ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Το 2018 ήταν η χρονιά των γυναικών και αυτό το βίντεο το αποδεικνύει

AP Photo/J. Scott Applewhite

To 2018 θα μείνει στην ιστορία ως χρονιά των γυναικών στην οποία ο φεμινισμός άφησε το δικό του στίγμα. Κι αυτό γιατί όπως όλα δείχνουν οι γυναίκες φέτος έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στη φράση: «Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο». Μπορεί η φράση να ανήκει σε άνδρα, αν και φυσικά όχι σε κάποιον μέσο άνδρα αλλά στον ξεχωριστό Μαχάτμα Γκάντι, εκατοντάδες γυναίκες την ακολούθησαν.

257 γυναίκες κέρδισαν το ρόλο του υποψηφίου για το αμερικανικό Κογκρέσο και μάλιστα επί εποχής προέδρου Donald Trump, γυναίκες καλλιτέχνιδες κυριάρχησαν στα charts και τα μουσικά φεστιβάλ ορόσημα όπως αυτό της Coachella, γυναίκες ύψωσαν τη φωνή τους και μίλησαν για την σεξουαλική παρενόχληση, την οπλοκατοχή, την αδικία που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Πάνω από όλα οι γυναίκες το 2018 απέδειξαν πώς οι φωνές όλων μας είναι πολύ δυνατές για να καταφέρει οποιοσδήποτε να τις σωπάσει. Ειδικά όταν είναι ενωμένες.

Η χρονιά ξεκίνησε με το κίνημα #MeToo να είναι στην αρχική του φάση (ξεκίνησε μέσω Twitter τον Οκτώβριο του 2017) και με τη γέννηση του κινήματος #Time’sUp. Τα κινήματα ενάντια στην σεξουαλική κακοποίηση κατά των γυναικών ξεκίνησαν από το Hollywood και σύντομα έκαναν αισθητή την παρουσία τους και τη δύναμή τους σε όλο τον πλανήτη.

Οι νέες γυναίκες και συγκεκριμένα οι μαθήτριες των ΗΠΑ πρωτοστάτησαν επίσης στο κίνημα που δημιουργήθηκε ενάντια στην οπλοκατοχή, ενώ μία γυναίκα, η δρ. Christine Blassey Ford τόλμησε να μιλήσει για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από το μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Brett Kavanaugh και να καταθέσει εναντίον του επίσημα.

Παράλληλα μια γυναίκα αθλήτρια, η Serena Williams παρασυρμένη από το συναίσθημα της αλλά ειλικρινής μίλησε για τον σεξισμό στον χώρο του αθλητισμού, ενώ οι αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής που μίλησαν για την σεξουαλική κακοποίηση από γιατρό της ομάδας που είχαν υποστεί ανακοινώθηκε πώς θα βραβευθούν με το Arthur Ashe Courage Award. Στον καλλιτεχνικό κόσμο μία άλλη γυναίκα, η Beyonce, έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ηγήθηκε του μουσικού σχήματος του φεστιβάλ Coachella.

Δες τις 10 καλύτερες στιγμές του φεμινιστικού κινήματος για το 2018 στο παρακάτω video. Στιγμές που άφησαν το αποτύπωμά τους στο 2018 που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι η χρονιά κατά την οποία οι φωνές μας άρχισαν επιτέλους να ακούγονται. Και καλύτερα πώς θα είναι η πρώτη χρονιά από τις πολλές που θα ακολουθήσουν και η φωνή μας θα αποκτά την ίση δύναμη με όλες τις άλλες φωνές που της αξίζει.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/J. Scott Applewhite