Η Ξένια Κούρτογλου αγνόησε τον σεξισμό, έπιασε κορυφή και συνεχίζει να σπουδάζει

Main Image

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, με τη γυναίκα που ίδρυσε τη μεγαλύτερη σήμερα εταιρεία ερευνών της Ελλάδας.

Την Ξένια Κούρτογλου την είχα συναντήσει για πρώτη φορά, σε κάποια αίθουσα του Παντείου Πανεπιστήμιου, σε μια συνέλευση. Πέρασαν μερικά χρόνια, για να μάθω ότι βρισκόταν εκεί επειδή δίδασκε ως συνεργάτης του Παντείου, μιας και είναι η γυναίκα που ίδρυσε και έκανε τη Focus Bari, την μεγαλύτερη εταιρεία ερευνών της Ελλάδας.

Έκτοτε, την έχω ακούσει να μιλάει αρκετές φορές, σε συνεντεύξεις και ομιλίες. Όπως έγινε και το βράδυ της Κυριακής, όταν την είδα σε πάνελ να σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι μια "γυναίκα στη θέση της" και νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος να τη γνωρίσουμε, από αυτή που μέσα σε όλα, αμφισβητούνται και κατηγορούνται οι εταιρείες του κλάδου της. Ο λόγος σε εκείνη, λοιπόν.

ADVERTISING

Η πορεία μέχρι την ίδρυση της Focus

Όταν ήμουν μικρή, πέρασα και εγώ όπως πολλά μικρά κοριτσάκια, από διάφορα στάδια σχετικά με το τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω. Αεροσυνοδός, χορεύτρια και αργότερα μεταφράστρια γιατί είχα πολλή αγάπη για τις ξένες γλώσσες, και αρχιτέκτων, καθώς ο πατέρας και ο αδελφός μου είναι πολιτικοί μηχανικοί και εγώ είχα κλίση στο σχέδιο και στη ζωγραφική. Δεν έγινα βέβαια τίποτα από αυτά!

Ήμουν αρκετά ζωηρό παιδί, σε σύγκριση με τον αδελφό μου που ήταν πάντα πιο συγκρατημένος και σοβαρός. Μου άρεσε το παιχνίδι, μιλούσα πολύ, τολμούσα αρκετά, σκαρφάλωνα σε δέντρα, έτρεχα με το ποδήλατο, χτυπούσα και ξανασηκωνόμουν, και πάντα εκφραζόμουν αυθόρμητα.

Στα εφηβικά χρόνια ήμουν αρκετά κλεισμένη γιατί λόγω αυστηρού μπαμπά, είχα σχεδόν μηδαμινή συμμετοχή στην κοινωνική ζωή μιας εφήβου, κάτι που με έκανε να περνάω τον ελεύθερο χρόνο μόνη και με πολύ διάβασμα.

Σπούδασα Business Administration με εξειδίκευση στο Marketing στο Deree, ταυτόχρονα εργαζόμενη σαν γραμματέας του Marketing Director μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας.

ADVERTISING

Αυτή η εμπειρία μου έδωσε την δυνατότητα να έρθω σ’ επαφή με την έρευνα αγοράς που μου άρεσε πάρα πολύ ως κλάδος, καθώς συνδυάζει μαθηματικά/στατιστική, και παράλληλα ψυχολογία, κοινωνιολογία και μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς που με συναρπάζει, γιατί είναι σε συνεχή εξέλιξη και πάντα έχεις να ανακαλύψεις καινούργια πράγματα.

Την ξεχώρισα την έρευνα αγοράς σαν ένα κλάδο με σοβαρότητα, ουσία, και προσφορά πολύτιμης πληροφορίας που βοηθά τους επιχειρηματίες να αναπτύσσουν την δουλειά τους μέσα από την συνεχή ικανοποίηση των καταναλωτών του.

Διάλεξα-και με διάλεξε-ένα κλάδο που συνδυάζει τις γνώσεις μου, τα φυσικά μου ταλέντα με τις αξίες και τις πεποιθήσεις μου.

Η δημιουργία, η οικονομική ανεξαρτησία και η προσωπική μου εξέλιξη ήταν πάντα στιβαροί πυλώνες για την ζωή μου.

Δεν είχα ονειρευτεί το 1988 που ίδρυσα τη Focus, την πορεία και την καθιέρωση της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ξεκίνησα χωρίς καλά - καλά να καταλαβαίνω τι σημαίνει να φτιάχνεις μια καινούργια εταιρεία.

Η μεγάλη έμπνευση ερχόταν από την μικρή, πολύτιμη ομάδα μου και τους ανθρώπους που μας πίστεψαν, από το πάθος μου να προσφέρω στους πελάτες μας πάντα το καλύτερο για να αναπτύσσουν την δουλειά τους, ακόμα και με ρίσκο των δικών μας συμφερόντων, και από το όραμα να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα μια υγιή αγορά εμπορικής επικοινωνίας των ΜΜΕ, μια αγορά που λειτουργεί πάνω στα διεθνή πρότυπα των προηγμένων χωρών.

Το καταφέραμε! Η έρευνα Bari της Focus αποτελεί το αξιόπιστο νόμισμα της ελληνικής αγοράς για 27 χρόνια (όσα και η εταιρεία μας), και η αναγνώριση και συμμετοχή μας στα Ευρωπαϊκά δρώμενα του media audience measurements είναι σπουδαία, καθοριστική, και μας κάνει περήφανους.

Στην εταιρεία μας έχουμε περισσότερες γυναίκες! Νομίζω όμως ότι αυτό είναι και χαρακτηριστικό του κλάδου μας. Η αλήθεια είναι ότι κάνουμε συνεχώς προσπάθειες οι νέες μας συνεργασίες να είναι με άντρες, αλλά δεν θέλουμε και να φτάσουμε στον αποκλεισμό των ικανών γυναικών, μόνο και μόνο επειδή στοχεύουμε σε μεγαλύτερη ισορροπία φύλου στο συνολικό μας προσωπικό.

Το περιβάλλον μου δεν θα μπορούσε παρά να μην στηρίζει τις αποφάσεις μου, και αν δεν τις στήριζε, δεν θα ήταν το περιβάλλον μου.

Η κόρη μου, από πολύ μικρή συνειδητοποίησε ότι η μαμά της εργάζεται και μάλιστα με αφοσίωση, ότι η δουλειά της είναι σπουδαία, και σήμερα, το ίδιο κάνει και η ίδια.

Η συνέχεια και ο σεξισμός

Στην αρχή της σταδιοδρομίας μου, ένοιωθα ότι ο συνδυασμός της εμφάνισης, της νεαρής ηλικίας και κυρίως του φύλου μου, συχνά αποτελούσε μια ακόμα πρόκληση σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους άντρες, που στο σύστημα πεποιθήσεών τους, η γυναίκα δεν είχε ακόμα γίνει αποδεκτή ως επιχειρηματίας ή επαγγελματίας σε ψηλές βαθμίδες.

Για πολλά χρόνια έκανα ότι μπορούσα για να φαίνομαι μεγαλύτερη, και να έχω μια εμφάνιση «αυστηρή» ώστε να πείθω περισσότερο για την αξία μου και την δουλειά μου.

Αργότερα, όταν είχα πια καταξιωθεί, και όταν παράλληλα το πρότυπο της γυναίκας καριέρας άρχισε να είναι πιο συνηθισμένο και φυσιολογικά θηλυκό, συνειδητοποίησα πως όπως και στους άντρες, ένα ευχάριστο παρουσιαστικό, μια γοητευτική εμφάνιση είναι προσόν που μπορεί ένας επαγγελματίας να προσθέσει στα απαραίτητα ουσιαστικά του προσόντα, γνώσεις, ταλέντα και χαρακτήρα.

Θυμάμαι μια φορά, πάνω από 20 χρόνια πριν, είχα κάνει μια σπουδαία δουλειά, μια Β2Β έρευνα που ακόμα και σήμερα αποτελεί σημαντικό έργο στην επιχειρηματική κοινότητα. Τα αποτελέσματα εκείνης της έρευνας θα τα παρουσίαζα σε ένα επίσημο δείπνο με επιχειρηματίες και σημαντικούς ανθρώπους του business community της χώρας μας, και από την πλευρά της διοργάνωσης ήταν επικεφαλής ένας κύριος μεγάλης ηλικίας. Ένας άνθρωπος με νοοτροπία «παλαιάς κοπής», που τοποθετούσε τις γυναίκες γενικά σαν «χαριτωμένες διακοσμητικές υπάρξεις χωρίς μυαλό, που ο βασικός τους ρόλος είναι να ομορφαίνουν τις ζωές των ανδρών». Δηλαδή, ήταν ένας άνθρωπος που όταν συναντούσε μια πετυχημένη γυναίκα, δεν μπορούσε να αποδεχθεί πώς η γυναίκα αυτή έχει φτάσει εκεί που είναι λόγω των ικανοτήτων της, και με κάθε ευκαιρία, σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας ήταν «χαζο-φλερτικός» και με μια τάση υποβιβασμού της δουλειάς μας.

Όταν ήρθε η στιγμή να με αναγγείλει για να παρουσιάσω τα αποτελέσματα της πολύ σπουδαίας αυτής έρευνας, για την οποία εγώ προσωπικά και όλη η ομάδα της Focus Bari είχαμε κάνει κατά γενική ομολογία εξαιρετικό έργο, είπε από μικροφώνου «και τώρα θα καλέσω στο βήμα να κάνει την παρουσίαση της έρευνας η κ. Κούρτογλου με το ωραίο ντεκολτέ!».

Προσωπικά έγινα έξαλλη εκείνη τη στιγμή, βεβαίως δεν έδειξα τίποτα, έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό στην παρουσίαση που απέσπασε θριαμβευτικά χειροκροτήματα, επαίνους και σχόλια από το κοινό και αργότερα από όλα τα media, όμως, ακόμα και σήμερα που το σκέφτομαι, με πείραξε πάρα πολύ!

Κάποιες άλλες γυναίκες στη θέση μου να είχαν κολακευτεί, ή απλά να είχαν αφήσει το περιστατικό να περάσει απαρατήρητο. Το σίγουρο είναι πως σήμερα, ή δεν θα είχαν έναν τέτοιο άνθρωπο στο περιβάλλον μου, ή θα είχα αντιδράσει εντελώς διαφορετικά, κάνοντας χιούμορ με όλη την σκηνή και την δήλωσή του. Σήμερα όμως, είμαι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος απ’ ότι τότε!

Inline Image

Θα ήταν ψέμα να πω, πως δεν έχουν περάσει στιγμές που είπα "θα τα παρατήσω". Πέρασαν τέτοιες και μάλιστα αρκετές, και πραγματικά δεν ξέρω άλλοι άνθρωποι στην θέση μου αν όντως θα τα είχαν παρατήσει.

Κάθε φορά που περνούσε μια τέτοια σκέψη από το μυαλό μου, απλά την άφηνα να φύγει σαν ένα νοερό τραινάκι που βλέπω να περνά και να εξαφανίζεται στον ορίζοντα. Δεν έβλεπα ποτέ τέτοια επιλογή!

Πρέπει να έχω ξεπεράσει τις 48 ώρες με συνεχή δουλειά χωρίς ύπνο και με μικρά διαλείμματα για καφέ ή φαγητό.

Τα 24ωρα και 36ωρα ήταν περισσότερα, και τα ξενύχτια αρκετά, όπως και τα σαββατοκύριακα! Όμως οι αντίστοιχες ανταμοιβές ήταν μεγάλες, συχνά ανεκτίμητες.

Πάντα δούλευα με ομάδα, με συνεργάτες και όλες αυτές οι προσπάθειες μας έδεναν ακόμα περισσότερο, μας έδιναν την ευκαιρία να ανοίγουμε πτυχές του εαυτού μας που δεν είχαμε ανοίξει, αυτή είναι μια τεράστια ανταμοιβή.

Εξ’ ίσου μεγάλη ανταμοιβή ήταν πάντα η αναγνώριση από τους πελάτες μας, μια επιβράβευση που για μένα ξεπερνά κάθε άλλη.

Σε όλα μας τα χρόνια έχουμε εισπράξει τόσα πολλά δείγματα έκφρασης της αναγνώρισης και της ευγνωμοσύνης τους, που πραγματικά όσες κι αν ήταν οι συνεχείς μέρες δουλειάς και τα ξενύχτια, μπροστά σε μια τέτοια έκφραση, τα ξεχνάς στη στιγμή!

Γυναίκες και ηγεσία

Σίγουρα, οι ρόλοι των δύο φύλων στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην επαγγελματική/επιχειρηματική κοινότητα περνάνε μια μεγάλη μετάβαση στις μέρες μας, και στις δυτικές κοινωνίες οδεύουν πλέον προς μια νέα ισορροπία, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλον τον πλανήτη. Έτσι, σε πολλές ακόμα χώρες και επιμέρους κοινωνίες, η γυναίκα πρόσθεσε τον ρόλο της εργαζόμενης και της καριερίστας χωρίς να αφήσει κάποιον από τους άλλους δύο, εκείνον της μητέρας και της συζύγου, για να μην αναφερθώ και στον βασικό ρόλο του απλά να είναι μια γυναίκα που απολαμβάνει την ζωή. Η δυσκολία μόνο εκεί βρίσκεται, και αν μια γυναίκα θέλει να τα κάνει όλα, σίγουρα μπορεί, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, βοήθειες και υποστήριξη από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Όμως, αν το σκεφτούμε λίγο πιο πλατειά, αυτή δεν είναι προϋπόθεση για να έχει μια καλή ζωή ο κάθε άνθρωπος; Ανεξάρτητα από φύλο και απασχόληση;

Το να μην εργάζεται μια γυναίκα, ή να μην είναι γυναίκα καριέρας, δεν εξασφαλίζει ούτε ένα καλό γάμο, ούτε μια ισορροπημένη οικογένεια με ευτυχισμένα παιδιά!

Σε μια σχετική έρευνα που κάναμε στο πλαίσιο του εθελοντικού μας έργου με την Focus Bari και το ΤΟΓΜΕ, διαπιστώσαμε πως το να εργάζεται η γυναίκα σε ψηλές βαθμίδες καριέρας είναι σε ελάχιστο ποσοστό αιτία για ένα διαζύγιο. Η βασική αιτία που αναγνωρίζει η κοινωνία μας για ένα ζευγάρι που χωρίζει είναι η μεταξύ τους σχέση, και η έλλειψη εμπιστοσύνης και πίστης στην οικογένεια που έχουν δημιουργήσει.

Μια γυναίκα μπορεί να είναι επιτυχημένη ηγέτης, όπως και ένας άντρας.  Βασική προϋπόθεση είναι η φιλοσοφία, οι αξίες της, οι δράσεις της, και το προσωπικό της παράδειγμα.

Οι γυναίκες που δηλώνουν ότι εμποδίζονται στην εξέλιξη της καριέρας τους, κατά την άποψή μου, κάνουν το λάθος να εστιάζονται περισσότερο στα εμπόδια παρά στις λύσεις τους. Ή, μπορεί στο βάθος να μην το θέλουν και να μην το πιστεύουν αρκετά, γιατί όταν κάποιος θέλει κάτι πολύ, τίποτε δεν μπορεί να τον/την εμποδίσει, όπως και να έχουν τα πράγματα, θα βρει τον τρόπο να το κάνει.

Αυτό που χρειάζεται είναι η πίστη στο όραμα, η επιμονή, και η κατάλληλη αντιμετώπιση των εμποδίων που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι αφορμές για βελτίωση.

Η καθημερινότητα

Inline Image

Το ξυπνητήρι μου χτυπά στις 6.30 και μέχρι τις 7.30 δίνω στον εαυτό μου τον χρόνο να υποδεχθεί την ημέρα με νοερά πλάνα, θετικές σκέψεις και διάθεση.

Πίνω άφθονο νερό σιγά-σιγά (το έχω ετοιμάσει από το βράδυ με μαστίχα, λεμόνι, τζίνζτερ, φέτες λεμονιού και αγγουριού και δυόσμο), πίνω τον καφέ μου, κάνω διαλογισμό και βγαίνω για περπάτημα-τρέξιμο. Γυρίζω κατά τις 9, και ετοιμάζομαι για το γραφείο στο οποίο φτάνω κατά τις 10-10.30.

Η μέρα μου εξελίσσεται με εσωτερικές και εξωτερικές συναντήσεις, αλληλογραφία και δημιουργία νέων projects, και συνήθως τελειώνει κατά τις 7 με 8 και το βράδυ, ανάλογα με το πρόγραμμά μου, θα συναντήσω φίλους, ή θα πάω σε εκδηλώσεις, ή σε σεμινάρια, καθώς πιστεύω στην δια βίου μάθηση.

Πιστεύω απόλυτα στην προσφορά και στο εθελοντικό έργο, και το δικό μου, είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η υποστήριξη, ενθάρρυνση, έμπνευση και ενδυνάμωση των γυναικών και των νέων, στο να κυνηγήσουν και να τολμήσουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα.

Μου αρέσει να παρακολουθώ σεμινάρια αυτογνωσίας, να διαβάζω σχετικά βιβλία προσωπικής ανάπτυξης, πέρσι παρακολούθησα μια σχετική σχολή και τώρα θα πάρω την πιστοποίησή μου ως Business & Executive Coach από τρεις διεθνείς σημαντικούς φορείς. 

Μου αρέσει να πηγαίνω στο εξοχικό μου σπίτι που είναι στην Νεράντζα Κορινθίας, πάνω στη θάλασσα, ένα σπίτι που είχε χτίσει ο πατέρας μου και περνούσα τα παιδικά μου καλοκαίρια. Έχω εκεί την ευκαιρία να είμαι κοντά στη φύση, κάτι που μου δίνει ενέργεια, πληρότητα και χαρά.

Και πάνω απ’ όλα καμαρώνω την σπουδαία κόρη μου, την ταλαντούχα και πετυχημένη σοπράνο Κάτια Πάσχου, που, εκτός από την προσωπική της καριέρα στο λυρικό τραγούδι, δημιουργεί και υλοποιεί το δικό της όραμα για την εξέλιξη των νέων καλλιτεχνών στην όπερα και στην κλασσική μουσική, καθώς στόχος της είναι η διάχυση της μουσικής αυτής στα νεανικά κοινά, μέσα από σύγχρονους τρόπους, με άρτια υλοποίηση και σεβασμό στην μουσική.

Συγκλονίζομαι να παρακολουθώ παραστάσεις και ρεσιτάλ της κόρης μου, δεν χάνω κανένα, και κάθε φορά που την ακούω να τραγουδάει, κλαίω από συγκίνηση και χαρά, όπως τότε που ήταν 4 χρονών και έκανε παραστάσεις στο μπαλέτο: από τότε φαινόταν το ταλέντο της, από τότε φαινόταν η ολοκλήρωσή της πάνω στη σκηνή!

Οι ομιλίες σε νέα παιδιά και η κρίση

Τα νέα παιδιά σήμερα εκφράζουν ανησυχία και φόβο, έως και θυμό γιατί «παραλαμβάνουν» συνθήκες για ένα μέλλον που δεν δημιούργησαν εκείνοι.

Eυτυχώς που στις μέρες μας υπάρχουν αρκετές προσπάθειες, κινήσεις, οργανισμοί και θεσμοί που υποστηρίζουν την νεανική επιχειρηματικότητα, δίνουν ευκαιρίες σε νέους με καλές ιδέες, ενθουσιασμό και όρεξη για δουλειά, να δοκιμάσουν τις ικανότητες και τις αντοχές τους στην δημιουργία.

Όταν κάνω ομιλίες σε αυτά τα παιδιά, αισθάνομαι πραγματικά χρήσιμη, αισθάνομαι ότι προσφέρω κάτι που λείπει από αυτά τα παιδιά: είναι η προσωπική μου ιστορία, το προσωπικό μου παράδειγμα, είναι το μήνυμα του ότι τα πάντα είναι αποτέλεσμα των δικών μας σκέψεων, νοοτροπίας, επιλογών και δράσεων. Είναι η έμπνευση και η ενθάρρυνση που χρειάζονται αυτά τα παιδιά για να πιστέψουν πως μπορούν, μέσα από έναν άνθρωπο που έχει κάνει στην πράξη αυτά που λέει, και δεν τους μεταφέρει «κλισέ» και θεωρίες, ώστε να πιστέψουν στην δύναμη τους και να σταματήσουν να αφήνουν τα καταστροφικά μηνύματα των ΜΜΕ να τους οδηγούν στην ανευθυνότητα και στην αδράνεια. Και όταν δράσουν σωστά, τότε θα έχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα!

Το χειρότερο ελάττωμα είναι...η οκνηρία.

Σε τέτοιες ομιλίες μου τονίζω πάντα την ατομική προσπάθεια και δύναμη, την πίστη στο όραμα και στην δημιουργία, στις αξίες της προσφοράς, της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, στην συμβολή στο χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας, μιας καλύτερης χώρας.

Προβληματίζομαι με όλα αυτά που ζούμε.  Κυρίως με προβληματίζει η έλλειψη οράματος, σχεδίου, ευθύνης, αξιών και κυρίως συλλογικότητας από την πλειονότητα της ηγεσίας μας και των συμπολιτών μας, ανεξάρτητα από παράταξη, κόμμα, «χρώμα».

Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε όλοι πώς ότι συμβαίνει στο σύνολο της χώρας μας επηρεάζει και το κάθε άτομο, το κάθε κύτταρο, δηλαδή εμάς τους ίδιους; Πότε θα μάθουμε να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπό μας όπως για μας, και πότε θα πάψουμε να λειτουργούμε με το «ας είμαι εγώ καλά και δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι». Πότε οι ηγεσίες και τα media θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν την δική τους ευθύνη στο να διαμορφώσουμε όλοι μαζί μια ευνομούμενη κοινωνία με αξίες και σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους (και όχι μόνο στους «δικούς» και στους «κολλητούς»);

Συζητώντας σήμερα το πρωί με την κόρη μου σχετικά, και επειδή σαφώς προβληματιζόμαστε με τις εξελίξεις της χώρας μας, καταλήξαμε στο ότι όποια και να είναι η νέα μας κυβέρνηση, αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι μακροπρόθεσμο πλάνο, βαθιές τομές και αλλαγές, δράση και συστηματική επικοινωνία προς όλους τους πολίτες, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα με ένα καινούργιο σύστημα λειτουργίας, δίνοντας κατ’ αρχήν προσωπικό παράδειγμα. Ας πάρουν επιτέλους μια απόφαση να χτίσουν και να μας εμπνεύσουν, να μας διευκολύνουν να χτίσουμε όλοι μαζί μια νέα χώρα, χωρίς κατάλοιπα του παρελθόντος, ας «τραβήξουμε» όλοι μαζί μια γραμμή στο μέχρι τώρα.

Κερδισμένοι και χαμένοι είμαστε όλοι διαχρονικά, αν το κοιτάξει κανείς από την μεριά του, αυτό που μας χρειάζεται είναι να λειτουργήσουμε με περισσότερο αυθεντικό ενδιαφέρον για την χώρα μας, ουσιαστική δουλειά και προσφορά, με λιγότερη εστίαση στο «εγώ» και περισσότερη στο «εμείς», και κανόνες που να σεβόμαστε όλοι και με τον ίδιο τρόπο. 

Βασικό μέλημα είναι η ανάπτυξη, η αξιοποίηση του φυσικού και ανθρώπινου πλούτου μας, σε τομείς που είμαστε ικανοί και προνομιούχοι. Αυτά είναι γνωστά. Αυτό που χρειάζεται να αλλάξει είναι ο τρόπος σκέψης, η οπτική και η δράση όλων. Δεν είναι ουτοπία, ούτε όνειρο: για μένα, είναι μονόδρομος.

To αύριο και οι τάσεις στα ΜΜΕ

Ήδη έχω παραδώσει την «σκυτάλη» της Focus Bari στην άξια συνεταίρο μου, Βαλέρια Τσάμη, που είναι από πέρσι η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας. Μαζί με όλη την ομάδα μας, που αποτελείται από ικανά, έμπειρα, και ταλαντούχα στελέχη και συνεργάτες, οδηγεί με επιτυχία την εταιρεία στο μέλλον, και εγώ ασχολούμαι περισσότερο με τον τομέα της επικοινωνίας 360 και με την ανάπτυξη των ανθρώπων.

Πιστεύω ότι στον τομέα της ανάπτυξης των ανθρώπων έχω πάρα πολλά να δώσω, είναι μια δραστηριότητα που με γεμίζει πληρότητα και χαρά, καθώς έχω την ευκαιρία να εμπνεύσω, να ενθαρρύνω, να καθοδηγήσω, να υποστηρίξω νεότερους ανθρώπους. Ήδη ασχολούμαι πολύ με το mentoring, μέσα από το I for U Greek Mentoring Network που έχουμε ιδρύσει με άλλες 7 γυναίκες επιχειρηματίες, αλλά και μέσα από το EGG της Eurobank, και από άλλες σχετικές δράσεις.

Το digital, τα social media, και αυτά που γενικά ονομάζουμε new media είναι αυτά που κερδίζουν έδαφος, το βλέπουμε και από τους δείκτες της Focus Bari, καθώς φέτος συμπληρώσαμε 20 χρόνια που «μετράμε» την σχέση των Ελλήνων με το internet και την τεχνολογία.

Από την άλλη μεριά, αυτό που αξίζει κανείς να τονίσει είναι πως οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν τις ανάγκες που τους καλύπτουν παραδοσιακά τα ΜΜΕ: της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας, της επικοινωνίας, της ανάγκης του «ανήκειν». Απλά, αντί να το κάνουν με «χάρτινο» τρόπο, θα το κάνουν με ηλεκτρονικό.

Το Ραδιόφωνο και η Τηλεόραση εξακολουθούν να παραμένουν αγαπημένα Μέσα σε ψηλή διείσδυση στην καθημερινότητα, και εξελίσσονται σε νέες μορφές και τρόπους που φτάνουν στο κοινό τους, ακολουθώντας την πορεία των «συσκευών» (smartphones, tablets, smart TV’s κλπ.)

Εγώ, αγαπώ πολύ το Ραδιόφωνο, με συντροφεύει πάντα στο αυτοκίνητο, και σε κάθε ευκαιρία, να φανταστείτε ότι ακόμα κι από συσκευές τηλεόρασης και από το τηλέφωνό μου, ακούω ραδιόφωνο!

Αγαπώ επίσης πολύ τα γυναικεία περιοδικά, τα περιοδικά διακόσμησης και τα περιοδικά υγείας, και είμαι σε καθημερινή επαφή με κάποια εξειδικευμένα ηλεκτρονικά media του χώρου μας, καθώς και με κάποια διεθνή περιοδικά του κλάδου μας.

Το μότο ζωής μου είναι το “when the going gets tough, the tough get going”.  Σε αρκετά ελεύθερη μετάφραση "Ο επιμένων νικά"!
ADVERTISING

ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ: ΤΑ ΠΙΟ ΓΡΟΥΣΟΥΖΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αν η τύχη δε σου χαμογελάει, μήπως φταίει το σαλόνι σου;

ΑΥΤΟ ΤΟ ZARA ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΤΗΣ ΜΠΕΤΤΥΣ ΜΑΓΓΙΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΣΟΥ

Η Μπέττυ Μαγγίρα με κοστούμι Zara στην παρουσίαση προγράμματος του ΣΚΑΙ.

5 ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΥΓΟ

Πηγές πρωτεΐνης που δεν θέλουν ξεφλούδισμα.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ VALERIA GARCIA ΦΟΡΕΣΕ ΘΗΛΑΣΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΣΑΡΕΛΑ. Ε ΚΑΙ;

Στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, η Valeria Garcia εμφανίστηκε σε fashion show, με τα πρώτα φορετά θήλαστρα.

ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ; ΑΥΤΕΣ ΟΙ 6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Όσα πρέπει να κάνεις για να δουλεύεις λιγότερο και να ζεις πιο ανθρώπινα.

ADVERTISING
ADVERTISING
ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.