ROLE MODELS

Η Lorena Vásquez έχει το Zacapa στην καρδιά της

Είναι η master distiller του Zacapa εδώ και 35 χρόνια. Είναι εκείνη που έχει δημιουργήσει μερικές από τις διασημότερες ετικέτες του label. Είναι από τις ελάχιστες γυναίκες που κατέχουν τέτοιες θέσεις στο ανδροκρατούμενο spirit industry. Αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει δεν είναι κάτι από τα παραπάνω. Είναι το ταπεραμέντο της, είναι το πάθος της για τη γεύση και τα αρώματα, είναι η δίψα της για νέες δημιουργίες και είναι το μεράκι που βάζει στο Zacapa, που πραγματικά κάνει και την ίδια να πετά πάνω από τα σύννεφα.

Kεντρική photo: Η Lorena Vásquez, master distiller, Zacapa Solera 23 μαζί με την Sandrae Lawrence, Co-founder of Cocktail Lovers, Drinks Journalist

Λάμπει στον χώρο, δανείζοντας μπρίο ακόμα και στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα της. Αυτό ακριβώς συνέβη και στον φετινό World Class στην Γλασκόβη, όπου την συνάντησα ξανά, στον χώρο του Zacapa, το El Patio, ο οποίος ξεχώριζε από μακριά για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν τα σύννεφα καπνού που έβγαιναν από εκεί, μιας και το ίδιο το Zacapa δημιουργείται Above the Clouds!

Ο δεύτερος ήταν η ίδια η Lorena. Αυτή η γυναίκα εκπέμπει κάτι μαγικό και το συνειδητοποίησα στο ταξίδι της επιστροφής μου από Γλασκόβη, ότι αυτή είναι ο λόγος που το El Patio workshop, ήταν αυτό που παρακολούθησα με τη μεγαλύτερη προσοχή και προσήλωση. Στο πρώτο μέρος η chef Grace Ramirez είχε ετοιμάσει ένα γεύμα, με πέντε πιάτα για να συνδυάσουμε το old fashioned Zacapa που απολαμβάναμε, ενώ στο δεύτερο workshop, κάναμε ένα tasting των τριών Zacapa ετικετών, αναλύοντας τα ιδιαίτερα αρώματα και χαρακτηριστικά του καθενός μαζί με την ίδια την Lorena.

Την Lorena την είχα γνωρίσει όταν είχε έρθει στην Αθήνα πριν μερικά χρόνια και από τότε μου είχε κάνει εντύπωση και είχα αναζητήσει την ιδιαίτερη ιστορία της. Γεννήθηκε στην Νικαράγουα όπου σπούδασε χημικός. Ο έρωτας την έφερε στην Γουατεμάλα, όπου μετά από ένα πέρασμα σε μια ζυθοποιία έφτασε στο Τμήμα ελέγχου ποιότητας του Zacapa. Δεν της άρεσε η μπύρα, γιατί ήταν πικρή αλλά λάτρευε τα αρώματα και τις γεύσεις και κυνηγούσε πάντα την τελειότητα. Αυτό είναι που την οδήγησε πολύ γρήγορα στην θέση του Master Distiller του οίκου Zacapa και την έκανε μία από τις ελάχιστες γυναίκες που κατέχουν τέτοια κομβική θέση στην βιομηχανία ποτού.

Η είσοδος της σε μία ανδροκρατούμενη βιομηχανία δεν ήταν εύκολη. Όπως μου απάντησε η ίδια όταν την ρώτησα “Πολλοί συνάδελφοί μου δυσκολεύτηκαν να αποδεχθούν την είσοδο μιας γυναίκας σε αυτόν τον χώρο. Διακόσιοι άνδρες και εγώ. Οι περισσότεροι μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ένα κορίτσι θα τους δίνει οδηγίες. Με τα χρόνια κατάφερα να κερδίσω τον σεβασμό και να φτάσω ψηλά”. Η Lorena αποτελεί έμπνευση για πολλές γυναίκες, αφού μέσα από το πάθος της ξεπέρασε τις δυσκολίες και τα στερεότυπα μιας ολόκληρης βιομηχανίας. Αλλά δεν έμεινε απλά εκεί. Η Lorena Vásquez ασχολείται όχι μόνο με την δημιουργία του Zacapa αλλά και με τον σχεδιασμό της φιάλης.

Αν έχεις δει το Zacapa Solera 23, έχει ένα μοναδικό πλεκτό που το περιτυλίγει. Αυτό λέγεται «petate», πλεγμένα με νήμα κοκοφοίνικα, επιρροές που προέρχονται από την εποχή των Μάγιας και το πλέκουν ιθαγενείς γυναίκες απόγονοι των Μάγιας στη Γουατεμάλα.  Η ίδια η Lorena τους το έχει αναθέσει και είναι πολύ περήφανη, που γυναίκες συμμετέχουν πιά σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του Zacapa και ειδικά εκείνες που πετυχαίνουν να κερδίζουν χρήματα, εργαζόμενες από το σπίτι τους!

Όπως σου είπα και πιο πριν το περίπτερο του Zacapa στο φετινό World Class ξεχώριζε γιατί βρισκόταν πολύ συχνά μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Ήταν ένας τρόπος για να παρομοιάσουν «το σπίτι πάνω από τα σύννεφα», όπως συχνά παρομοιάζεται το αποστακτήριο του Zacapa, μιας και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.300 μέτρων στο βουνό Quetzaltenango. Όταν βρίσκεσαι κοντά στον ουρανό, ο χρόνος κυλάει πιο αργά και αυτό βοηθάει και στην ωρίμανση του ρουμιού μέσα στα βαρέλια. Τα περισσότερα ρούμια παλαιώνονται σε χαμηλό υψόμετρο, σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας. Το μεγάλο υψόμετρο όμως που παλαιώνεται το Zacapa, βοηθάει στο να μπαίνει λιγότερο οξυγόνο στα βαρέλια και έτσι είναι πιο ελεγχόμενη η εξάτμιση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το Zacapa είναι τόσο ιδιαίτερο ρούμι. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο, και το σύστημα παλαίωσης Systema Solera που χρησιμοποιείται και έχει τελειοποιήσει η Lorena, του δίνει μοναδικές γεύσεις και αρώματα. Όπως μας είπε «Όταν ανακατεύω γεύσεις και αρώματα, νιώθω σαν ζωγράφος. Είναι σαν να προσπαθώ να δημιουργήσω ένα έργο τέχνης».

Και αυτό ακριβώς είναι το Zacapa. Ένα μικρό έργο τέχνης μέσα σε μπουκάλι φτιαγμένο από μια γυναίκα γεμάτη πάθος. Θυμάμαι την Lorena κρατώντας το απόσταγμα, να μας μιλάει για όλα αυτά και η σπίθα να φαίνεται στα μάτια της. Το ταπεραμέντο της και ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα είναι μοναδικός. Μία ατάκα της που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν ότι «Η ζωή είναι χημεία. Η αγάπη είναι μια χημική αντίδραση. Χημικές αντιδράσεις υπάρχουν παντού και πόσο μάλλον στο ρούμι. Άρα για να πετύχεις σε κάτι πρέπει να του δώσεις πολλή αγάπη. Για μένα το ρούμι είναι η ζωή μου και το Ron Zacapa το παιδί μου».