ΑΡΩΜΑ

Ποια είναι τα πιο συναισθηματικά αρώματα;

Τα ωραιότερα αρώματα είναι αυτά που είναι καλά χαραγμένα στη μνήμη μας. Είναι αυτά που ξυπνούν τα πιο βαθιά μας συναισθήματα κι είναι τα ίδια αρώματα που φέρνουν στο μυαλό παλιές κι αγαπημένες αναμνήσεις από πιο τρυφερές κι αγαπησιάρικες εποχές. Είναι αυτά τα αρώματα που δεν ήθελαν κάποιο μαγικό τρόπο για να τοποθετηθούν, ούτε χρόνο για να σου "κάτσουν" αναδύοντας φρεσκάδα και γοητεία. Το έκαναν έτσι απλά.

Φίλη μου, το τζουκ μποξ των δικών μας αγαπημένων αρωμάτων συνεχίζει να παίζει γιασεμιά, εσπεριδοειδή, βανίλιες, πούδρες, κάποια ξύλα, λίγα τριαντάφυλλα και μια δόση από μπαχάρια. Κι όσο κι αν οι επιλογές πια είναι εκατοντάδες τα αρώματα που είναι βαθιά συναισθηματικά και κάνουν την καρδιά μας να χτυπά ρυθμικά είναι λίγα. Κι αυτά τα αρώματα έχουν γράψει ιστορίες πίσω από κάθε μικρό ή μεγάλο ψιτ. Και νομίζω ότι αξίσουν μια υπενθύμιση, ένα ζεστό χειροκρότημα και μια τρυφερή ματιά πίσω στο χρόνο. 

Lancôme, Tresor

Από 10 1990 που παρασκευάστηκε το Tresor υποστηρίζει ότι η αγάπη είναι ένας θησαυρός. Κάποιες το φορέσαμε πολύ αυτό το άρωμα. Προσωπικά έχω ακόμη το άδειο μπουκάλι στη συλλογή μου. Υπήρξε ένα από τα πιο αγαπημένα μου αρώματα λόγω των λουλουδάτων και πουδρέ συστατικών του.

Dior, Miss Dior

Ο Christian Dior δημιούργησε αυτό το άρωμα το 1947 προς τιμήν της αδερφής του, Catherine. Η Miss Dior ήταν για εκείνον η γυναίκα, που ενσάρκωνε όλα τα χαρακτηριστικά του οίκου του: τη θηλυκότητα, την κομψότητα, αλλά και την πολυτέλεια. Η ιστορία λέει ότι κάθε εβδομάδα, ψέκαζε πάνω από 1 λίτρο Miss Dior για να αρωματίσει μόνο το ατελιέ του. Στο μεταξύ, πολλές το φορέσαμε ως ένδειξη κομψότητας. Κάποιες ακόμη το αγαπάμε να το φοράμε μέχρι σήμερα.

 

Cacharel, Anais-Anais

Ένα από τα πιο κλασσικά αρώματα του οίκου Cacharel έμελλε να σηματοδοτήσει τους περισσότερους εφηβικούς έρωτες. Πρωτοεμφανίστηκε το 1978 κι είχε μια μαγική σύνθεση με άνθη πορτοκαλιάς, αγιόκλημα, λεμόνι, γιασεμί και υλάνγκ-υλάνγκ.

Clinique, Aromatics Elixir

Αυτό το πάρα πολύ ιδιαίτερο άρωμα κυκλοφόρησε το 1971. Για μένα είναι το άρωμα που φορούσε η μαμά μου τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα να μυρίζομαι τον κόσμο. Μοσχομύριζε αυτόν τον υπέροχο συνδυασμό περγαμόντου με γαρύφαλο.

Donna Karan, Cashmere Mist

Κάποια αρώματα είναι φτιαγμένα να μένουν ανεξίτηλα στη μνήμα μας. Κι αυτό εδώ το άρωμα που βγήκε το 1994 μου θυμίζει μέχρι σήμερα μια θεία μου που τρελαινόταν να διαβάζει βιβλία και να χάνεται με τις ώρες σε βιβλιοθήκες και λέξεις. Ο πρωτότυπος συνδυασμός από σουέτ και βανίλια το κάνει μέχρι σήμερα μοναδικό στο είδος του, αλλά και στην καρδιά μου.

Dolce&Gabbana, D&G

Το πιο λουλουδένιο και ζεστό άρωμα γεννήθηκε το 1992 και νομίζω ότι φορέθηκε πάρα πολύ. Προσωπικά, μου θυμίζει τα πρώτα φοιτητικά χρόνια, όπου το μοιραζόμασταν οι φίλες μεταξύ μας. Ξεχώρισε για το συνδυασμό βασιλικού με περγαμόντο και σανδαλόξυλο.

Jean Paul Gaultier, Classique

Το πλέον χαρακτηριστικό μπουκάλι που θυμίζει το γυναικείο σώμα είναι αυτό που έδωσε στον οίκο Gaultier αναγνωρισιμότητα και σε όλες εμάς στιγμές αισθησιασμού. Ο αρωματοποιός του οίκου, Jacques Cavallier ένωσε μεταξύ άλλων αχλάδι, τριαντάφυλλο, τζίντζερ και κανέλα σε μια πολύ ιδιαίτερη “συνταγή”, που μετράει φανατικές θαυμάστριες μέχρι σήμερα.

Estee Lauder, Youth Dew

Αυτό το άρωμα λανσαρίστηκε το 1953 ως έλαιο για το μπάνιο. Εδώ η ιστορία λέει ότι η τότε διαφήμιση ήταν πρωτοποριακή για την εποχή. Ενθάρρυνε τις γυναίκες να τo αγοράσουν για τον εαυτό τους αντί να περιμένουν έναν άντρα να τους το χαρίσει. Η Estée Lauder, ήταν γνωστή άλλωστε ως ανεξάρτητη και αυτοδημιούργητη. Το συσγκεριμένο άρωμα έκανε τεράστια επιτυχία κι είναι από τις πιο σπάνιες οριένταλ αρωμάτων. Οι γυναίκες που το φόρεσαν πολύ μέχρι και σήμερα το περιγράφουν ως σπάνιο. Ξεχώρισε για τις νότες  πεύκου, κανέλας και λεβάντας.

Chanel, No5.

Πρωτοκυκλοφόρησε το 1921 με την Κοκό Σανέλ να λέει: “Η γυναίκα που δεν φοράει άρωμα δεν έχει μέλλον”. Η ιστορία λέει ότι αρχικά είχε σκοπό να δοθεί/προσφερθεί ως δώρο στις καλύτερες πελάτισσες του οίκου, τότε, οπότε αρχικά φτιάχτηκαν 100 πολύτιμα μπουκάλια με την πιο θρυλική εσάνς που δημιούργησε ο σπουδαίος αρωματοποιός Ernest Beaux. Το άρωμα όμως έγινε περιζήτητο στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας και έτσι το Νο5, που ήταν κι ο τυχερός αριθμός της Κοκό έγινε σήμα κατατεθέν για πιο ιδιαίτερες στιγμές. Στη συνέχεια, ήρθε η δεκαετία του’50 να εκτοξεύσει τις πωλήσεις, μετά από τη γνωστή δήλωση της Μέριλιν: “Όταν κοιμάμαι δεν φοράω τίποτα άλλο, παρά μερικές σταγόνες από το Νο5”.  Ακόμη και σήμερα αυτός ο συνδυασμός τριντάφυλλων με εσπεριδοειδή και βανίλια συναρπάζει.

πι..ες: Το άρωμα που επιλέγεις τότε, τώρα ή στο μέλλον σημαίνει κάτι. Τα’χουμε ξαναπεί αυτά. Είναι αυτό που θέλουμε να είμαστε. Όσα περισσότερα αρώματα αγαπάς να φοράς, τόσα περισσότερα θες να αποκαλύψεις για σένα. Πάντως, όλα, μα όλα, είναι μυρωδιές.

εις το επανιδείν