WOMEN TODAY

Chelsey Werner: Η πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής και μοντέλο που σπάει όλα τα στερεότυπα για το σύνδρομο Down

Σε μια εποχή στην οποία λέξεις και φράσεις όπως διαφορετικότητα και ισότιμη πρόσβαση έχουν γίνει μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου, ή τουλάχιστον αυτό είναι που παλεύουμε, μια γυναίκα που γεννήθηκε με σύνδρομο Down και κατάφερε να μεγαλουργεί στον χώρο του αθλητισμού αλλά και του modeling αποτελεί έναν από τους φάρους που χρειαζόμαστε για να βρίσκουμε τον δρόμο. Το όνομα της είναι Chelsea Werner και αυτή είναι η ιστορία της.

Η Chelsea γεννήθηκε στο Danville της Αμερικής και διαγνώστηκε από εκείνη τη στιγμή που αντίκρισε για πρώτη φορά τον κόσμο με σύνδρομο Down. Οι γιατροί είπαν στους γονείς της ότι θα έχει αδύναμο μυικό τόνο για το υπόλοιπο της ζωής της και δεν περπάτησε μέχρι που έγινε 2 ετών. Οι γονείς της όμως επέμειναν να την γράφουν σε αθλητικές δραστηριότητες και οι επιδόσεις της σε αυτές έκαναν τους ειδικούς να τρίβουν τα μάτια τους. Κάπως έτσι η Chelsea ανακάλυψε την ενόργανη γυμναστική και κάτι έκανε αυτό το περίφημο κλικ μέσα της. Η γυμναστική της έδινε χαρά και η χαρά της γινόταν μετάλλια. Η παραολυμπιονίκης έφτασε στην κορυφή του Πρωταθλήματος Ενόργανης Γυμναστικής των ΗΠΑ τέσσερις φορές, δύο φορές κατέκτησε την κορυφή του κόσμου σε παγκόσμια πρωταθλήματα και μετά αποφάσισε πώς η ενόργανη γυμναστική δεν ήταν ο μόνος τομέας στον οποίο μπορούσε να πρωτοστατήσει. Υπήρχε και η μόδα, την οποία ανακάλυψε όπως την ανακαλύπτουν οι περισσότεροι κορυφαίοι αθλητές, μέσα από τις διαφημιστικές συνεργασίες της με διάφορα brands.

 

«Είμαι στην κορυφή της ενόργανης γυμναστικής παγκοσμίως ίσως εδώ και 10 χρόνια. Ακόμα το απολαμβάνω αλλά δεν είναι όλη μου η ζωή. Είχα μερικές υπέροχες ευκαιρίες να δουλέψω ως μοντέλο μέσω της ενόργανης και ανακάλυψα πώς αυτό πραγματικά μου άρεσε» λέει η ίδια η Chelsey στο Forbes χωρίς να αντιλαμβάνεται ιδιαίτερα την έλλειψη διαφορετικότητας στην βιομηχανία της μόδας, ή τουλάχιστον το ότι η διαφορετικότητα εξαντλείται στο κομμάτι των plus size μοντέλων ή των μοντέλων κάθε φυλής και πως για τα άτομα με αναπηρίες η μόδα εξακολουθεί να μοιάζει με άβατο.

 

Η μητέρα της πάντως το αναγνωρίζει και μιλώντας στο Forbes τονίζει: «Όταν μιλάμε για μοντέλα με αναπηρίες, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του σημερινού παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποιου τύπου αναπηρία και σε αυτό το μέρος του κόσμου αξίζει να έχει εκπροσώπηση». Η Chelsea σε όλα αυτά λέει: «Νομίζω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για όλα τα μοντέλα. Εγώ είχα πολλά εμπόδια στην ζωή μου και ποτέ δεν παραιτήθηκα. Έχω πολλούς ανθρώπους που με υποστηρίζουν και μία καλή ομάδα πίσω μου. Είμαι πολύ θετικός άνθρωπος και δεν βλέπω πράγματα που θα μπορούσαν να είναι περιοριστικά. Είμαι πολύ πεισματάρα και δουλεύω σκληρά. Και ο τρόπος που με μεγάλωσαν οι γονείς μου πάντα με έκανε να νιώθω καλά για τον εαυτό μου».

Κι είναι αυτή η θετική διάθεση της που δεν την άφησε ποτέ χωρίς ανταμοιβή σε αυτή τη ζωή. Που δεν περιόρισε τα όνειρά της και τις δυνατότητές της και αντίθετα υπήρξε το όχήμά της στο να καταφέρει όλο και περισσότερα. Η Chelsea έχει βρεθεί στο εξώφυλλο της Teen Vogue, έχει περπατήσει στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης και έχει συνεργαστεί με μεγάλα brands παγκοσμίως. Και το λατρεύει.

 

Πώς νιώθει που είναι πρότυπο για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα την ρωτήσει η δημοσιογράφος του Forbes στην τελευταία της συνέντευξη και η Chelsea θα απαντήσει όπως πάντα θετικά. «Το αγαπώ! Πολλές φορές ακούω πώς είμαι πρότυπο από γονείς μικρών παιδιών. Αν μπορώ να βοηθήσω ή να δώσω ελπίδα σε κάποιον αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη και περήφανη». Και πολύ καλά κάνει.

Και για bonus σου άφησα το γεγονός ότι η Chelsea έχει ήδη περάσει μία φορά από τη χώρα μας για διακοπές, και πέρασε υπέροχα στην Ακρόπολη όπως θα δεις στο παρακάτω video.

Κεντρική φωτογραφία: Instagram/showtimewerner