ΚΑΡΙΕΡΑ

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου: “Ο καρκίνος είναι ζωή με άλλο νόημα”

Με την πρόεδρο του Συλλόγου "Άλμα Ζωής", Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, συναντηθήκαμε στο Καφενείο του Εθνικού Κήπου λίγες μέρες πριν το "Race For the Cure" και από την πρώτη μας κουβέντα, κατάλαβα ότι είναι μια γυναίκα με χρώματα.

Ναι, αυτό. Πολύχρωμος άνθρωπος. Τα ρούχα, το φουλάρι, τα μάτια, το χαμόγελο της έδειχναν εξαρχής ότι αγαπάει τη ζωή και η εμπειρία του καρκίνου πέρασε από πάνω της σαν ένεση αισιοδοξίας. Έτσι ήταν.

Ήδη δέκα χρόνια στο τιμόνι του Συλλόγου “Άλμα Ζωής” και νικήτρια στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού τα τελευταία 15 χρόνια, η κ. Γαβριηλίδου είχε πολλά να πει. Είτε συνοδευόταν με δάκρυα, είτε με χαμόγελο, κάθε φράση της είχε ιδιαίτερο νόημα. Και όλη η κουβέντα ήταν ένα μάθημα ζωής.

“Πριν αρρωστήσω, δούλευα ως οικονομολόγος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στον ΕΟΤ.

Παραιτήθηκα από το Δημόσιο, όμως. Δε μου πήγαινε, με έπνιγε. Παραιτήθηκα και έκανα οικογένεια.

Σήμερα, σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να είχα μείνει, για να αλλάξω εγώ κάποια πράγματα.

Νόσησα όταν ο γιός μου ήταν 14 χρονών.

Έλεγα “γιατί τώρα;” και ποτέ δεν είπα “γιατί σε μένα;” γιατί θεωρούσα ότι είμαι άνθρωπος και θα μπορούσε να μου τύχει. Απλά τότε, ήταν μια πολύ καλή περίοδος στη ζωή μου.

Δε σκέφτηκα τι μπορεί να έφταιξε. Είχα πολλές στενοχώριες στη ζωή μου αλλά δεν το απέδωσα εκεί.

almazois2 Από την πρώτη στιγμή έλεγα ότι έχω καρκίνο. Νόμιζα ότι έτσι θα ωφελούσα και τους υπόλοιπους.

Ο ρόλος της οικογένειας, στη στήριξη των γυναικών με καρκίνο του μαστού, είναι πολύ σημαντικός. Εγώ είχα πάρει τόση δύναμη από την αδερφή μου, τους φίλους μου, τον άντρα και το παιδί μου, που δεν είχα φανταστεί ότι θα έπαιρνα.

Το θέμα των μαλλιών είναι σοκ. Είναι δυσβάσταχτο αλλά τόσο προσωρινό. Η ζωή είναι η μόνιμη, τα μαλλιά είναι προσωρινά.

Η σεξουαλική ζωή είναι κάτι που περνάει μια διαταραχή. Αλλά ειδικά για τις νέες κοπέλες είναι προσωρινό.

Άμα σκέφτεσαι ότι με τα φάρμακα αντιμετωπίζεις την αρρώστια, ότι αυτά τα φάρμακα είναι φίλοι σου και σύμμαχοι σου, γιατί αυτοί θα σου εξασφαλίσουν τη ζωή, παίρνεις δύναμη να αντιμετωπίσεις τις παρενέργειες.

Για το “Άλμα Ζωής” έμαθα από τον γιατρό μου.

Είχα την τύχη να έχω χρόνο και έτσι ως πρόεδρος είμαι “πλήρης απασχόλησης” στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού “Άλμα Ζωής”.

Είναι δουλειά της… καρδιάς.

Αισθάνομαι ότι το “Άλμα Ζωής” είναι η δεύτερη οικογένεια μου.

Οι εκπαιδευμένες εθελόντριες του Συλλόγου, όπως εγώ, μαθαίνουν από επιστήμονες του χώρου της Ψυχικής Υγείας πως να χειρίζονται τις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του μαστού.

Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας, δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν δωρεάν εξετάσεις  που δεν τις δίνουν τα ταμεία. Στηρίζουμε ψυχολογικά τις γυναίκες που πάσχουν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Έχουμε και μια τηλεφωνική γραμμή στήριξης, το 2108253253.

alma2 Θυμάμαι μια γυναίκα που κάποτε με πλησίασε στην Ορεινή Κορινθία, σε μια ταβέρνα και μου είπε ότι είχε ακούσει μια γυναίκα στην τηλεόραση να λέει κάτι που δε μπορούσε ποτέ να ξεχάσει. Ήμουν εγώ που είχα εκμυστηρευτεί ότι κάθε εποχή, μετά τον καρκίνο, την ένιωθα σαν γιορτή.

Ένιωθα ανείπωτη χαρά κάθε εποχή που άλλαζα τα ρούχα στις ντουλάπες μου, που κατέβαζα τα χειμωνιάτικα ή ανέβαζα τα καλοκαιρινά. Γιατί αισθανόμουν ότι ζούσα ακόμα μια εποχή. Ότι μπορούσα να αλλάζω τα ρούχα, ήταν για εμένα νίκη. Ένιωθα ότι πράγματι ζω.

Είναι πράγματα που αν δεν τα ζήσεις, δε μπορείς να καταλάβεις πόσο δυνατά είναι.

Όταν βιώνεις κάτι τέτοιο δε μπορείς να σκεφτείς ότι θα ζήσεις 5 χρόνια. Νομίζεις ότι εκεί τελειώνει η ζωή σου.

Μέλη μας, έχουν παραδεχτεί ότι μέσα από τον καρκίνο έγιναν καλύτεροι άνθρωποι, ξαναγεννήθηκαν.

Όταν σε ακουμπήσει ο θάνατος, το αισθάνεσαι.

almaataka3 Μετά από τη συνάντηση μου με τον καρκίνο, έγινα πιο δυνατή. Μου έβγαλε δύναμη που δε φανταζόμουν ότι είχα.

Τη δύναμη αυτή δε γίνεται να μην τη μεταδόσεις. Και με τη στάση ζωή σου και με τον τρόπο που λειτουργείς μέσα στο χώρο και με το πως ανοίγεις τις φτερούγες σου και αγκαλιάζεις τις γυναίκες που περνούν ότι είχες περάσει. Που παίρνουν δύναμη από σένα, που κάνεις πράγματα με τους επαγγελματίες. Θέλει δύναμη αυτός ο χώρος.

Αισθάνθηκα σα να ήρθε ο Θεός και μου είπε έγινες καλά από τον καρκίνο, δε θα ξαναρωστήσεις. Τόση μεγάλη χαρά πήρα όταν στήριξα την πρώτη γυναίκα. Αισθάνθηκα ότι της έδωσα ζωή. Δεν το έχω  ξανανιώσει.

Εικόνα από τον περυσινό Greece Race For the Cure

Μέχρι τον αγώνα οι γυναίκες που συμμετείχαν σε υποστηρικτικές ομάδες πλήρωναν τη συμμετοχή τους. Τώρα από τα έσοδα του αγώνα γίνονται όλα τα ψυχοθεραπευτικά ομαδικά προγράμματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα δωρεάν.

Ο καρκίνος του μαστού δε μπορεί να προληφθεί ίσως με την έννοια του μην κάνεις κάτι για να μην πάθεις καρκίνο του μαστού. Μια είναι η πρόληψη: η έγκαιρη διάγνωση. Αν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια, τότε θεραπεύεται πλήρως.

Στις κοπέλες που ίσως φοβούνται να κάνουν εξετάσεις προληπτικές, έχω να πω ότι δεν τον ξορκίζουν τον καρκίνο του μαστού με το να φοβούνται. Δεν ξορκίζουν την περίπτωση να το πάθουν. Τουλάχιστον να το ξέρουν από την αρχή, θα μπορούν αν το εξαλείψουν”.

Γι’ αυτό τρέξε!

Ο αγώνας Greece Race for the Cure, διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού “Άλμα Ζωής” με την έγκριση της Οργάνωσης Susan G. Komen for the Cure. Έχεις την επιλογή να συμμετέχεις είτε σε αγώνα δρόμου 5 χλμ είτε σε περίπατο 2 χλμ. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή επιτόπου, στα γραφεία του Συλλόγου και σε επιλεγμένα σημεία. Ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο του μαστού, ξεκινά στις 10 το πρωί της Κυριακής 28ης Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο.

Διάβασε ακόμα στο Ladylike.gr: Greece Race for the Cure

*Φωτογραφία: Gertrude Gary Milk