ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Για τον George Michael, η ερωτική επιθυμία ποτέ δεν ήταν ντροπή

AP Photo/Alastair Grant

Το καλοκαίρι του 1995, το MTV Europe μετρούσε μια από τις τελευταίες χρονιές που προβάλλόταν στο ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο με την βοήθεια της ΕΡΤ. Το "Wonderwall" των Oasis και το "Fastlove" του George Michael είναι μερικά από τα videoclips που κάθε ανυποψίαστος θεατής μπορεί να παρακολουθήσει σε συνεχές πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό rotation και να κολλήσει το δικό του pop «μικρόβιο». Oι Oasis έκρυβαν ένα αινιγματικό σκοτάδι, ήταν η «κακή παρέα» που φοβόταν κάθε μεσοαστική μάνα για το γιο της. Ο George Michael ήταν κάτι ακόμα «χειρότερο»: Καθισμένος σε έναν βελούδινο καναπέ πατούσε ένα τηλεκοντρόλ και εμφανίζονταν μπροστά του ημίγυμνα μοντέλα, άνδρες και γυναίκες, που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να τον αποπλανήσουν, σε ζωντανή, prime time μετάδοση.

 

Στο τέλος ένας χορός ανδρών-γυναικών-George Michael σε μια τεχνητή, <<στουντιακή>> βροχή, γινόταν ένα θέαμα ανεξήγητα σέξι, ειδικά αν είσαι 10-11 χρονών όπως ο γράφων και το σεξ είναι ακόμα μια θολή έννοια στο μυαλό σου. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Rob Gordon, χαρακτήρας του βιβλίου “High Fidelity” (Nick Hornby), έλεγε σε παρτενέρ του, ‘το σεξ είναι βιολογική ανάγκη, χρειαζόμαστε το σεξ’.Θα μπορούσε να είναι τίτλος τραγουδιού του George Michael.

Διάβασε επίσης: O Nick Cave σου προτείνει το δικό του ερωτικό soundtrack

Before You Go-Go

Ο George Michael γεννήθηκε σαν σήμερα το 1963, με το όνομα Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου. Η γνωριμία του με τον Andrew Ridgeley όταν ήταν μόλις 12 ετών, στο posh ιδιωτικό σχολείο του Hertforshire που πήγαιναν και οι δύο, ήταν μια διέξοδος από το αποστειρωμένο, κυνικό περιβάλλον του Λονδίνου.  Τα χρόνια πέρασαν και η εφηβεία εξατμίστηκε σε άβολες polaroids και το 1982 γεννήθηκαν οι Wham!  Στον αστερισμό των micro shorts και των κουπ που θύμιζαν Λίτσα Διαμάντη και Θέμη Αδαμαντίδη, οι Wham συνδυάσαν τη νεο-ρομαντική διάθεση των Depeche Mode – Duran Duran με μια ασταμάτητη διάθεση για πάρτι και τα hits όπως το “Wake Me Up (Before You Go-Go)” έγιναν νεανικοι ύμνοι.

 

Τα χρόνια πέρασαν και οι γραφικότητες τύπου “Last Christmas” έδωσαν τη θέση τους σε μια solo καριέρα που έμοιαζε με άγριο, ανήμερο ζώο. Ο George Michael κρατάει κιθάρα, φοράει τζιν και μπότες, κουνάει αισθησιακά γοφούς και ψιθυρίζει “well I guess it would be nice, if i could touch your body…”. Το album “Faith” πουλάει δέκα εκατομμύρια αντίτυπα και περιλαμβάνει ύμνους όπως το “Father Figure” το “Listen Without Prejudice” έχει το “Freedom”, όπου τα κορυφαία μοντέλα εκείνης της εποχής μαζεύονται για να χαρίσουν σάρκα, ιδρώτα και εκφραστικό playback σε ένα εξωπραγματικό hit της εποχής.

 

Φήμες για ερωτική σχέση του George Michael με την Madonna μπλέκονταν με έξτρα φημες πως ο Βρετανόκύπριος τραγουδιστής δεν λογαριάζει το φύλο του εκάστοτε παρτενέρ του. Χρόνια μετά, ο George Michael θα δήλωνε στο βρετανικό GQ πως “κάτι παιζόταν” με τη Madonna, αλλά την φοβόταν (!), γι`αυτό και ποτέ δεν είχαν σχέση.

Πόρτα της αβύσσου

«Θα έκανα συνέχεια σεξ με γυναίκες, αν δεν είχα γνωρίσει το αγόρι μου» δήλωνε λίγα χρόνια πριν το θάνατο του ο George Michael. Η εποχή της μόνιμης αμφιβολίας προς τον εαυτό του και των σεξουαλικών πειραματισμών, κράτησε από την εποχή των Wham! και βρήκε αίσιο τέλος στο ξεκίνημα της δεκαετίας του `90, όταν γνώρισε τον Βραζιλιάνο χορευτή Anselmo Feleppa. O έρωτας ήταν κεραυνοβόλος, η κατάληξη του, τραγική. Λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 1991, ο Anselmo αποκαλύπτει στον Michael ότι πάσχει από AIDS. Ο Anselmo, υπό το φόβο να προκαλέσει αρνητική δημοσιότητα στον αγαπημένο του, εξαφανίζεται στην Βραζιλία για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση αίματος. Περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα πεθαίνει. Ο George Michael γονατίζει από τις ενοχές, γράφει το τραγούδι “Jesus to a Child” και το αφιερώνει σ`εκείνον, αποκαλύπτει επιτέλους στους γονείς του πως είναι ομοφυλόφιλος. 

 

Πέρασαν τρία χρόνια, με την κυκλοφορία του album “Older”, μια νέα γεύση δόξας από το κοινό του MTV, ένα νέο έρωτα, στο πρόσωπο του Kenny Goss. Το καλοκαίρι του `96, ο George ανακοίνωνε τη νέα του σχέση στη μητέρα του, εισπράττωντας και τα δικά της νέα. Καρκίνος. «Αισθάνθηκα καταραμένος, ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου» δήλωνε λίγα χρόνια μετά σε βρετανικά media.

Τον Απρίλιο του 1998, ακολουθούσε έναν άγνωστο άντρα σε ουρητήριο, πιστεύοντας ότι πρόκειται για κάποιο ερωτικο παιχνίδι. Ο άντρας ήταν αστυνομικός, η σύλληψη του με την κατηγορία της προσβολής της δημοσίας αιδούς, συνεπαγόταν μια ακραία διαπόμπευση, από την οποία η δημόσια εικόνα του βγήκε λαβωμένη. Το single “Outside” ήταν ο τρόπος του για να πει “mea culpa” και να μιλήσει για πρώτη φορά ειλικρινα, για τη σεξουαλικότητα του. Μια κάποια εξιλέωση.

 

Από τότε, ποτέ δεν κατάφερε να επανέλθει στο top επίπεδο της δισκογραφίας και όσο περνούσαν τα χρόνια θύμιζε μάλλον σκιά της εκτυφλωτικής περσόνας με την οποία είχε συστηθεί. Την ίδια εποχή που τα βρετανικά tabloids έγραφαν για εκείνον τίτλους που τον παρουσίαζαν ως χρήστη ναρκωτικών (ποτέ δεν είχε αρνηθεί ότι έκανε χρήση κάνναβης), εκείνος απολάμβανε τη ρομαντική συντροφιά του Kenny Goss, με τον οποίο έφτασαν πολύ κοντά στο να γίνουν γονείς.  Ο ίδιος δήλωνε στο GQ: “Ναι, πέρασα κατάθλιψη, ίσως και να αυτοκτονούσα, αν δεν ήταν στο πλευρό μου ο σύντροφος μου”.

Ο George Michael αγαπούσε τους συντρόφους του, αγαπούσε ακόμα περισσότερο το σεξ και γι`αυτό δόξαζε την ερωτική πράξη μέσα στους τοίχους του σπιτιού και πάνω σε σελίδες τετραδίων, γράφοντας στίχους και μελωδίες. Το δημόσιο coming out του ήταν λίγο αδέξιο, πολύ λυτρωτικό και ακόμα περισσότερο “πονηρό”. Ο θάνατος του George τον Δεκέμβριο του 2016 και τα 53 χρόνια που έζησε στον πλανήτη γη, ίσως μας έμαθαν κάτι: Δεν είναι κακό να σκέφτεσαι το σεξ, να θέλεις να κάνεις σεξ, με άντρα ή γυναίκα, με έναν ή περισσότερους παρτενέρ. Αρκεί να έχεις πίστη.

AP Photo/Alan Greth

AP Photo/Alastair Grant

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Alan Greth