ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Agatha Christie: 30 σοφές ατάκες της βασίλισσας του εγκλήματος

Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

Έμαθε να διαβάζει μόνη της όταν ήταν μόλις 4 ετών. Αγαπούσε τα γράμματα, όμως η μητέρα της δεν ήθελε να μάθει ούτε γραφή, ούτε ανάγνωση και φυσικά δεν ήθελε να τη στείλει στο σχολείο. Όταν πια αποφάσισε πως η μικρή της κόρη έπρεπε να μορφωθεί της παρέδιδε η ίδια μαθήματα στο σπίτι μέχρι που έκλεισε τα 15. Η Agatha Christie γεννήθηκε ως Agatha Miller στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890.

Η Agatha Christie ήταν ένα ήσυχο παιδί που μεγάλωνε ακούγοντας τη μητέρα του να επιμένει πως τα παιδιά δεν πρέπει να διαβάζουν. Όπως η ίδια δηλώνει δεν ήταν πολύ καλή σε τίποτα, ούτε είχε καμία φιλοδοξία να γίνει συγγραφέας. Στην ηλικία των 11 δημοσιεύτηκαν οι πρώτοι της στίχοι σε μία τοπική εφημερίδα.

Διάβαζε πολλά παραμύθια, γεγονός που την οδήγησε σε σκέψεις σχετικά με το αίσθημα του φόβου. «Γιατί μου άρεσε να τρομάζω; Ποια ενστικτώδη ανάγκη ικανοποιεί ο τρόμος; Γιατί αρέσουν στα παιδιά τα παραμύθια με αρκούδες, λύκους και μάγισσες; Μήπως υπάρχει κάτι μέσα μας, που επαναστατεί ενάντια σε μια ζωή τόσο ασφαλή; Άραγε, να είναι αναγκαίο ένα κάποιο ποσοστό κινδύνου στη ζωή των ανθρώπων;»

Η Agatha Christie έγραψε το πρώτο της έργο, ”The Mysterious Affair at Styles”, στο πλαίσιο ενός στοιχήματος με την αδερφή της, Madge. To βιβλίο, όπου εμφανιζόταν και ο Ηρακλής Πουαρό, απορρίφθηκε από έξι εκδοτικούς οίκους μέχρι να κυκλοφορήσει τελικά το 1920.

Από το 1930 ως το 1956 η Agatha Christie έγραψε έξι ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Mary Westmacott. Το μυστικό της έμεινε επτασφράγιστο για σχεδόν 20 χρόνια.

Θαύμαζε τον Edgar Allan Poe και φυσικά τον Sir Arthur Ignatius Conan Doyle. Συνήθιζε να φορτώνει το έγκλημα στο πρόσωπο που συγκέντρωνε τις λιγότερες υποψίες.

Ο Ηρακλής Πουαρό και η Miss Marple είναι οι δύο πιο δημοφιλείς χαρακτήρες που έπλασε. Ένας επιβάτης λεωφορείο με περίεργα μαλλιά που κατέβαινε σε μία στάση κάποια στιγμή τη δεκαετία του 1910 ήταν η έμπνευση της για τον δαιμόνιο επιθεωρητή Πουαρό. Η γιαγιά της Agatha Christie ήταν η μαγιά της Miss Marple.

Το 2007, ο Άγγλος συγγραφέας Brian Aldiss είπε ότι η Agatha Christie τού είχε πει ότι έγραφε τα βιβλία της μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και μετά αποφάσιζε ποιος χαρακτήρας ήταν λιγότερο πιθανό να εκληφθεί ως ύποπτος. Ακολούθως έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο για να ενοχοποιήσει τον χαρακτήρα αυτό.

Συνολικά, η Agatha Christie έγραψε περίπου 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων και 15 θεατρικά έργα. Μέχρι τον θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, είχαν πωληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Εκτιμάται ότι τα βιβλία της έχουν πουλήσει 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά, και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες.

Agatha Christie: 30 σοφές ατάκες της βασίλισσας του εγκλήματος

Το βέβαιο είναι ότι για ό,τι αγαπάς, πρέπει να πληρώσεις ένα τίμημα.

Το ένστικτο είναι ένα υπέροχο πράγμα. Δεν μπορεί ούτε να ερμηνευθεί ούτε να αγνοηθεί.

Από τα πιο θλιβερά πράγματα στη ζωή, είναι αυτά που θυμάται κανείς.

Είναι εντελώς ασήμαντο. Γι ‘αυτό είναι τόσο ενδιαφέρον.

Το μυστικό για να προχωρήσεις είναι να ξεκινήσεις.

Η βιασύνη στις εξηγήσεις είναι πάντα σημάδι αδυναμίας.

Τι ωφελεί το χρήμα αν δεν μπορεί να αγοράσει την ευτυχία;

Ο φόβος είναι ελλιπής γνώση.

Η αγάπη μπορεί να είναι ένα πολύ τρομακτικό πράγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες μεγάλες ιστορίες αγάπης είναι τραγωδίες.

Γελάει καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος.

Το παρελθόν είναι ο πατέρας του παρόντος.

Στη ζωή όλων υπάρχουν κρυμμένα κεφάλαια που ελπίζουν ότι δεν θα γίνουν ποτέ γνωστά.

Σε κάθε πρόβλημα, υπάρχει μια πιο απλή λύση.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι είναι ένα εξαιρετικό μείγμα ηρωισμού και δειλίας.

Η ζωή είναι μάταιη. Λίγη αγάπη, λίγο μίσος και μετά καλημέρα. Η ζωή είναι σύντομη. Λίγη ελπίδα, λίγο όνειρο και μετά καλησπέρα.

Είναι μια παράξενη σκέψη, αλλά μόνο όταν βλέπεις τους ανθρώπους να γελοιοποιούνται, συνειδητοποιείς πόσο πολύ τους αγαπάς.

Ένας αρχαιολόγος είναι ο καλύτερος σύζυγος: όσο πιο πολύ γερνάει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον που δείχνει.

Τα λόγια επινοήθηκαν για να μην αφήνουν τον άνθρωπο να σκέφτεται.

Όποτε υπάρχουν στη μέση πολλά λεφτά, δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αποτυχημένοι γιατί τα πάνε τόσο καλά με τον εαυτό τους, που δεν σκοτίζονται για τίποτα.

Η καλύτερη στιγμή για να σχεδιάσεις ένα βιβλίο είναι ενώ πλένεις τα πιάτα.

Είναι γελοίο να τοποθετήσεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα στη Νέα Υόρκη. Η Νέα Υόρκη είναι από μόνη της ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ένα από τα πιο τυχερά πράγματα που μπορεί να συμβεί στη ζωή κάποιου, νομίζω, είναι να έχει μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.

Ό,τι έχει υπάρξει, συνεχίζει να πλανάται στην αιωνιότητα.

Αν κάποιος επιμένει πολύ αυστηρά στις αρχές του, στο τέλος δεν θα βλέπει σχεδόν κανέναν.

Τα σκυλιά είναι σοφά. Σέρνονται σε μια ήσυχη γωνιά για να γλείψουν τις πληγές τους και δεν επανέρχονται στον κόσμο παρά μόνο όταν είναι και πάλι δυνατά.

Ο κόσμος είναι γεμάτος από καλούς ανθρώπους που κάνουν κακά πράγματα.

Δεν μπορείτε να μπερδεύετε το συναίσθημα με τη λογική.

Είναι πολύ πιθανό οι αυταπάτες του σήμερα να είναι τα αποδεδειγμένα επιστημονικά γεγονότα του αύριο.

Οι παλιές αμαρτίες έχουν μεγάλες σκιές.