρικό διάταγμα του Νικολά Σαρκοζί.

Το βιογραφικό της Χριστίνας Σακελλαρίδη, Πρόεδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, είναι ένας μακρύς κατάλογος από δραστηριότητες στο διεθνές εμπόριο, θεσμικές θέσεις και διακρίσεις. Μία γυναίκα που πέτυχε και έδειξε τη δύναμη του μυαλού και της θέλησής της σε χώρους καθαρά ανδροκρατούμενους. Η Χριστίνα Σακελλαρίδη ήταν μία από τις βασικές ομιλήτριες στο Game Changer in Women of Influence. Μία γυναίκα με επιμονή και όραμα. Μία γυναίκα πρότυπο.

Μία γυναίκα καταφέρνει να ανελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα ανδροκρατούμενο χώρο και να επιτύχει. Κοιτώντας την πορεία σας πώς το σχολιάζετε;

Κάνοντας ένα flash back στην σταδιοδρομία μου, δοξάζω τον Θεό για την τόλμη που μου έδωσε να πετύχω πρωτοποριακούς στόχους για γυναίκες.

Η 1η μου πρωτιά ήτανε η επιτυχία μου στις εξετάσεις να προσληφθώ στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Είμαι ο πρώτος Έλληνας εργαζόμενος, δεν είχε σκεφθεί ούτε άνδρας να τολμήσει!

Η 2 η είναι ο ΠΣΕ.

Η 3η είναι το ΕΒΕΑ. Επιπλέον εκτός από σύμβουλος εκλέχθηκα και Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ. Μέχρι σήμερα τη θέση αυτή δεν την κατέλαβε καμία γυναίκα.

Η 4η πρωτιά: Είμαι η 1η γυναίκα που διορίστηκε, από τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Ράλλη, Πρόεδρος Δημόσιου Οργανισμού, του ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών).

Η 5η πρωτιά: Ανέλαβα την Προεδρία του ΟΑΕΠ στην οποία παρέμεινα επί 20 χρόνια, του μοναδικού Ασφαλιστικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων της χώρας.

Η 6η πρωτιά: Ίδρυσα την πρώτη ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου «ΙΝΤΕRINVEST ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΕΕΧ» που εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έως τότε μόνο οι τράπεζες είχαν παρόμοιες εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Υπάρχει μία συμβουλή που έχετε δεχθεί και σας βοήθησε πολύ;

Την συμβουλή που μου έδωσε η μητέρα μου όταν άρχισα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία (στα 19): «Μην χάσεις ποτέ την αξιοπρέπειά σου, να σέβεσαι τον εαυτό σου, να συγκεντρώνεσαι στο στόχο σου και να μην αφήνεις τίποτα και κανένα να μπει εμπόδιο έως ότου το πετύχεις»

Τι θα παροτρύνατε τις νέες γυναίκες επιχειρηματίες;

Nα έχουν υψηλούς στόχου​ς, τόλμη, επιμονή, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, να δουλεύουν σκληρά, να αναλαμβάνουν ρίσκο, να σκέπτονται σαν άνδρες, να συμπεριφέρονται σαν κυρίες με ευαισθησία, διαίσθηση, όραμα, να μην αντιμετωπίζουν τους άνδρες σαν αντιπάλους αλλά σαν συμμάχους

Η γυναικεία σκέψη και το ταλέντο παραμένουν αναξιοποίητα στο χώρο των επιχειρήσεων;

Όχι, αν πραγματικά υπάρχουν.

Η τύχη είναι καθοριστικός παράγοντας;

Η τύχη είναι απαραίτητη. Υπάρχει το αρχαίο ρητό «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Χρειάζονται και τα δύο.

Τελικά μία γυναίκα μπορεί να τα κάνει όλα; Μπορεί να έχει οικογένεια, να φροντίζει τον εαυτό της και να κάνει παράλληλα καριέρα;

Μπορεί αλλά πολύ δύσκολα και με πολλές θυσίες.

Αποτελείτε με το έργο σας έμπνευση για πολλές γυναίκες. Αλήθεια, το ξέρετε;

Χαίρομαι πολύ όταν το ακούω αυτό. Είναι μεγάλη ηθική αναγνώριση για μένα.

Mιλήστε μας για την παρουσία σας στο Game Changer Women of Influence.

Ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές που με συμπεριέλαβαν με τόσο σημαντικές γυναίκες που έχουν προσφέρει πολλά όχι μόνο στις επιχειρήσεις τους αλλά και στην κοινωνία.

 

*Το συνέδριο Game Changer in Women of Influence , πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, φιλοξενώντας κορυφαίες προσωπικότητες της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συμμετέχουν σε μια δυναμική συζήτηση για τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου είναι οι: Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Xρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας, Έλενα Παπαδοπούλου, Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού, Όμιλος ΟΤΕ, Μιχάλης Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος, ΣΕΒ, Δόμνα Μηχαηλίδου, Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα μεταρρυθμίσεων, Τερέζα Μεσσάρη, Γενική Διευθύντρια Οικονομικών & Εργασιών, Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ, Μανώλης Θεοδωράκης, HR Director Greece & Balkans, Toyota Hellas, Δανάη Μπεζαντάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Navigator Shipping Consultants, Charlotte Sammelin, Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, Μαρία Παπάζογλου, Carreer & Life Coach. Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Ελληνοσουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Hellenic Swedish Chamber of Commerce). Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι η Direction Business Network με τα Business Today, AdBusiness, advertising.gr, businessnews.gr, η Huffpost Greece και το Ladylike.gr.