ΤΑΙΝΙΕΣ

Captain Marvel: Η υπερδύναμη της Brie Larson βγάζει νοκ άουτ το μισογυνισμό

Jordan Strauss/Invision/AP

Η Brianne Sidonie Desaulniers, γνωστή ως Brie Larson, λίγο πριν κλείσει τα 30, μετράει ήδη δυο δεκαετίες στο Χόλιγουντ. Ξεκινώντας ως παιδί – θαύμα σε τηλεοπτικές κωμωδίες και κάνοντας περάσματα ακόμα και από μουσικά προγράμματα του MTV (!), η 29χρονη ηθοποιός πήρε τον πρώτο της σημαντικό ρόλο στην τηλεοπτική δραμεντί ‘United States of Tara’ ως η κόρη της κεντρικής πρωταγωνίστριας Toni Collette.

Λίγο αργότερα την είδαμε και στο κινηματογραφικό ‘Scot Pilgrim vs the World’ που εισήγαγε στο σύγχρονο σινεμά μια ολόκληρη γενιά από ανερχόμενους ταλαντούχους ηθοποιούς, όπως ο Michael Cera και η Mary Elizabeth Winstead.

Ακολούθησε μια «βροχή» από πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μικρά διαμάντια του σινεμά και της τηλεόρασης, όπως το ‘Community’ και το ‘Short Term 12’, μέχρι η Brie να πανηγυρίσει το πρώτο της Όσκαρ, για το καθηλωτικό θρίλερ ‘Room’.

Σήμερα, η νεαρή ηθοποιός αποδεικνύει ότι το ταβάνι της είναι ακόμα πάρα πολύ ψηλά: Η Brie Larson έγινε η Captain Marvel, ηγήθηκε ενός film franchise με εισπράξεις ενός δις δολαρίων και είναι έτοιμη να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά.

Η αποστολή

Το εγχείρημα εμπεριείχε ρίσκο: Το λανσάρισμα μιας ταινίας Ghostbusters με γυναίκες στους ρόλους των βασικών πρωταγωνιστών, είχε γίνει μια παταγώδη αποτυχία. Το Ocean 8 επίσης, η γυναικεία εκδοχή των ταινιών τύπου ‘Ocean`s Twelve’ με κεντρικό πρωταγωνιστή τον George Clooney, ήταν επίσης μια μια ταινία που σύμφωνα με το Forbes, επιβεβαίωνε πως ‘οι γυναίκες δεν φέρνουν εισπράξεις στο Box Office’.

Το ντουέτο ταινιών ‘Avengers: Endgame’ και ‘Captain Marvel’ είχε μια δύσκολη αποστολή, να εισάγει στο κινηματογραφικό σύμπαν των υπερηρώων της Marvel μια γυναίκα, ως πρωταγωνίστρια, με ένα σαφές origin story, που δεν περιλάμβανε κάποια κλισέ ιδέα στη λογική του ‘ένας άντρας φταίει για όλα’. Η Captain Marvel καλούνταν να ηγηθεί μιας μεγάλης, εκκωφαντικής αλλαγής.

Η επίθεση

H Larson δεν έχει κρύψει το ιδεολογικό της υπόβαθρο πίσω από τις αρκετά δυνατές και αξιομνημόνευτες ερμηνείες της στο σινεμά. Η ηθοποιός βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής όταν απένειμε το Οσκαρ Α`Ανδρικού Ρόλου στον Casey Affleck, χωρίς όμως να τον συγχαρεί – όπως προβλέπεται- λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης. Η Larson επίσης, όταν κατέκτησε το δικό της Oscar, αγκάλιασε κάθε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης που υπήρχε στο ακροατήριο.

Επιστροφή στο Σήμερα: Η Brie Larson δίνει συνέντευξη στο βρετανικό Marie Claire, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως Captain Marvel, σκοπεύει να εισάγει – επιτέλους- μια ποικιλομορφία σε αρκετές πτυχές του σύγχρονου σινεμά: Από την προοπτική της παραγωγής μιας ταινίας Avengers με πρωταγωνιστές γυναίκες, μέχρι την ενθάρρυνση γυναικών, μεταναστών, ανθρώπων κάθε καταγωγής, ηλικίας και φυλετικής προέλευσης στην κριτική και αρθρογραφία σχετικά με ταινίες:

«Ενώ ο κόσμος προχωράει μπροστά, θα ήθελα να διασφαλίσω ότι οι ημέρες που αφιερώνω στην επικοινωνία μου με τον Τύπο, θα είναι περισσότερο πολυσυλλεκτικές. Το κοινό σήμερα, δεν έχει αρκετές ευκαιρίες για να διαβάσει αρθρογραφία για τον κινηματογράφο από ανθρώπους που τους αφορούν άμεσα οι ταινίες που προβάλλονται εκεί έξω. Δεν με ενδιαφέρει πάντα τι έχει να πει για τις ταινίες μου ένας 40χρονος λευκός άντρας. Θα ήθελα να μάθω τι έχει να πει μια αφροαμερικανίδα, μια έφηβη γυναίκα, μια γυναίκα διπλής καταγωγής» δήλωσε η Larson και οι κατηγορίες προς το μέρος της περί μισανδρισμού έπεσαν αμέσως βροχή.

Τα «αντίποινα» περιλάμβαναν ακόμα και τσουνάμι αρνητικών κριτικών για την ταινία ‘Captain Marvel’, στο site Rotten Tomatoes.

Η στιγμή που κλείνεις τα αυτιά και προχωράς

Στο σύμπαν των social media είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσεις κάποιον, να συνθέσεις ένα ολόκληρο character assasination επάνω στο δημόσιο προφίλ του, απομονώνοντάς ένα τμήμα δήλωσης του. Η 29χρονη ηθοποιός ποτέ δεν είπε δημόσια ότι έχει αρνητικά συναισθήματα προς τους άνδρες: Για άλλη μια φορά έδινε ένα ρεσιτάλ βασανιστικής ειλικρίνειας, για όσους μπορούν να αντέξουν, κλείνοντας εκείνη τη συνέντευξη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «…και προφανώς δεν έχω κάτι εναντίον των λευκών ανδρών. Αυτά που λέω -για την  εκπροσώπηση γυναικών στο σινεμά- είναι γεγονότα, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.»

Η συνέχεια (που μπορεί και να κρύβει εκπλήξεις)

Το 2011, η Brie Larson υποδυόταν τη «σέξι νταντά» στην αγαπημένη καφρό-κωμωδία ‘The League’: Ένα φαινομενικά αθώο κορίτσι που προκαλούσε ξεκαρδιστικές ρωγμές στη συνοχή μιας αντροπαρέας. Πέρασαν οκτώ χρόνια από τότε και η Καλιφορνέζα ηθοποιός πέρασε από χίλιες διαφορετικές ζωές στο ταξίδι της στην υποκριτική.

Σήμερα, η Brie Larson έχει επιβεβαιώσει πως πιέζει την Marvel και τον Kevin Feige, για την παραγωγή μιας ακόμα μεγαλύτερης υπερηρωικής ταινίας Avengers, με πρωταγωνιστές γυναίκες, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση για το ενδεχόμενο να σκηνοθετήσει μια Marvel-ική ταινία.

Αντίστοιχες απόπειρες έχουν κάνει και η Scarlett Johansson, η Karen Gillan και η Zoe Saldana, όλες τους «απόφοιτες» του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel. Η Brie Larson ίσως είναι η μόνη που μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο. Δε φοβάται, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Κεντρική Φωτογραφία: Jordan Strauss/Invision/AP